Ataş'tan, Cumhurbaşkanı yardımcısına dikkat çeken sorular...
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, hükümete deprem felaketi sonrası yaralarını sarmak için bütçeden ne kadar pay ayrıldığını sordu. Daha önce ki depremlerde toplanan bağış miktarlarının ne kadar olduğunu ve bu paraların nerelere, ne şekilde harcandığını da soran Ataş, bankalara borçlu vatandaşları da gündeme taşıyarak, 'Tüm bankalara yönelik depremden etkilenen vatandaşlar bakımından 6 ay -1 yıl borçları faizsiz ertelemesi düşünülmekte midir? Özellikle iş yeri yıkılmış esnaflar için bu borçların tamamen silinmesi planlanmakta mıdır?' sorularına da yanıt istedi. Diğer yandan Ataş, 'Cengiz Holding'e bağlı Eti Alüminyum 'Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayınında 10 Milyon lira bağış yapacağını açıklamasından sonraki gün yayınlanan resmi gazetede tam 3 Milyar 10 Milyon lira teşvik almıştır. Böyle bir zamanda böyle bir teşvik verilmesinin sebebi nedir?' ifadelerini de kullandı.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, deprem felaketi sonrası yaraların kısa sürede sarılmasına yönelik iktidara çağrı yaparak, yaşanan bazı sıkıntılara da dikkat çekti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Ataş, “Depremden etkilenen vatandaşlar için 15 bin lira ve 2-5 bin lira arası kira yardımı ve Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da 100 bin lira yardım dışında bir yardım planlanmakta mıdır?” diye konuştu.
KARAR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIDIĞI İÇİN ÖRNEĞİN İŞ BANKASI GİBİ BAZI BANKALAR BU KARARA UYARAK FAİZSİZ 6 AY ÖTELEME YAPARKEN; VAKIFBANK GİBİ BAZI BANKALAR BUNU YAPMAMIŞTIR
“Ülkemizi derinden sarsan ve on binlerce insanımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremler yaklaşık olarak 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkilemiştir. Özellikle derin bir ekonomik kriz yaşarken böylesine yıkıcı bir depremin olması ekonomik anlamda da vatandaşların yıkımına sebep olmuştur” diyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bu nedenle 15.02.2023 tarihinde ülkemizde pek çok televizyon kanalının ortak yayını ile yardım programı düzenlenmiş ve 115 milyar 146 milyon 528 bin TL toplandığı açıklanmıştır. Daha önce ki Elazığ ve İzmir depremlerinde de benzer şekilde bağışlar toplanmıştı. Ayrıca 2003-2022 arasındaki 20 yıllık AK Parti iktidarında toplanan deprem vergisi ise 86 milyar 138 milyon liradır. Diğer yandan depremin etkilediği bu bölgelerde milyonlarca vatandaşımızın kredi kartı borcu yahut kredi borcu bulunmaktadır. Ancak bu vatandaşların pek çoğunun artık ödeme gücü bulunmamaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da bu kapsamda Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi halinde erteleme süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verdi. Müşterilerin talebi halinde, anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kar payı talep edilmeksizin yapılması durumunda müşteri talebinin aranmamasına karar verildi. Ancak karar tavsiye niteliği taşıdığı için örneğin İş Bankası gibi bazı bankalar bu karara uyarak faizsiz 6 ay öteleme yaparken; Vakıfbank gibi bazı bankalar bunu yapmamıştır” ifadelerini kullandı.
DAHA ÖNCE Kİ DEPREMLERDE TOPLANAN BAĞIŞ MİKTARLARI NE KADARDI? BUNLAR NERELERE, NE ŞEKİLDE HARCANDI?
Yaşanan sıkıntılara dikkat çeken İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yönelterek, yanıt istedi: "Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını", yurt içinden ve dışından ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla gerçekleşti. AFAD ve Türk Kızılay'ına bağışların toplandığı açıklandı. Bu toplanan bağışlar nasıl ve nerelere harcanacaktır? Bu konuda kamuoyu bilgilendirilecek midir? Daha önce ki Elazığ ve İzmir depremlerinde toplanan bağış miktarları ne kadardı? Bunlar nerelere, ne şekilde harcandı?
KAMU BANKALARI YAPTIKLARI BU BAĞIŞLARI ZATEN HAZİNE’YE TÜRKİYE VARLIK FONU’NA TRANSFER EDECEKLERDİ!
"Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını"nda Merkez Bankası ve Kamu Bankalarının yaptığı bağışların hukuki dayanağı nedir? Aralıkta Hazine'den 20'şer milyar, toplam 60 milyar TL sermaye konan kamu bankaları 7, 12 ve 20 milyar TL, toplam 39 milyar TL, Merkez Bankası da 30 milyar TL bağış yapmıştır. Kamu bankaları yaptıkları bu bağışları zaten Hazine’ye Türkiye Varlık Fonu’na transfer edeceklerdi. Hazineden kullanılsaydı ne fark edecekti? Bazı kamu bankaları depremzedelerin kredilerini, kredi kartı borçlarını bile faizsiz ötelemezken zaten kamuya ait paralarla yine kamu bütçesine sahip AFAD’a, TV yayınında bağış yapmasının manası nedir? Merkez Bankası’nın yaptığı bağış Merkez Bankası’nın karından mı yapılmıştır? Eğer kamuoyunun bilmediği bir karı varsa bu kârın bir bölümü zaten kurumlar vergisi olarak, geriye kalanı doğrudan Hazine'ye devredilecekti. Bu durumda kim kime ne bağışlamaktadır? Şayet Merkez Bankası kar etmediyse 30 milyar tl yi açıktan para basarak mı verecektir? Bu durumda enflasyon artacak, hayat pahalılığı her geçen gün artmaya devam edecektir. Bu göz önüne alınmış mıdır?
OLASI BİR İSTANBUL DEPREMİNDE BU DURUMUN RİSKLERİ HESAP EDİLMİŞ MİDİR?
Yine Merkez Bankası başta olmak üzere pek çok kamu kurumunun İstanbul Finans Merkezine taşınması planlanmaktadır. İstanbul deprem riski en yüksek şehirken hangi gerekçeyle başta Merkez Bankası olmak üzere pek çok Devlet kurumu Ankara’dan İstanbul’a taşınmaktadır? Olası bir İstanbul depreminde bu durumun riskleri hesap edilmiş midir?
EĞER ÖYLEYSE MİLLET KENDİ CEBİNDEN BAĞIŞ YAPIYOR DEMEK DEĞİL MİDİR?
"Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını"nda özel şirketler de bağışta bulunmuştur. Bu bağışlar vergi sonrası net kârdan mı yapılmıştır? Yoksa Vergi Usul Kanunu'na göre gider yazılan şekilde midir? Eğer öyleyse millet kendi cebinden bağış yapıyor demek değil midir?
DİKKAT ÇEKEN CENGİZ HOLDİNG SORUSU
Cengiz Holding’e bağlı Eti Alüminyum "Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını"nda 10 Milyon lira bağış yapacağını açıklamasından sonraki gün yayınlanan resmi gazetede tam 3 Milyar 10 Milyon lira teşvik almıştır. Böyle bir zamanda böyle bir teşvik verilmesinin sebebi nedir? Özellikle tüm devlet bankalarının bu borçları 6 ay hatta daha uzun süre ötelemesi neden sağlanmamıştır?
BORÇLARI FAİZSİZ ERTELEMESİ YA DA SİLİNMESİ DÜŞÜNÜLMEKTE MİDİR?
Bu borçlar için tahakkuk edecek bu faiz tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanarak tüm özel bankaların da depremden etkilenen vatandaşlar bakımından 6 ay – 1 yıl borçları faizsiz ertelemesi düşünülmekte midir? Özellikle iş yeri yıkılmış esnaflar için bu borçların tamamen silinmesi planlanmakta mıdır? Depremden etkilenen vatandaşlar için 15 bin lira ve 2-5 bin lira arası kira yardımı ve Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da 100 bin lira yardım dışında bir yardım planlanmakta mıdır? Depremin yaralarını sarmak için bütçeden ne kadar pay ayrılmıştır? Bu miktar ilerde artırılacak mıdır?