15 askerin şehit olduğu kalleş saldırının davası ertelendi
Kayseri’de 15 askerin şehit, 54 askerin gazi olduğu 17 Aralık 2016’da düzenlenen canlı bomba saldırısıyla ilgili açılan davaya devam edildi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için Ekim ayına ertelendi.
17 Aralık 2016’da terörist Kasım Yıldırımçakar bomba yüklü, sahte olarak düzenlenmiş 71 EU 595 plaka araçla Adana’dan Kayseri’ye gitti. 17 Aralık’ta 08.48 sıralarında Zincidere Komando Tugayı Nizamiyesinden çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu halk otobüsünü takip eden terörist Yıldırımçakar, Talas Bulvarı Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi önünde bulunan otobüs durağına yanaştığı sırada otobüsün sol orta yan kısmına yaklaşarak bomba yüklü aracı patlattı. 38 AB 180 plakalı özel halk otobüsü içerisinde bulunan 15 asker şehit olurken, 54 asker yaralandı. 15’i tutuklu, 3’ü tutuksuz, 3’ü firari 21 sanık hakkında ’devletin bütünlüğünü bozmak ve tehlikeye atmak’, ’silahlı terör örgütü üyesi olmak’, ’15 kez kasten adam öldürme’, ’54 kez kasten adam öldürmeye teşebbüs’ gibi suçlardan dava açıldı. Davanın 2017 Ekim ayında görülen ilk celsesinde 10 tutuklu sanık tahliye olmuştu.
Kayseri gazileri ve şehir yakınları da duruşmaya katıldı
Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıkların yoğunluğu ve güvenlik gerekçesiyle 250 kişilik Şehit C.Savcısı Murat Uzun Konferans Salonu’nda görülen davada tutuklu sanıklar Kenan Ç., Abdullah A. Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile hazır edilirken, tutuklu sanıklar Ekrem U., Ümit K., Mehmet O. ile tutuksuz sanıklar Serkan A., Murat T., müşteki olarak Kayseri Barosu Başkanı Av. Cavit Dursun ile birlikte bir kısım avukatlar duruşma salonunda hazır bulundu. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Ayrıca patlamada yaralanan ve mağdur sıfatıyla gazi askerlerden bazıları, şehit yakınları, Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Yılmaz Üçkan ve yaklaşık 100 kişi de izleyici olarak duruşmaya katıldı. Bazı vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla duruşmaya geldi.
Patlamada yaralanan mağdur gazi Yunus Ertaş, “Olay günü çarşı iznine çıkmıştık, patlama olduktan sonra kendi imkanımızla dışarı çıkıp, bizden daha ağır yaralı arkadaşlarımıza yardım ettik, sonra gözlerimi hastanede açtığımı hatırlıyorum. Şikayetçiyim” dedi.
Savcılık, eksikliklerin giderilmesini ve tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.
Tutukluluğa ilişkin savunma yapan sanıklardan Abdullah A., “Ben suçsuzum, yedi sülalemde böyle bir şey olmaz. Bana askerlik zamanımda çürük raporu vereceklerdi, müracaat ettim, askerliğimi geri hizmette aslanlar gibi yaptım” dedi.
Canlı bombanın hazırlık aşamasında sürekli yanında olduğu, kroki hazırladığı ve canlı bombayı Adana’dan Kayseri’ye gönderdiği iddia edilen tutuklu sanık Kenan Ç., tercüman eşliğinde SEGBİS’ten savunma yapmayacağını söyleyerek, duruşmaya gelmek istediğini ifade etti. Mahkeme, sanığın bu talebini reddetti.
Mahkeme başkanı sanığı azarladı
Tutuklu sanık Ekrem U. ise 18 aydır tutuklu olduğunu söyleyerek, “Benim olayla hiçbir alakam yok. Kenan isimli sanık 15 yıldır yakın arkadaşım ve bir ricasını yaptım diye buradayım” dedi. Sanık Ekrem U., mahkemeye soru sormak isteyip, sözlerinin zabta geçmediğini iddia edince, Mahkeme Başkanı tarafından azarlandı.
Canlı bomba Kasım Yıldırımçakar’ın evinde kaldığı iddia edilen tutuklu sanık Ümit K. de, “Kasım isimli şahsın gerçek kimliğini bilmiyordum. Ben kamu personeliydim, rahat bir hayatım vardı. Neden zora sokayım ki? Kenan benim 15 yıllık arkadaşım, bana bir öğrencinin kalacak evi olmadığını söyleyince evimde birkaç gün kaldı, benim başıma gelmeyen kalmadı” şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti verdiği ara kararda, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın 2 Ekim’e ertelenmesine karar verdi.