'Kayseri, Türk mobilya sanayine yön veren illerinden biridir'

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Kayseri'de konuştu. Kumsmall Mobilya Fuarı'nın açılışında konuşan Ağar, önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Olay'ın haberinde.

'Kayseri, Türk mobilya sanayine yön veren illerinden biridir'

Kayseri’de Kumsmall AVM ev sahipliğinde düzenlenen Mobilya Fuarı açıldı. Açılışa, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ile Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar katıldı. 

Programda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar, fuarın bu kadar geniş katılımla ve çeşitlilikle gerçekleştirilmesinin Kayseri sanayicinin ve Türk mobilyacılığının geldiği noktayı göstermesi açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'nin mobilya üretim kapasitesi, kalitesi, tasarım gücüyle dünya pazarlarında kendine çok sağlam bir yer edindiğini belirten Ağar, özellikle son yıllarda gerçekleştirilen ihracat atılımlarıyla ve net ihracatçı yapısıyla mobilya sektörünün Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir konuma yerleştiğini kaydetti.

‘Türkiye ilk 10’a girmeyi başardı’

Türk mobilyasının her geçen gün daha fazla ülkenin evlerinde, iş yerlerinde ve kamusal alanlarında yer bulduğunu aktaran Ağar, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Mobilya sektörü dünyada 200 milyar doları aşan bir ticaret hacmine sahip. Ülkemizin ise dünya mobilya pazarından aldığı pay, son 20 yılda binde 4,35'ten yüzde 2'ye ulaştı. Amacımız, bugüne kadar sizlerle omuz omuza vererek ulaştığımız bu aşamayı daha yukarı seviyelere ulaştırmak. 
Biliyoruz ki bu kolay bir yol değil. Önümüzde, her geçen gün zorlaşan ve karmaşıklaşan bir küresel rekabet ortamı var.  Böylesine zorlu bir küresel arenada yer edinmek, Türk bayrağını en iyi şekilde temsil etmek adına; ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin verdiği çabaların farkındayız. Bugün sizlere memleketin Kayseri'den seslenmek benim için ayrı bir gurur vesilesi. Konumuyla, ürettiği katma değerle, sahip olduğu ticaret kültürüyle Anadolu'muzun tam göbeğinde bir üretim, sanayi ve ticaret vahası kurmayı başaran Kayseri, pek çok şehrimize de örnek olmuş, ilham vermiştir. Zengin bir zanaatkarlık geleneğine sahip olmakla birlikte bu geleneği modern üretim teknikleri ile birleştiren Kayseri, Türk mobilya sanayine yön veren, ileriye taşıyan lokomotif illerinden biri konumundadır. Bugün Kayseri'miz mobilya ihracatımızın dörtte birinden fazlasını gerçekleştiren bir konumdadır. İlimiz, yeni tasarımları ile tüketici beklentilerini karşılamakta ve kaliteyi ön planda tutarak yüksek standartlarda ürünler sunmaktadır. Bu üretim gücünden hareketle hayata geçirilen; 300 bin metrekare kapalı alanda kurulu, 200'den fazla markaya ev sahipliği yapan Kumsmall Mobilya AVM ise; kurulduğu tarihten bugüne, 365 gün devam eden fuar konseptiyle Kayseri'ye ve mobilya sektörümüze yeni bir soluk getirdi." 

‘İhracatçılarımıza 11,7 milyar lira değerinde destek ödemesi gerçekleştirdik’

Ticaret Bakanlığı olarak ihracata hazırlık aşamasından küresel firmalara tedarikçi olmaya, tanıtımdan fuar katılımlarına, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasına destek verdiklerini anlatan Ağar, "Bakanlık olarak 2023 yılında ihracatçılarımıza 11,7 milyar lira değerinde destek ödemesi gerçekleştirdik. 2024 yılı bütçemizi ise yaklaşık iki katına çıkardık. Bugüne kadar ihracatçılarımıza 16 milyar lira destek vermiş bulunmaktayız. Bu bağlamda 80 ülkede 1800'ün üzerinde uluslararası nitelikteki fuara katılım, 60 farklı ülkeye yönelik 350'den fazla alım ve ticaret heyeti, 41 farklı sektöre yönelik tanıtım projeleri ve 194 aktif UR-GE projesiyle TOBB, TİM, DEİK, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, sektörel dernekler ve diğer STK'lerimiz de iş birliği halinde ihracatımızı artırmak için yoğun çabalar sürdürmeye devam ediyoruz." diye konuştu.
Diğer yandan 250 firmanın katıldığı fuar, 13 Ekim'e kadar sürecek.