Bakan'dan, MHP'li vekile 'Yukarı boran satılık' cevabı: Ceza iptali ve uzlaşma söz konusu değil!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri'de 2 milyon TL'nin üzerinde mera ihlali cezası kesilen 272 vatandaşı Meclis gündemine taşımıştı. Bakan'dan ceza kesilen vatandaşlarla ilgili merakla beklenen açıklama geldi.

Bakan'dan, MHP'li vekile 'Yukarı boran satılık' cevabı: Ceza iptali ve uzlaşma söz konusu değil!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN- MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri'de 2 milyon TL'nin üzerinde mera ihlali cezası kesilen 272 kişiyi Meclis gündemine taşımıştı. Nisan ayında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Yukarı Borandere Mahallesi'nde mera cezası nedeniyle dertli olan vatandaşların sorunları Meclis gündemine getiren Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “İptal ya da uzlaşma olmaz mı?” diye sordu. Bakan’dan merakla beklenen cevap geldi. Bakan Pakdemirli, kesilen cezaların iptali veya uzlaşmanın söz konusu olmayacağını söyledi. Bakan gerekçe olarak da, ‘meranın eski haline getirilmesini engelleyecek sonuçlar ortaya çıkabiliri’ gösterdi.

KÖYLÜLER “YUKARI BORAN SATILIK” YAZISI İLE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Yukarı Borandere Mahallesi'nde yaşayan 272 kişiye mera ihlali gerekçesiyle farklı tutarlarda olmak üzere 2 milyon TL'nin üzerinde para cezası kesildi. Köylüler bu duruma isyan etti. 
O dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen vatandaşlar “Büyük miktarda ceza aldık. Uyarı olmadan bize büyük ceza yazıldı. Pandemi sürecinde bunu ödeyecek gücümüz yok, yardım bekliyoruz. Biz bu borcu nasıl ödeyeceğiz, mağduruz” çağrısı yaptı.  Vatandaşlar ayrıca köye “Yukarı Boran satılık” ifadelerinin yer aldığı yazı da astı.

VEKİL MECLİS’E TAŞIDI AMA, BEKLENEN OLMADI

Yaşanan bu sürecin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. 
Özdemir, Bakan Pakdemirli’ye sorular yönelterek, yanıt istedi. Özdemir’in, Nisan ayında sorduğu sorulara Bakan’dan merakla beklenen yanıt geldi. Gelen yanıtta vatandaşları sevindirecek bir durum çıkmadı. 

'KESİLEN CEZALARIN İPTAL EDİLMESİ VEYA UZLAŞMAYA GİDİLMESİ KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA  YAPILACAK MIDIR?' SORUSUNA BAKAN’DAN “OLUMSUZ” YANIT

Özdemir, Bakan’dan şu sorulara yanıt istedi: Yukarı Borandere Mahallesi'nde mera ihlali nedeniyle toplam kaç kişiye ceza kesilmiş ve toplam ceza miktarı ne kadardır? Yukarı Borandere Mahallesi'nde mera ihlali kaç yıldır devam etmektedir? Bu konuda tespit yapılmış mıdır? Yapıldıysa kişiler bu konuda uyarılmış mıdır? Anılan cezalar hangi yasaya göre kesilmiştir? Ceza miktarları nasıl tespit edilmektedir? Mera ihlali yaptığı tespit edilenler nasıl belirlenmektedir? Kesilen cezaların iptal edilmesi veya uzlaşmaya gidilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?  Sorunun çözümü hakkında Bakanlığınızın görüşü nasıldır? Çözümü için neler yapılması planlanmaktadır?

BAKAN PAKDEMİRLİ: KESİLEN CEZALARIN İPTALİ VEYA UZLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL!

Özdemir’in sorularına yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Kesilen cezaların iptali veya uzlaşma söz konusu olması meranın eski haline getirilmesini engelleyecek sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Ödemelerin alınmaması veya eksik yapılması bu nedenle söz konusu olmamaktadır”  dedi.

İŞTE BAKAN’DAN ÖZDEMİR’E, YUKARI BORANDERE CEVABI

MHP’li Özdemir’e, verdiği yanıtta “Mera işgalinde bulunan kişilerin tespiti uydu görüntüleri, teknik ekipçe yerinde yapılan keşifler ve mahalledeki bilirkişi, şikayetçi, muhtar ve işgalcilerin ifadeleri doğrultusunda ilgili 
Kaymakamlıkça yapılan soruşturma ile tespit edilmektedir” diyen Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı: Pınarbaşı Kaymakamlığınca; 14.10.2020 tarihindeki Yukarı Borandere Mahallesindeki mera tecavüz ihbarından sonra 01.10.2020 tarihinden itibaren sırayla Güvenlik önlemi yazısı, Muhtarlığa Keşif Tebliği, Muhakkik görevlendirmesi, Tebliğ- Tebellüğ, Teknik personel görevlendirmesi, İfade Tutanakları, Olay Yeri Krokisi, Fezleke ve Dizi Pusulası hazırlanmıştır.  4342 sayılı Mera Kanunun 4'üncü Maddesinde uyarı hükmü bulunmamakta olup, "Amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yayı ak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacı ile yapılacak masraflar sebebiyet verenlerden tahsil edilir." hükmü kapsamında işlem yapılmıştır.  Mera tecavüzleri için yazılan masraf tutarları 4342 sayılı Mera Kanunun 27'nci Maddesi "Yasaklanmış yerlerde hayvanlarını otlatmaya devam edenlerle mera, yayı ak ve kışlak arazisini sürmek suretiyle tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapanlar hakkında Valilik tarafından 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkındaki Kanun" ile "Türk Ceza Kanununun 154'üncü ve devamı maddelerine göre gerekli Kanuni işlemler yapılır" hükmü uyarınca hazırlanmıştır. 

İPTAL SÖZ KONUSU DEĞİL

Masraf tutarları bozulan meraların eski haline getirilmesi bedeli olarak İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2020 yılı maliyet cetvellerine göre belirlenmiştir. Mera işgalinde bulunan kişilerin tespiti uydu görüntüleri, teknik ekipçe yerinde yapılan keşifler ve mahalledeki bilirkişi, şikayetçi, muhtar ve işgalcilerin ifadeleri doğrultusunda ilgili 
Kaymakamlıkça yapılan soruşturma ile tespit edilmektedir. Mera tecavüzünde bulunanlara gönderilen masraf tutarları İdari Para Cezası Olmayıp, o mera üzerinde meydana gelen bozulmaların eski haline getirilmesi için alınması gereken tutarlardır. Bu nedenle kesilen cezaların iptali veya uzlaşma söz konusu olması meranın eski haline getirilmesini engelleyecek sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Ödemelerin alınmaması veya eksik yapılması bu nedenle söz konusu olmamaktadır.