Bana "Akıllı ol" demişti!

Bana &quotAkıllı ol" demişti!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sanayiciler Derneği Başkanlığının yanında İncesu OSB’nin de Başkan vekilliği görevini yürüten kentin tanınmış sanayicilerinden Memici Kızılkaya, Kayseri Olay’ın gündeme getirdiği, “Kayseri’ye ne oldu?” haberinin ardından önemli tespitlerde bulundu. İş adamı Ahmet Erkan’ın, “Sanayi iyi planlanamadığı için Kayseri, rakipleri Konya ve Gaziantep’in çok gerisinde kaldı. Yatırımlar, ihracat rakamları ortada. Onlar aldı başını gitti ama Kayseri yerinde sayıyor. Kayseri’ye ne oldu?” açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan Kızılkaya, OSB’de görev yaptıkları yıllarda önemli isimleri ve markaları ücretsiz arsa teklifi ile kente yatırıma davet ettiklerini ancak bu davetlerin kabul edilmediğini söyledi. Kızılkaya, ayrıca Sakıp Sabancı ile yaşadığı önemli bir anıyı da gündeme taşıdı.

 Kayseri ekonomisini en iyi bilen isimler arasında olduğu ifade edilen Ticaret Odası eski Başkanı Yardımcısı Ahmet Erkan, bir süre önce Kayseri Olay’a yaptığı özel açıklamada, Kayseri sanayisinin son yıllarda hızla gerilediğini söyledi. Kayseri’nin, rakiplerinin gerisinde kaldığını kaydeden Erkan, “Konya, Gaziantep dış ticarette çok ileri gitti. Kayseri bu illere göre, geride kalmış durumda. Bunun ana sebebi de sanayinin iyi düşünülüp, planlanmamış ve programlanmamış olmasıdır.” şeklinde konuştu.

 2008 yılında Ticaret Odası Başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Kayseri’nin ihracatının 1,3 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erkan, “Şu an ise, 1.9 milyar dolar civarında. Bunu Gaziantep ile kıyasladığımız zaman minimum bir boyutta kalıyor. Gaziantep’in şuan 8 milyar dolar, Konya’nın ise yaklaşık 6 milyar dolar ihracatı bulunuyor. Bunlar bizim yarıştığımız iller.  Oysa geçmiş dönemde Kayseri bu illerle yarışıyordu. Hatta Konya’nın önünde Antep ile de yakındı. Kayseri’ye ne oldu?” ifadelerini kullandı.

Erkan’ının, bu yönde yaptığı açıklamalar iş çevrelerinin de dikkatini çekti. Kayseri’nin tanınmış iş adamlarından ve aynı zamanda Sanayiciler Derneği Başkanlığının yanında İncesu OSB’nin de Başkan vekilliği görevlerini de yürüten Memici Kızılkaya da, tıpkı Erkan gibi kent sanayisinin yeniden ele alınıp, çözüm için yeni fikirlerin üretilip, çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

“KOÇ’U DAVET ETTİK AMA…”

Organize Sanayi Bölgesi’nde Başkan vekili olarak görev yaptığı dönemde parasız arsa teklifi ile önemli isim ve firmaları Kayseri’ye davet ettiklerini dile getiren Kızılkaya, ancak bu davetlerin kabul edilmediğini söyledi. Koç Grubu’nu o dönem davet ettiklerini ifade eden Kızılkaya, “Davet etmemize rağmen gelmediler. Bunun yanında Hundai şirketini de davet ettik, Kayserili bir abimiz çok incelediler galiba Koreliler’i ikna edemedik.” şeklinde konuştu.

“BU ŞEHİR, SANAYİ BU ŞEKİL DE GELİŞİR Mİ?”

 Organize Sanayi Bölgesi’ndeki arsa fiyatlarının yüksek olduğunu da ifade eden Kızılkaya, “Arsa maliyeti, inşaat, makine yatırımı sermaye bitti. Sonra bankaların kucağına ve faizle iş yapılacak. Bitmedi. Sonra bürokrasiyi aşacaksın, üretim yapıp, dış pazara açılma, mal satma, ülkeye döviz getireceksin, istihdam yapacaksın, vergi ödeyeceksin ama bütün bunlara rağmen yine de bürokrasiden sahtekâr muamelesi göreceksin. Bu şehir, sanayi bu şekil de gelişir mi?” diye sordu.

“O ZAMAN SİNİRLENMİŞTİM AMA SONRA HAK VERDİM”

Tecrübeli sanayici Memici Kızılkaya, ayrıca 10 Nisan 2004 tarihinde hayatını kaybeden Kayserili ünlü sanayici Sakıp Sabancı ile yaşadığı çarpıcı bir anıyı da paylaştı. Kızılkaya, “Rahmetlik Sakıp Sabancı ile bir anımı anlatayım. Sakıp Abi nasıl Kayserilisin? Kayseri’ye yatırım yapmadın, dediğimde, ‘Bak aslanım sen gençsin, ileride haklılığımı anlarsın. Kayseri’ye yatırım yaparsan ham madde limana gelecek oradan nakliye ile Kayseri’ye, sonra malı üreteceksin, tekrar ihracat için limana. Nakliyeden doğan para bile milyon dolarları buluyor. Akıllı ol dedi. O zaman sinirlenmiştim ama sonra hak verdim Rahmetli Sakıp Sabancıya.”

Haber: Cafer ZENGİN