Baro'dan gözaltı tepkisi: Hukuk garabeti

Kayseri Barosu, aynı zamanda avukat olan Zafer Partisi İl Başkanı Hacı Ali Demirkaya'nın gözaltına alınması sürecine tepki gösterdi. Uygulamayı hukuk garabeti olarak yorumlayan Kayseri Barosu Başkanı Avukat Ali Köse, 'Haksız, meşruiyetsiz, orantısız uygulanan adli işlemlerin ve sürecin takipçisi meslektaşlarımızın ise destekçisi olacağımızı bildiriyoruz' dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Baro'dan gözaltı tepkisi: Hukuk garabeti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Zafer Partisi İl Başkanı Avukat Hacı Ali Demirkaya’nın gözaltına alınarak, Ankara’da ifadeye götürülmesinin ardından Kayseri Barosu avukatları, gözaltı sürecine tepki gösterdi. Kayseri Barosu önünde basın açıklaması yapan Kayseri Barosu Başkanı Avukat Ali Köse, yaşananları hukuk garabeti olarak değerlendirerek, “Baromuz mensubu avukat Hacı Ali Demirkaya 11.12.2023 tarihinde Ankara'da yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve ifadesinin alınması için ikamet ettiği Kayseri'den Ankara'ya götürülmüştür. Meslektaşımız soruşturma adı altında haksız, usulsüz ve açıkça kanuna aykırı işlemlere maruz kalmıştır. Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avukatlık Kanunu hiçe sayılmıştır. Yargı mensubu bir avukatın evinde ve mesleğini icra ettiği ofisinde hukuka aykırı arama, evde avukat olmaksızın, arama yapılması, isnat edilen suçları aşar şekilde, oransız işlemler yapılmış. Kanunun tanıdığı olanaklardan faydalanarak talimat yahut çağrı üzerinde ifade alınabileceği halde soruşturma adı altında Ankara'ya götürülerek bir hukuk garabetine yol açılmıştır. Baromuz mensubu meslektaşımız Avukat Hacı Ali Demirkaya aynı zamanda bir siyasi partinin il başkanı sıfatıyla görev yapmaktadır. Kendisi il başkanı olmadan önce partinin il başkanlığı hesabından yapılan sosyal medya paylaşımları da soruşturma da iddia konusu edilmiştir. Hukuki açıdan baktığımızda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her birey hem anayasa hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası Sözleşmeler kapsamında ifade özgürlüğüne sahiptir. Herkes haklarda ve özgürlüklerde eşittir. İfade özgürlüğünün bu kadar kıymetsizleştirilmesini ve hukuk dışı biçimde sınırlanmasını kabul etmiyoruz. Unutulmamalıdır ki ifade özgürlüğü sadece olumlu, zararsız, yahut önemsiz düşünce ve haberler için değil, iktidarların ya da halkın bir kesiminin aleyhine olan, onlara çarpıcı gelen, onlara rahatsızlık veren düşünce ve haberler içinde uygulanır. En önemli haklardan biri olan ifade özgürlüğünün dar yorumlanması, yahut mesnetsizce cadı avına çevrilmeye çalışılan uygulamalarda yok sayılması, herkesin sustuğu, farklı düşünenin ise hedef gösterildiği bir ülkede demokrasi can çekişirken, son kurşun atmaktan başka bir şey değildir. İddia ve yargılama makamları, hedef göstermeleri takip ederek kanunsuz iş yapmakla değil, demokrasinin varlığının ve devamlılığının teminatı olan kanunları uygulamakla mükelleftir. Kendisinden farklı düşünenlere, kendi doğrularından farklı yaşayanlara karşı yargıyı korkutma ve gözdağı verme aracı olarak kullanma anlayışını kabul etmiyor. Susmuyor ve kesinlikle itiraz ediyoruz. Haksız, meşruiyetsiz, orantısız uygulanan adli işlemlerin ve sürecin takipçisi meslektaşlarımızın ise destekçisi olacağımızı bildiriyoruz” dedi. 

Baro'dan gözaltı tepkisi: Hukuk garabeti

Keyfi ve Orantısız İşlemler

Kahramanmaraş’ta yanlış park etme iddiası ile trafik cezası kesilen bir avukatın, baro odasında elleri kelepçelenerek ifadeye götürüldüğünü, devamında ise avukatın tutuklandığını belirten Köse, “Son dönemde özellikle yargının sac ayaklarından biri olan avukatlar hakkında artan keyfi ve orantısız adli işlemler her vatandaşın vatandaşın ses çıkarması gereken bir boyuttadır. Zira hakkını arayan vatandaşın yargı içerisindeki tek bağımsız sesi ve nefesi avukat. Bu ülkede hak, hukuk ve adaletin yılmaz savunucularını her zaman avukatlar olacaktır. Avukata uygulanan hukuka ve yasalara aykırı uygulamalar ve tedbirler aslen savunma makamında temsil edilen tüm vatandaşlarımızı da doğrudan etkilemekte ve ilgilendirmektedir. Mesleğinizi ve meslektaşlarımızı itibarsızlaştırma çabaları sonuçsuz kalacaktır. bilgi, erdem ve liyakat sahibi hukukçulardan oluşan yargı talebimizi bir kere daha yineliyoruz” diye konuştu.