Bakanlık açıkladı! Kayseri'ye 4 tane yapılacak...

2023 yılı sonuna kadar 48 ilde 100 yeraltı barajı yapılacak. İller arası da Kayseri'de var.

Bakanlık açıkladı! Kayseri'ye 4 tane yapılacak...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et


Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığa karşı yeraltı barajları inşa etmek için harekete geçti. Bu ayın sonuna kadar 25, 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa edileceği açıklandı. Proje 48 ilde hayata geçirilecek. Bu iller arasında Kayseri'de var. Kayseri'ye 4 baraj yapılacak. 

“YERALTI BARAJLARI EYLEM PLANI” BAŞLIYOR 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70'li yıllarda başlandığını ve şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldığını belirtti. Diğer yandan Bakanlık, başlatılan eylem planı ile birçok şehirde 2023 yılı sonuna kadar 100 adet yer altı barajı inşa edilmesini planlıyor. 

Bakan Pakdemirli, "100 proje ile yaklaşık 50 milyon m³ su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 Milyon Lira net zirai gelir artışı sağlanabilecektir" diye konuştu. 

Yeraltı barajının ne demek? 
Suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek, bu yapının gerisinde suyu depolayıp, ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde, yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapıları. Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım sürelerinin oldukça kısa.