Bakanlıktan Kayseri'ye kötü haber!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mart ayı Alansal Yağış Raporu verilerini açıkladı. Raporda Kayseri'nin son durumu ne? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Bakanlıktan Kayseri'ye kötü haber!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İç Anadolu’nun önemli merkezlerinden birisi olan Kayseri, kurak bir kış mevsimini geride bıraktı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de de yeterli miktarda kar ve yağmur yağışı gerçekleşmedi. Özellik kış mevsiminin son ayı olan şubatta Kayserililer adeta bahar havasını yaşadı. Kış mevsiminde etkili olmayan yağış ise kuraklığı beraberinde getirdi. 

Kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalan Kayseri’deki sular çekilmeler görüldü. Vatandaşları tedirgine eden tablonun ardından gözler bahar mevsimine çevrildi. Bahar mevsiminin ilk ayı olan martta Kayseri’de hem yağmur hem de kar yağışı etkisini gösterdi. Özellikle yağışlarla üreticinin yüzü bir miktar gülerken, mart ayında Kayseri yeterli yağışı aldı mı? 
Bakanlıktan Kayseri'ye kötü haber!

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Mart ayı Alansal Yağış Raporu verilerinden derlediği bilgilere göre, mart ayında yağışlar, geçen yılın altında gerçekleşti. Türkiye genelinde mart ayında yağışlar bir önceki yıla göre yüzde 27 azaldı. 

Türkiye genelinde mart ayında yağışlar bir önceki yıla göre yüzde 27 azalırken, martta metrekareye 95,5 kilogram yağış düştü. Bu sene aynı dönemde metrekareye düşen yağış miktarı ise 69,5 kilogram oldu.

Bakanlıktan Kayseri'ye kötü haber!

Ancak Türkiye genelinde mart ayı yağışı, 1991-2020 yıllarını kapsayan yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Rapora göre, bu sene mart ayındaki yağışlar uzun yıl ortalamasına göre yüzde 14 arttı.

İç Anadolu Bölgesi'nde martta yağışlar, mevsim normali civarında, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde mevsim normalinin altında yağış görüldü.

Akdeniz Bölgesi son 11 yılın en düşük mart ayı yağışını aldı. En fazla artış gösteren bölge ise yüzde 54 ile Doğu Anadolu Bölgesi oldu.

Antalya'nın batısı, Konya'nın güneyi, Isparta, Bilecik çevrelerinde yağışlarda da yer yer yüzde 40'a varan azalma gözlendi.

Bakanlıktan Kayseri'ye kötü haber!

En az yağışı neresi aldı?

İl geneli yağışlarda en az yağış metrekareye 29 kilogramla Kırıkkale'de, en fazla yağış metrekareye 207,9 kilogramla Şırnak'ta kaydedildi.

Yağışlar, Antalya, Karaman ve Mersin'de ise son 11 yılın en düşük seviyesinde tespit edildi.

İç Anadolu bölgesinde yer alan Kayseri ise ne az yağış ne de çok yağış alan iller arasında yer almadı. Diğer yandan yağışlı gün sayısı martta Türkiye genelinde ortalama 12,8 gün olarak kaydedildi.

Yağışlı gün sayıları, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat, Sivas, Kayseri, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis çevreleri ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimlerinde 20-25 gün aralığında, Ege Bölgesi'nin güneyi, Akdeniz Bölgesi'nin ortası ve batısında ise yer yer 10 günün altında gerçekleşti.
 

Bakanlıktan Kayseri'ye kötü haber!