Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin yıl dönümü törenle kutlandı

Atatürk'ün Kayseri'ye gelişinin yıl dönümü törenle kutlandı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyet-i Temsiliye Reisi' olarak ilk kez Kayseri'ye gelişi dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Vedat Öncel, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, MHP Kayseri İl Başkanı Adnan İncetoprak, ilçe belediye başkanları, askeri erkân, bürokratlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Atatürk Anıtı’na çelenkler sunulurken, şehir adına bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye Cumhuriyeti’nin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün, Kayseri’ye Heyeti Temsiliye Reisi olarak gerçekleştirdiği ilk ziyaretin üzerinden 102 yıl geçtiğini hatırlattı. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas’tan hareket eden heyetiyle beraber 19 Aralık 1919 Cuma günü karlı bir havada Kayseri’de karşılandığını anlatan Başkan Büyükkılıç, şöyle konuştu:

“Kayserili hemşerilerimiz hava soğuk ve karlı olmasına rağmen, Mustafa Kemal Paşa ve dava arkadaşlarını coşkulu bir şekilde karşıladı. Beraberinde Rauf Bey ve diğer heyet üyeleri ile Çifte Kümbetler'de otomobilinden inerek Türk Bayraklarıyla süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan Kayserili hemşehrilerimiz ona olan sevgisini coşkuyla gösterdi. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler ikametlerine tahsis olunan İmamzade Reşid Bey'in evine geldiler. Mustafa Kemal ve arkadaşları geç saatlerde yemeklerini yediler ve Kayseri’nin ileri gelenlerini kabul ettiler. Mustafa Kemal Paşa, Mazhar Müfid Bey ve Hüsrev Bey, İmamzade Reşid Bey'in evinde, Rauf Bey de Nuh Naci Bey'in evinde misafir edildiler. Nuh Naci hatırlanacağı üzere hayırseverliği ile hepimizin hafızalarında yer eden gurur kaynağımızdır. Ertesi gün, 20 Aralık 1919 Cumartesi sabahından itibaren Mustafa Kemal Paşa, belediyeyi  ziyaret edip, Kayseri halkı ile ve bilhassa şehrimizin ileri gelenleri ve din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi'nde Mehmet Melikgazi hazretlerimizin olduğu yerde ziyaretleri kabul etti. Bu toplantıda; ilim adamları ile esnaf ve tüccardan ileri gelenler bulunmuştur.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye ilk ziyaretlerini Heyet-i Temsiliye Reisi olarak, diğer dört ziyaretlerini ise Cumhurbaşkanı sıfatıyla gerçekleştirdiğinden, her ziyaretlerinde Kayserililerin onu sevgiyle coşkuyla bağırlarına bastığından bahseden Büyükkılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“O  da her zaman Kayserilileri birliğin, beraberliğin ve zor dönemlerin insanı olarak, güvenli bir şehir olarak takdir etmiş ve onları bağrına basmıştır. Türk İstiklal Harbi'nin zaferle neticelenmesiyle başlayan yeni Türkiye'nin gelişmesinde Kayseri, örnek bir şehir olarak kalkınmış ve kalkınmaya devam etmektedir. Hatırlanacağı üzere Sakarya Meydan Muharebesi’nde tam 63 Taş Mektep diye bilinen Kayseri Lisemizin son sınıf öğrencileri şehit olmuş, o sene mezun verilememiştir. İşte değerlerine, devletine bağlı olan, ‘devletim için, vatanım için, milletim için, bayrağım için’ diyen Kayserililerden başka türlüsü beklenemezdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kayseri’deki yoğun ilgi nedeniyle, şehirden ayrılırken Kayseri halkına ithafen şunları söylemiştir; ‘Anadolu’nun ekonomik yaşamında değişmez bir yüksek yeri olan Kayseri’nin Heyet-i Temsiliye’ye açtığı samimiyet ve dostluk kucağı o kadar sıcak ve o kadar okşayıcı oldu ki, saygıdeğer Kayserililere açık bir gönül borcu ve teşekkürle seslenmeye gerek gördük.’ İşte Atatürk duygularını bu şekilde tezahür ettirmiştir.”

“ÜLKEMİZİ MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKARMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bugün de bilindiği gibi Kayseri’nin 3 organizesi, 1 serbest bölgesi, teknoparkları, yeni açılacak organize sanayileri ile adeta endüstrinin, ticaretin merkezi olma yolundaki hamlelerini hızla sürdürmekte, milleti için üzerine düşeni yapma yönünde gayretini sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Evet, 102 yıl önce Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından örnek gösterilen Kayseri’miz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından her alanda örnek gösterilmeye devam etmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkarmaya, milletimizi en geniş refah, vasıta ve kaynaklarına sahip kılmaya ve millî kültürümüzü yücelterek, ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

102. YIL DÖNÜMÜNDE 102 BALON GÖKYÜZÜNE BIRAKILDI

Bando dinletisi ve halk oyunları gösterinin yapıldığı programda ayrıca öğrencilerin Atatürk’le ilgili düşüncelerini yazdıkları 102 balon gökyüzüne bırakıldı. Atatürk Evi’ndeki programda ressam tarafından da Atatürk’ün portresi yapıldı ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılan resim sergisi gezildi.