Başkan açıkladı! Et fiyatları bakın neden yüksekmiş
Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, et fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güneş, et fiyatlarının yüksek olmasının nedeninin girdi maliyetleri ve besilik dana fiyatlarının artması olduğunu belirtti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Gazeteci Osman Çiftci ve Cem Atakan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Ramazan Özel Yüz Yüze’ programının konuğu oldu. Başkan Güneş programda hem tüketicileri hem de üreticileri zorlayan et fiyatlarındaki yüksekliğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Güneş, 'Girdi maliyetleri düşmeli'
Güneş, et fiyatlarının yüksek olmasının temel sebebinin, girdi maliyetlerinin ve besilik dana fiyatlarının yüksek olması olduğunu belirtti. Güneş, küçük danaların şu anda 50 bin lira veya 60 bin liraya kadar alıcı bulduğunu, ancak bu hayvanların beslenmesi için harcanan miktarın da oldukça yüksek olduğunu dile getirdi. Bir erkek dana hayvanının çiftçiye maliyetinin 120, 130 bin lira civarında olduğunu belirten Güneş, girdi maliyetlerinin düşmesi gerektiğini vurguladı.
Başkan Güneş şu açıklamada bulundu; "Biz yıllardır söylüyoruz damızlık ineklerimizi damızlık düvelerimizi kestirmeyelim anası olmayanın danası olmaz. Bir gün gelir sıkıntı yaşarız, eğer şu anda daha çok böyle giderse sıkıntı yaşarız. Küçücük danalar şu an 50 bin lira 60 bin lira 50, 60 bin lira da harcıyor 350 400 kg karkas gelecek erkek hayvanın çiftçimize maliyeti 120, 130 bin lira oluyor. Mecbur 300'ün üzerinde bir fiyata kestirirse para kazanır yoksa besicide yok oluyor. Onun için girdi maliyetlerinin biraz ucuzlaması lazım" dedi.
Güneş, 'Anası olmayanın danası olmaz'
"Damızlık ineklerimizi kestirmeyelim, anası olmayanın danası olmaz" diyerek uzun süredir bu konuda uyarıda bulunduklarını ifade eden Güneş, "Mutlaka ve mutlaka damızlık hayvanları kestirmememiz gerekiyor. Üretici diyor ki, 'Süt ucuz, sütten para kazanamıyorum. Sütten para kazanamayınca girdi maliyetleri de pahalı kestireyim en iyisi bu sürdürmüş olduğum damızlık hayvancılığı bırakıyım' bu şekilde düşünenlerde var ama kar ederiz zarar ederiz öyle bir teşebbüse girmek yanlıştır. Bu sene kazanamayabilir ama gelecek sene kazanır. Damızlık hayvana ihtiyacımız var damızlık hayvanın kesilmemesi lazım” dedi.