BAKAN MEMLEKETİNDE KOKUSUZ VURGUN
Birçok ilde dağıtım yapan akaryakıt sektörü temsilcisinden Kayseri Olay’a şok açıklamalar: “İnsan hayatı hiçe sayılarak, can ve mal güvenliği tehlikeye atılarak, devlete kazık atılarak yapılan büyük bir vurgun sözkonusu ve yetkililer bu işin üzerine gitmiyor.”
EPDK’nın Kayseri’de araçlara LPG’nin litre satış fiyatını 2.85 olarak belirlemesine rağmen bazı istasyonlarda Tüpraş çıkış fiyatı olan 2.22 TL’nin de altında LPG satılmaya başlaması şok iddiaları da beraberinde getirdi.
İddialara göre; ilk etapta “rekabet” gibi görünse de olayın perde arkasında büyük facialara neden olabilecek “kokusuz gaz” olarak bilinen gazın tamamen kayıtdışı bir şekilde satılmasıyla yapılan büyük bir vurgun skandalı var.
Bilindiği gibi; benzinle çalışan taşıtlar yaklaşık 2-3 bin TL civarında bir maliyetle sıvılaştırılmış petrol gazı diğer bir deyişle LPG ile de çalıştırılabilir hale getiriliyor. Vatandaşlar zor ekonomik koşullar karşısında daha ekonomik ulaşım sağlayabilmek için yoğun bir şekilde araçlarına LPG sistemi taktırıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Tüpraş’tan gazın çıkış fiyatı üzerine nakliye işletme vb. giderleri hesap ederek LPG’nin hangi ilde kaç liradan satılacağını belirliyor.
EPDK’nın internet sitesine girildiğinde görüleceği üzere şehrimizde LPG’nin satış fiyatının azami 2.85 TL olması gerekiyor. Taşıt sahipleri 2-3 kuruşluk fiyat farklarını bile takip ederek daha ucuz satan istasyonlara yöneliyor olunca şehrimizdeki istasyonlar arasında zaman zaman fiyat rekabeti de yaşanıyor.
Piyasa şartları içinde bu rekabet zaten ekonomik zorluklarla boğuşan vatandaşlar için bir fırsat olarak görülüyor. Vatandaş aynı parayla 3-5 kilometre daha fazla gidebilmek için LPG’yi daha uygun fiyatla satan istasyonlara yöneliyor.
KAYSERİ’DE REKABET ÖTESİ TUHAF FİYATLAR PATLADI
Ancak son haftalarda bazı illerin yanı sıra şehrimizde de LPG fiyatları “rekabet” denilemeyecek kadar düşük fiyatlarla satılmaya başladı.
İddialara göre; dışarıdan bakıldığında “rekabet” sonucu LPG fiyatında düşüş yaşanıyor gibi görünse de olayın perde arkasında büyük bir vurgun ve büyük bir skandal var. Bu skandal devletin “ilgili” birimlerinin aslında ne denli ilgisiz olduğunu da apaçık ortaya koyuyor…
İsminin açıklanmasını istemeyen ve devletin birimlerince gazetemize yaptığı ve yayınladığımız bu açıklamaları ihbar kabul edilmesi gerekecek kadar vahim iddialar olan, çok sayıda ile dağıtım yapan bir sektör temsilcisi, “yollarda alev alan LPG’li otomobiller, patlayan LPG takları görür duyarsanız bilin ki büyük ihtimalle kokusuz gazdandır.” dedi.
BAZI İSTASYONLAR TÜPRAŞ ÇIKIŞINDAN DAHA UCUZA NASIL LPG SATIYOR?
Sektör temsilcisi gazetemize şu şok açıklamaları yaptı:
“1 litre LPG’nin TÜPRAŞ’tan çıkış fiyatı 2.22- 2.23 TL’dir. Bu rakamın üzerine daha nakliye, ana bayi karı, istasyon karı ekleniyor satış fiyatı böyle belirleniyor. Düşünün mesela, 10 ton LPG’yi TÜPRAŞ’tan Kayseri’ye nakletmek için 2 bin 500 TL nakliye bedeli tutuyor. Ana bayiler LPG’yi istasyonlara Kayseri’de 2.38, 2.40 TL arasında satıyorken bir istasyonun 2.20 TL’den LPG satması için ne olması gerekir? EPDK verilerine göre Kayseri’de LPG’nin satılması gereken azami rakam 2.85 TL’dir. Buna rağmen Kayseri’nin de aralarında bulunduğu illerde LPG TÜPRAŞ çıkış fiyatının da altında rakamlara 2.20’lere bile satılmaya başladı. Kimse de bu nasıl olur demiyor, vatandaş daha ucuza LPG aldığı düşüncesiyle bu düşük fiyatı sorgulamıyor bile. Üstelik bu konuda denetimi yapmak bu tutarsızlığı denetlemek vatandaşın görevi de değil.”
NASIL VURGUN YAPILIYOR?
“Peki nasıl oluyor da TÜPRAŞ çıkışı 2.22-23 TL olan LPG’yi bazı istasyonlar TÜPRAŞ çıkışının da altında bir fiyata satabiliyor?” diye sorduğumuz haber kaynağımız, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“LPG, kozmetik sektöründe deodorant, köpük, tıraş kremi ve spreylerde, uçan balonlarda, böcek ilaçlarında kullanılan aerosol adıyla itici gaz olarak kullanılıyor.
Aerosol, özel bir işlemden geçiriliyor ve renksiz ve kokusuz bir itici gaz oluyor.
Devletimiz Şubat 2010 tarihinden itibaren kozmetik sektöründe kullanılan aerosolda (LPG) Özel Tüketim Vergisi’ni Çin ve Hindistan’la rekabetin önünü açmak amacıyla sıfırladı. Aerosolun ithalatında üreticilerine yönelik LPG satışlarının ÖTV’den muaf olmasıyla birlikte akaryakıt sektöründeki fırsatçılara da gün doğdu.
İstasyonlarda otogaz olarak satışa sunulan LPG’den ton başına 1800 TL civarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınıyorken Aeresolden ÖTV alınmayınca birileri el altından istasyonlara Aeresolü satıyor ve büyük vurgunlar vuruluyor. Durum resmen istismar ediliyor, bu apaçık ortada. Bir başka deyişle LPG’nin 10 numara yağı da aeresol olarak üretilen renksiz ve kokusuz gazdır.”
ARAÇLARA ZARAR VERİYOR MU?
Kozmetik sanayisinde kullanılan renksiz ve kokusuz bu gazın taşıtlara zarar verip vermediğini sorduğumuz sektör temsilcisinin anlattıkları insan hayatının nasıl hiçe sayıldığını da gözler önüne serdi:
İşte insanı dehşete düşüren açıklamalar:
“Aeresol, sıvılaştırılmış petrol gazının renksiz ve kokusuz hale getirilmiş halidir. Araçlarda neden renkli ve kokulu gaz kullanıldığını bir düşünün; en basit haliyle bakalım olaya mesela… Gaz sızacak olursa nasıl fark edeceğiz? Kokusundan fark edeceğiz öyle değil mi?
Renksiz ve kokusuz olarak kullanılan LPG yani aeresol taşıtlarda kullanıldığında olası bir sızma anında fark edebilmek mümkün değil.
Otomobilin içi kokusu olmayan LPG ile dolmuş ise sürücü ya da araçta bulunanların çakacağı kibrit ya da çakmak arabada yangına veya LPG tankının patlamasına neden olmaz mı?
Araç sahipleri ucuz yakıt alacağız derken beklide canlarına malolacak bir alışveriş yapıyorlar farkında değiller. Bu anlattıklarım bile araçlara zarar veriyor mu sorusuna yeterli bir cevap olsa gerek.”
VERGİDEN ÇALINARAK DEVLETE KAZIK ATILIYOR
Haber kaynağımıza sormaya devam ediyoruz:
“Devletin bu işten kaybı nedir?”
Cevap devlete nasıl kazık atıldığını ortaya koyuyor:
“Bu işte resmen devlet kazıklanıyor ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına el uzatılıyor.
Az önce de anlattım, kozmetik sektörünü teşvik etmek için devletimiz aeresoldeki ÖTV’yi kaldırdı. Otogaz olarak satılan LPG’nin 1 ton fiyatı 4000 TL iken renksiz ve kokusuz olarak ithal edilen aeresolün tonu 1800 TL’lik ÖTV avantajına sahip, yani 2 bin 200 TL. Aeresol olarak getirip LPG olarak satanların devlete ton başına attığı kazık 1.800 TL yani.
Bunun dışında bu renksiz ve kokusuz LPG, istasyonlara el altından faturasız olarak veriliyor, dolayısıyla satılırken de faturasız olarak, kılıfına uydurularak satılıyor, bu satıştan dolayı da devletin katma değer vergisi ve gelir vergisinden büyük kaybı var.”
İSTASYONLAR KAYITDIŞI LPG’Yİ NASIL SATIYOR?
Sektör temsilcisine, “el altından faturasız olarak verilen kokusuz gazı istasyonlar nasıl faturasız satıyor, nasıl kılıfına uyduruyor? Yazar kasa sistemini nasıl by-pass ediyorlar?” diye sorduğumuzda ise akıllara durgunluk veren bir hilenin yapıldığını öğreniyoruz:
“Hem de öyle bir satıyorlar ki, hem de milletin gözünün içine baka baka satıyorlar. Birincisi; LPG tanklarının çoğunda otomasyon yok… Otomasyon olmadığı için de ana bayiler bağlayıcı sözleşmeleri de olmasına rağmen istasyonların tanklarına aeresol doldurup sattığını tespit etme şansına bile sahip değil. İkincisi; istasyonlardaki yazar kasalar uzaktan kumanda ile durdurulabiliyor. Bunu yapanlar var! Pompa, verilen yakıtı sayıyor ama sayaç saysa da beyin işlemiyor. Sonuçta bu da bir yazılım işi, servislerin bu yazılım işlemini 5-6 bin TL gibi bir rakama yaptıklarını duydum.”
CEZASI 1 MİLYON TL AMA…
Sektördeki hileleri büyük bir samimiyetle gazetemize anlatan sektör temsilcisi, facialara neden olabilecek “kokusuz gaz” olarak bilinen gazın tamamen kayıtdışı bir şekilde satılmasına karşı devletin bir yaptırımının olup olmadığı sorumuza ise şöyle cevap verdi:
“Yaptırımı elbette var, kayıtdışı kaçak yakıt sattığı tespit edilen bir istasyonun lisansı bile iptal edilebilir. Kaçak yakıt ya da aeresolü LPG gibi, jet yakıtını motorin gibi satmanın 1 milyon TL cezası var. Bu konuda büyük bir başıboşluk var, denetimsizlik had safhada… Kayseri’den örnek biçin, Enerji Bakanı’nın şehri ama bir anlamda enerji vurgunu olan bu konuda herhangi bir denetim var mı? Olsa Tüpraş çıkış fiyatının da altında yakıt satılabilir mi? Sektörel denetim olmadığını bir yana koyun sadece 1 tonda ve sadece ÖTV farkından 1 800 TL vurgun yapanlar birgün denetim olurda yakalanırsa yiyeceği 1 milyon TL cezaya zaten dünden razı. Bu işteki vurgunun rakamsal boyutunu hesap ederseniz 1 milyon TL’lik bir cezanın devede kulak olduğunu görürsünüz.”
YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
Şehrimizdeki akaryakıt istasyonlarından bazılarını hedef göstermek amacında değiliz. Ancak her kim devlete kazık atarak vurgun yapıyorsa ve hangi istasyonlar bu vurguna ortak oluyorsa yakalanıp hesabının sorulması gerektiğine inanıyoruz, Kayseri Olay Gazetesi olarak yetkilileri göreve davet ediyoruz.