Bakan Özhaseki, hangi binalara dikkat çekti: Depreme dayanmazlar!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem tehdidi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Özhaseki, hangi binalarla ilgili, 'Risk taşıyorlar, 8 şiddetindeki depreme dayanmazlar' dedi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme karşı mücadelede en etkili yöntemin kentsel dönüşüm olduğunu ifade ederek, “Hızlı bir şekilde binalarımızı depreme dirençli hale getirmekten başka çar yok. Yeni yapılan binalar evet, dirençli ama 2000’den sonraki yasaya göre yapılanlar sağlam, mukavim diyebiliriz. Ama önceki yapılanlar yani 2000 yılından önce yapılan binaların büyük çoğunluğu risk taşıyor. 8 şiddetindeki bir depreme dayanmaz” şeklinde konuştu.
2000 yılından sonra yapılanlar mukavim!
“Biz Türkiye’yi depreme hazırlamaya çalışıyoruz” diyen Özhaseki, “Bu ülke, Dünya’da 5 tane ağır deprem riski taşıyan 5 ülkeden biri Türkiye. Her sene 2 ya da 3 yıkıcı deprem meydana geliyor bu ülkede. Peki ne yapmak lazım? Kadim şehirleri olan ülkelerde yapılacak tek şey hızlı şekilde kentsel dönüşüme girmek, binalarımızı depreme dirençli hale getirmek. Yeni yapılanlar evet dirençli. 2000’den sonraki yasaya göre yapılanlar sağlam mukavim (dayanıklı, dirençli, güçlü) diyebiliriz. Ama öncekiler 60’lı, 70’li, 80’li, 90’lı yıllarda…” ifadelerini kullandı.
Onların hepsi yıkılacak Allah korusun!
Kaçak yapıya göz yuman belediye başkanlarına da seslenen Özhaseki, “Kaçak yapıya göz yuman belediye başkanları hiç vicdanları sızlıyor mu acaba? Onların hepsi yıkılacak Allah korusun. İşte onları dönüştürmek için uğraşıyoruz. Büyük bir savaş veriyoruz adeta” dedi.
Tek çare bu, başka çare yok
“Türkiye’de şu anda 485 hareketli fay hattı var. Her an biri kırılabilir” diyen Bakan Mehmet Özhaseki, “Bu nedenle kentsel dönüşüme mani olmak çok doğru bir şey değil. 2000 yılından önceki binaların çoğunluğu büyük risk taşıyor. 8 şiddetindeki depreme dayanmaz. 1999’dan sonra mevzuat değişti ve bu nedenle yapılanlar daha sağlam, kaliteli görebiliriz. Yapılması gereken tek şey kentsel dönüşüm başka çare yok” ifadelerini kullandı.
Hoş gelişler ola!
CHP’nin, kentsel dönüşüm yasasının iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını da değerlendiren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Anayasa Mahkemesine gidenlere soruyorum; nereyi beğenmediniz? Parti gruplarına yasayla ilgili detayları anlattım. İtirazınız varsa ifade edin dedim, bir şey çıkmadı. Şimdi de Anayasa Mahkemesine gidiyorlar. Hoş gelişler ola. Biz iş yapmak için onlar da yaptırmamak istiyorlar” dedi.
Ne olmuştu?
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kasım 2023’te kabul edilmişti. Kanunda ‘rezerv yapı alanı’ tanımında değişikliğe gidilerek, ‘yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmasının amaçlandığı’ ifade edilmişti. Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Ulaş Karasu, söz konusu düzenlemenin mülkiyet hakkının ihlal edilebileceğini savunarak, ‘İktidar deprem enkazından rant çıkarmanın yollarını arıyor’ demişti.
Bakan Özhaseki, katıldığı TV programında çarpıcı ifadeler kullandı.