Bakan'dan, MHP'li vekile Kayseri'deki borçlu çiftçi cevabı: Müşteri sırrı, paylaşılamaz!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, borçları yüzünden sıkıntı yaşayan çiftçileri Bakan'a sordu.

Bakan'dan, MHP'li vekile Kayseri'deki borçlu çiftçi cevabı: Müşteri sırrı, paylaşılamaz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, borçları yüzünden sıkıntı yaşayan çiftçileri Bakan'a sordu. Özdemir,  “Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara borcunu ödeyemeyen ve borçlarını geciktiren Kayseri' deki çiftçilerimizin sayısı kaçtır? Çiftçilerimizin üretimde kullandığı traktör vb. araçlarının belli bir süreliğine de olsa haciz edilmesinin önlenmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?” şeklindeki sorularına Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'den yanıt istedi. Ancak verilen yanıtta Kayseri’deki borçlu çiftçi sayısına yer verilmemesi dikkat çekti.  Bakan bu detaylı bilginin bankalar açısından “müşteri sırrı” olduğunu söyledi. Bakan, çiftçi borçlarının yapılandırılması ile ilgili de  Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü'nden alınan cevapları aktardı. Tarım Kredi Kooperatifleri yapılandırma için kanun ve yönetmeliklere işaret ederken, Ziraat Bankası ise “1 yıla kadar yüzde 25 faiz indirimli ertelenebilmekte ya da 5 yıla kadar yüzde 20 faiz indirimli olarak taksitlendirilebilmektedir” cevabı verdi.
 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, bir süre önce borçlu çiftçilerle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Kuraklık ve Covid-19 sürecine atıfta bulunarak, yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Özdemir, “Borçlar konusunda faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak taksit1endirilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili İsmail Özdemir, “Çiftçilerimizin finansal krediye ihtiyacı ülkemiz genelinde devam eden kuraklık ve bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen Kovid- 1 9 pandemisi nedeniyle artarak devam etmektedir. Yaşanan bu sorunlardan dolayı çok sayıdaki çiftçimiz almış oldukları kredileri geri ödemekte zorluk yaşamaktadır” dedi.
BORÇLARINI GECİKTİREN KAYSERİ' DEKİ ÇİFTÇİLERİMİZİN SAYISI KAÇTIR?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi veren Özdemir, Bekir Pakdemirli’den şu sorularına yanıt istedi: Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara borcunu ödeyemeyen ve borçlarını geciktiren Kayseri' deki çiftçilerimizin sayısı kaçtır? Bu borçların kurumlara göre miktarı nasıldır? Borcunu geciktiren çiftçilerimizin üretimde kullandığı traktör vb. araçlarının belli bir süreliğine de olsa haciz edilmesinin önlenmesi için bir çalışma yapılacak mıdır? Kredileri geri ödeme güçlüğü çeken çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara olan borçlarının yeniden yapılandırılarak, faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak taksitlendirilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır? Bakanlığınızın anılan konuya ilişkin görüşü ve 2021 yılı programı nasıldır? Bakan Pakdemirli, Özdemir’in sorularına cevap verdi. Ancak verilen cevapta borçlu çiftçi sayısına yer verilmedi. Yine borçlar konusunda Özdemir’in, “Bakanlığınızın anılan konuya ilişkin görüşü ve 2021 yılı programı nasıldır?” sorusuna da yanıt verilmemesi dikkat çekti. 
İŞTE TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ’NİN BORÇLU ÇİFTÇİLER İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİNE VERDİĞİ YANIT
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Özdemir’in sorularına şu cevabı verdi: 
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan cevabi bilgiler aşağıda yer almaktadır;  Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının tarımsal kredi borçlarının faizsiz ve uzun vadeye yayarak yeniden yapılandırılması yürürlüğe konulan Kanun ve/veya Kararnamelerle Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen görevler doğrultusunda yapılmaktadır. 
‘MÜŞTERİ SIRRI OLDUĞU MÜTALAA EDİLDİĞİNDEN PAYLAŞILMASI MÜMKÜN DEĞİL’
Ziraat Bankası AS Genel Müdürlüğü'nden alınan cevabi görüş aşağıda yer almaktadır; Ülkemiz sınırları içerisinde, 01.01.2020-31.12.2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) meydana gelen/gelebilecek doğal afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören üreticilerin, 2020/2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında veya önceki yıllarda yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında kullanmış oldukları faiz indirimli (sübvansiyonlu) krediler, 1 yıla kadar % 25 faiz indirimli ertelenebilmekte ya da 5 yıla kadar % 20 faiz indirimli olarak taksitlendirilebilmektedir.  Ayrıca, herhangi bir nedenle ödeme güçlüğüne düşen müşterilerimizin kredi borçları Bankamız uygulamaları kapsamında da uygun faiz oranları ile azami 5 yıla kadar taksitlendirilebilmektedir. Bankamıza ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankamız internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda yer almakta olup, anılan bilgilere bu adreslerden ulaşılabilmektedir. Kamuya açıklanan Bankamız finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "Sırların saklanması" başlıklı 73 'üncü Maddesi kapsamında banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.