Başbuğ'dan 13 dakika ve Kayseri'deki FETÖ soruşturması örneği!

Başbuğ'dan 13 dakika ve Kayseri'deki FETÖ soruşturması örneği!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

FETÖ kumpasının kurbanı olan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş’ın da aralarında yer aldığı “2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın” önerisine karşılık milletvekillerine “Başbuğ'a dava açın' çağrısı yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi. Başbuğ, FETÖ’ye yönelik Kayseri’de o dönem yapılan Işık Evleri soruşturmasını da örnek göstererek, “6. Hükümet tasarısının dışında gece yarısı getirilen ve 13 dakika içerisinde kabul edilen bu iki önergeden en çok istifade eden FETÖ olmuştur. Bu iki değişiklik yapılmamış olsaydı Kayseri ve Erzincan soruşturmaları ile 2009 yılında bile FETÖ'ye ciddi bir darbe indirilebilirdi” dedi.

Genel Kurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un, FETÖ’nün siyasi ayağı iddialarına yönelik olarak gündeme getirdiği ve “Tamamen FETÖ ile ilgili. Araştırılsın” dediği kanun değişikliğine yönelik tartışmalar sürüyor. Başbuğ’a tepki gösterip, “Hepimiz FETÖ’cü müyüz” diyen ve kanun teklifinde imzası bulunan AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın “4 parti uzlaştı” açıklamasına hem  CHP hem de MHP cephesinden art arda tepki gelmiş,  ve o dönem grup başkanvekili olarak görev yapan isimler, uzlaşma değil, aksine dönem karşı çıkıldığını ifade ederek, Elitaş’ın kamuoyunu yanılttığını savunmuşlardı.

“BU İŞ BORU GÖSTERMEYE BENZEMEZ”

Tartışılan 26 Haziran 2009’daki Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören değişikliğe yönelik Başbuğ’un açıklamalarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün milletvekilleri dava açmalı” dedi. Erdoğan, Başbuğ’u  “TBMM’de 25 Haziran 2009’da geçen düzenlemenin amacı darbelere zemin hazırlamasını önlemekti. Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Çünkü Anayasa bunu buna amir ve Meclisin yasama yetkisini, dışarıdan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Bir düzenlemenin üzerinden FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır. Bu iş boru göstermeye benzemez.” sözleriyle eleştirdi.

 “HUKUK DEVLETİNDE BÖYLE BİR UYGULAMAYI NEREYE KOYACAKSINIZ?”

Yaşanan bu yöndeki tartışmaların ardından Genel Kurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’dan yanıt geldi.  Başbuğ, “Darbelere zemin hazırlanmasını önlemek amacıyla yapılacak düzenlemelere ilkesel olarak karşı çıkılamaz. Ancak askeri şahısların askeri mahallerde işledikleri suçlar nedeniyle sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin 26 Haziran 2009 tarihinde yapılan düzenleme Anayasa'ya aykırıdır. Hukuk devletinde böyle bir uygulamayı nereye koyacaksınız?” diye sordu.

“NASIL ONAYLANDIĞI SORGULANMALIDIR”

“Televizyon programındaki konuya ilişkin konuşmadan Türkiye Büyük Millet Meclisini ve bazı üyelerini ismen itham eden bir sonuç çıkartılması doğru değildir” diyen Başbuğ, “Amacımız Hükümet tasarısında yer almayan bu iki değişiklik önergesini ilk gündeme getireninin kim olduğunun, önergelerden birinin Anayasa'ya açıkça aykırı olduğu net olmasına rağmen bu önergelerin nasıl benimsendiğinin, kendisine Anayasa'ya aykırılığı defalarca anlatılmasına rağmen dönemin Cumhurbaşkanı tarafından da neden ve nasıl onaylandığının sorgulanmasıdır” dedi. Başbuğ, “Askeri şahısların askeri mahallerde işledikleri suçlar nedeniyle sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenlemeye ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisinin o günkü yetkililerinin son günlerde basına yansıyan açıklamaları ve Ana Muhalefet Partisi'nin bu düzenlemeyi o günlerde hemen Anayasa Mahkemesine götürmesi adı geçen partilerin bu önergeyi desteklemediklerini göstermektedir” diye konuştu.

13 DAKİKA VE KAYSERİ ÖRNEĞİ!

Başbuğ, açıklamasında Kayseri’deki Işık Evleri soruşturmasını da örnek göstererek, şu ifadeleri kullandı; “Televizyon programındaki konuşmamızın kapsamı Hükümet tasarısı dışında iki önerge ile yapılan düzenlemeler olup esasen bunların üzerine FETÖ gölgesi düşürmek değil gece yarısı yapılan bu düzenlemelerden FETÖ'nün istifade ettiğinin ortaya konulmasıdır. 6. Hükümet tasarısının dışında gece yarısı getirilen ve 13 dakika içerisinde kabul edilen bu iki önergeden en çok istifade eden FETÖ olmuştur. Bu iki değişiklik yapılmamış olsaydı Kayseri ve Erzincan soruşturmaları ile 2009 yılında bile FETÖ'ye ciddi bir darbe indirilebilirdi. Göreve başladığı ilk günde FETÖ tarafından hedef alınan ve görev süresi olan iki yıl boyunca FETÖ komploları ile mücadele eden, o günlerde ‘FETÖ tehdidi bugün bize, yarın size’ diye siyasi iktidarı uyaran bir Genelkurmay Başkanının, bugün karşı karşıya bırakıldığı bu durum herkesten önce FETÖ'yü sevindirecektir. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da Türk Milletine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı duymuş olduğumuz saygı ve sorumluluklarımız çerçevesinde doğru bildiklerimizi söylemekten hiçbir şey bizi alıkoyamayacaktır. Takdir Yüce Türk Milletinindir”