Atlar satışa çıkıyor! Peki kaç at satılacak
At satışı yapılacak. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü açık artırma usulüyle at satışı yapılacağını duyurdu. Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi de at yetiştiriciliği konusunda yapılan çalışmalarla ön plana çıkan bir ilçe. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü yetiştirmesi 73 baş safkan Arap Koşu Tayı açık artırma usulüyle satılacak.
Atlar ihaleyle satılacak
İhale, 16 Temmuz 2024 tarihinde saat 13.00’te Bursa Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğünde İşletme Alım Satım ve İhale Komisyonu huzurunda TİGEM Alım Satım ve İhale Yönetmeliği esaslarına göre yapılacak. Diğer yandan TİGEM yetiştirmesi 41 baş dişi ve 32 baş erkek olmak üzere toplam 73 baş safkan Arap Koşu Tayı açık arttırma usulüyle satılacak.
Kayseri Pınarbaşı ilçesi de at yetiştiriciliğinde söz sahibi
Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi de at yetiştiriciliği konusunda iddialı. Pınarbaşı İlçesi Panlı Mahallesi'nde bulunan harada kent ve Türkiye atçılığına Safkan İngiliz ve Arap atları yetiştiriliyor. Coğrafik konumu nedeniyle at yetiştiriciliğine elverişli olan Panlı Mahallesi'nde Nevzat Seyok'a ait harada yarış atları da yetiştiriliyor. Aynı zamanda bu atlar içinden şampiyonlar da çıkıyor.
Bu şampiyonlardan birisi de Pan Rıver'dı. 2008 yılında yapılan Gazi Koşusu'nda şampiyonluğu elde eden Pan Rıver, aynı zamanda Uluslararası arenada da boy göstermişti. 2010'da Dubai World Cup festivalinde yarışan ilk ve birinciliği kazanan ilk Türk atı, 2007'de Çaldıran, 2008'de Sait Akson, 2008'de Büyük Taarruz, 2009'da İsmet İnönü, 2010'da Cumhurbaşkanlığı ve daha birçok büyük yarışlarda şampiyonluğu kimselere kaptırmamıştı. 2011 yılında Gazi Koşusu ikinciliğini, 2012 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Şampiyonluğunu kazanan Hanbeş isimli at da yine Pınarbaşı ilçesi Panlı Mahallesi'ndeki bu haradan çıkmıştı.
Kayseri'de atlar kayıt altına alınıyor
Kayseri'de at yetiştiriciliği kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tarafından farklı çalışmalar da yürütülüyor. Çalışmalar çerçevesinde atların doğumundan hemen sonra kan alınarak DNA analizleri de yapılıyor. Analiz sonuçlarına göre anne baba doğrulamasının ardından mikroçip uygulaması ve eşkal tayini yapılıyor. Son olarak tayların tescil işlemlerinin ardından soy kütüğüne kayıtları yapılıyor.