Aydın: Konut üretimi durdu! Kira fiyatları daha da artabilir
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, Olay mikrofonlarına konuştu. Gidişatın hiç iyi olmadığını belirten Aydın, konut üretiminin durduğunu, kiraların daha da artabileceğini vurguladı. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanlığının yanı sıra İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcılığı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sektör Meclisi Başkan Yardımcılığı görevlerine de üstlenen iş insanı Ali Aydın, inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu Olay mikrofonlarına değerlendirdi. İnşaat sektörünün motorize bir sektör olduğunu, sektörün sadece müteahhitler açısından değerlendiremeyeceğini belirten Aydın, Rusya Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının Türkiye’yi ve sektörü etkilediğini belirtti. İnşaat sektörünün zor günler geçirdiğini ifade eden Aydın, “Şu anda konut sektöründe ipotekli satışlar yüzde 50. Veriler bu şekilde açıklanıyor ama, dışarıdan gelen yoğun nüfus olduğu için, bu noktadan baktığınızda şu anda konut darlığı ve bunun yansıması olan kira artışı giderek daha katmerleşecek, toplumu daha da rahatsız edecek. Bu konuda görüşlerimizi gerekli mevzilere iletiyoruz. En başta Kayseri'deki Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki Bey'den de İMKON olarak, randevu talep ettik. Şu ana kadar da talebimize cevap gelmedi, bekliyoruz. İMKON Cumhurbaşkanımız tarafından 17 Nisan 2023’te kamu yararına hizmet eden dernekler statüsüne de alındı. Çünkü TOBB gibi olmasa da biz bir sektörüz, TÜSİAD gibi MÜSİAD gibi biz de önemli bir mesleki yapıyız.
Sektörün sadece müteahhitler oluşmadığını, binlerce çalışanının yanı sıra 350 ürün grubuyla doğrudan bağlantılı olduğunu, bu fabrikalarda on binlerce çalışanın istihdam edildiğini belirten Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şu anda ipotekli satışlar düşüyorsa konut üretimi durmuş demektir ve durdu. Bu Kayseri ile sınırlı değil. Federasyon başkanı da olduğum için (Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu) Maraş, Sivas, Adana, Mersin, Bursa, Antep, Kayseri'deki birlikler bizim federasyonumuza bağlı. Buradaki arkadaşlarla da konuşuyorum. Kendi firmam dışında, bu insanların da durumlarını alıyorum ve şu anda herkes şikayetçi. Çünkü maliyet artışları öngörülemiyor. Toz duman içinde. Yani bir ay sonra bir mamulün fiyatının ne olacağını bilemiyor. İkinci olarak, insanların alım gücü düştü. Eskiden asgari ücretli konut alabiliyordu. Yani üç yıl önce, dört yıl önce böyle eski deyince on yıl önce, yirmi yıl önceyi demiyoruz. 2018 ve öncesinde asgari ücretli insanlar konut alabiliyordu. Şu anda eşler ikisi de çalışmış olsa bile, memur olsalar bile, konut alabilecek durumda değiller. Üçüncü sorun faizler çok yüksek. Konut faizlerinin çok yüksek Şimdi bir malı alıcısı yoksa, satılamıyorsa, maliyetinizden daha aşağıya insanlar anca alabiliyorsa, siz bunu zararına satar mısınız? Veya zararınıza satacağınız bir şeyi üretir misiniz? Burada en büyük zararı konut edinememiş olan insanlar görecek. Küçük esnaf, memurlar, işçiler, köylüler ve bu şekilde alt gelir grubundaki insanlar şu anda hep kiraya düştüler ve kiralar da konut azlığından dolayı maaşları aşar duruma geldi.”