Bakanlık uyardı: Görüldüğü yerde imha edin!
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü dikkat çeken bilgilendirme mesajı yayınladı. Çiftçilerin ve vatandaşların son yedi yıldır karşı karşıya olduğu o sorunla ilgili görüldüğü yerde imha edin dedi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde..
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü vatandaş ve çiftçileri son yedi yıldır karşı karşıya olduğu kahverengi kokarcaya karşı bilgilendirme mesajı yayımlayarak vatandaşları uyardı.
Kahverengi kokarcanın insan ve hayvanlara karşı bir zararı olamadığı ama istilacı bir tür olduğu için sebze ve meyvelere zarar verdiğini açıkladı. Kahverengi kokarca bitkilerde verim ve kalite kayıplarına yol açtığını ve başta fındık olmak üzere meyve ve sebzelerde tahribat ve verim düşüklüğüne neden olarak pazar değerini düşürmektedir. Öldürüldüğü zaman kötü koku yayması ile bilinen bu böceğe ilişkin Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden de dikkat çeken bir uyarı geldi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medya hesabından bitkilerde dezenformasyon ve çürüme yaparak ürüne zarar veren, 2017 yılından itibaren ülkemizde görülmekte olan kahverengi kokarca ile mücadele, hız kesmeden devam ettiğini paylaştı. Ayrıca ‘kahverengi kokarca son derece istilacı bir türdür. Ama insanlara ve hayvanlara herhangi bir zararı yoktur. Bitkisel ürünlerde verim ve kalite kayıplarına yol açar. Verdiği zararlar ürünlerin pazar değerini düşürür. Mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemleri ile bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Kahverengi kokarca ahır, ağıl, depo ve evlerde kışlamaya çekilir. Kışlama döneminde elle toplama ve imha etme yoluyla gerçekleştirilen mekanik mücadele oldukça önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teknik tavsiyelerine uyarak kahverengi kokarcanın çoğalması ve yayılmasının önüne geçilebilir’ dedi.
Kahverengi kokarca böceği
Kahverengi kokarca böceği, Çin, Japonya, Kore, Tayvan gibi Uzak Doğu ülkeleri kökenli bir türdür. 300 konukçusu olan kahverengi kokarca böceği tarımsal üretimde ciddi kayıplara neden olan zararlı, istilacı bir türdür. 1990’lı yıllarda anavatanından Kuzey Amerika’ya sıçramış ve 2000’li yıllarda Avrupa’da görülmeye başlamıştır. Gürcistan’da 2016 yılında tespit edilen bu zararlı organizma, 2017’de bir salgına neden olarak ciddi ekonomik kayıplara yol açmıştır. Türkiye’de ilk kez 2017 yılında Artvin’in ilçeleri Kemalpaşa, hopa’da tespit edilmiştir. Bir yıl sonra bu alanlarda popülasyon oluşturmuştur. Akabindeki yıl ise yeni ilçeler ve illere genişlemiştir. Kahverengi kokarca böceğinin insan sağlığına zararlı bir etkisi yoktur. Bununla birlikte yaz mevsimi sonunda kışlamak üzere özellikle ev ve depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziksel rahatsızlık yaratır.
Kahverengi Kokarca Böceği Zararları
Birçok sebze, meyve, hububat ürününe zarar verir. Bunlar: biber, domates elma, fındık, armut, şeftali, kivi, kayısı, pamuk, çeltiktir. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde zarar verirler. Konukçusu olduğu bitkide doğrudan zarar oluşturmaktadır. Kışlamak için toplandığı alanlarda insanlara dolaylı olarak rahatsızlık verirler. Keskin emici ağız yapısına sahiptir. Ergin ve nimleriyle birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Beslendiği meyvelerde ilk etapta küçük nekrotik alanlar oluşturur. Asıl zararı meyvelerin olgunlaşma sürecinde verir. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarin gibi ürünlerde üretim dönemi boyunca meydana gelen zarar, meyvelerde derin nekrozlar, şekil bozuklukları ve meyve içinde genişleyen çürük benzeri doku kayıplarına neden olur. Soya ve mısır taneleri, zararlı nedeniyle tohum özelliklerini kaybeder. Fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna sebep olur. Verim ve kalite kaybına yol açar. Zararlı, birçok konukçu bitkide olgunlaşma öncesi dönemde beslenir. Bu türün verdiği zarar hasat zamanına yaklaştıkça daha belirginleşir.