Bakan'dan, MHP'li vekile o mahalle için 'Talep ekonomik değil' yanıtı!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, Eskiömerler Mahallesinde çiftçilik yapan vatandaşları sordu. Özdemir, 'Yamula Barajı'na 2 km mesafedeki Eskiömerler Mahallesinde yaklaşık 1000 çiftçimiz tarımsal üretim yapmaktadırlar, ancak baraja bu kadar yakın olmalarına rağmen sulama konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Sulama projesine Eskiömerler mahallesinin de dahil edilmesi konusunda çalışma yapılacak mı?' diye sordu.

Bakan'dan, MHP'li vekile o mahalle için 'Talep ekonomik değil' yanıtı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, Eskiömerler Mahallesinde yaşanan sulama sıkıntısını sordu. 
"ESKİÖMERLER MAHALLESİ NEDEN DAHİL EDİLMEMİŞTİR?"
“Sulama projesine Eskiömerler Mahallesi neden dahil edilmemiştir?” diye soran  Özdemir, Bakan Pakdemirli’den yazılı olarak cevap istediği  önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Kayseri ilinde bulunan Yamula Barajı, Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri'nin 25 km kuzeybatısında, Kocasinan ilçesi Yemliha mahallesi yakınlarında kuruludur. Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi, enerji ve sulama amaçlı Türkiye'nin önemli projelerinden birisidir. Anılan baraja 2 km. mesafedeki Eskiömerler Mahallesinde yaklaşık 1000 çiftçimiz tarımsal üretim yapmaktadırlar, ancak baraja bu kadar yakın olmalarına rağmen sulama konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu kapsamda;  Anılan sulama projesine Eskiömerler Mahallesi neden dahil edilmemiştir?Eskiömerler mahallesindeki çiftçiler tarafından Bakanlığınız kurumlarına talepte bulunulmuş mudur? Bulunulduysa nasıl cevap verilmiştir?  Sulama projesine Eskiömerler mahallesinin de dahil edilmesi konusunda hangi çalışmalar yapılacaktır?  Sorunun çözümü hakkında Bakanlığınız görüşü nasıldır? Çözümü için neler yapılması planlanmaktadır?
BAKAN’DAN ÖZDEMİR’E SULAMA YANITI
Özdemir’in Eskiömerler Mahallesi sorusuna Bakan Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi. Pakdemirli, söz konusu sulama önerisinin ekonomik bulunmadığını söyledi. Bakan Pakdemili, konuyla ilgili olarak Özdemir’e şu yanıtı verdi: Sulanabilir alanlar; Kuzuluğundölek, Höyük, Deretarla, Ortasemir sırtı, Kefenli sırtı, Yaş tarla ve Göllü mevkilerindeki arazilerden oluşmaktadır. Bu arazileri sulayabilmek için minimum 1.270 m kotlarına çıkmak gerekmektedir. Bunun için de en uygun yer olarak Tavşancık sırtından çaltepe mevkiine baraj gölünden suyun minimum 4 km cebri boru ile terfi ettirilmesi gerekmektedir. Yapılacak pompaj ile yaklaşık 1.000 ha alan sulanabilecek durumdadır. Pompajın terfi yüksekliği 200 m olmaktadır. Sulanacak alana göre bu terfi yüksekliği hiçbir şekilde ekonomik olmamaktadır. Ayrıca, Yamula mansap cazibe sulamasının bir kısmı cazibe bir kısmı ise pompaj sulamasıdır. P1 pompajının yüksekliği 92 m, P2 pompajı ise 42 m'dir. İşletmede olan pompaj sulama alanlarında enerji giderlerinden dolayı istenilen randıman sağlanamamaktadır. Bu sebeplerle söz konusu sulama alternatifi ekonomik bulunmamaktadır.