Baharın müjdecisi 'Nevruz'

Baharın müjdecisi Nevruz nedir, neler yapılır ve neden kutlanır? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Baharın müjdecisi 'Nevruz'

Nevruz Farsça “nev” ve “ruz” kelimelerinin bir birleşiminden oluşur ve “yeni gün” anlamına gelir. Baharın müjdecisi ve doğanın uyanışı olarak kutlanan bir bayramdır. 21 Mart tarihinde, gece ile gündüzün eşitlendiği gün kutlanır. Bu güne “Yılgayak” da denir. 

Nevruz, geceyle gündüzün eşitlediği ardından gündüzün yüzünü daha çok göstermeye başladığı bu günde dostlukların, kardeşliklerin pekiştiği, yenilenmenin ve tazelenmenin simgesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Her yıl 21 Mart’ta kutlanan nevruz, yeni yılın başladığı gündür. Nevruz, Türkiye başta olmak üzere birçok yerde kutlanıyor. 

Nevruz Bayramı nasıl kutlanıyor?

Nevruz Bayramında birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor.  Günahlarından arınmış olarak yeni yıla girmek isteyenler ateşten atlıyor. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda nevruz da eşyalar tütsüleniyor, hayvanlar ateş arasından geçiriliyor. 

Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için “nevruz sofraları” kuruluyor. “Semeni” geleneği ise uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekle, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplara arpa, buğday çimlendiriliyor ve sofralara koyuluyor. 

Evler temizleniyor, yıkılan yerler onarılıyor, yeni kıyafetler giyiliyor böylece insanlar yeni yılda her şeyin yeni olmasına özen gösteriyor. 

Kutlamalarda ise yumurtaların tokuşturulması yaygın olarak görülüyor. Ayrıca spor müsabakaları düzenlenirken, şarkı söylenip dans ediliyor ve şiirler okunuyor. 
Kayseri’de nevruz kutlamaları

Kayseri’de de nevruz kutlamaları kapsamında okullarda, üniversitelerde her yıl programlar düzenleniyor. Fakat bu sene bazı okullarda yaşanan olumsuz hava koşulları dolayısıyla kutlamalar iptal edildi.