Arefe günü oruç tutulur mu?
Kurban Bayramı yaklaşıyor Kayserili vatandaşlar da internet üzerinden Arefe günü oruç tutulup tutulmayacağını araştırıyor. Peki Arefe günü oruç tutulur mu? sorusunu sizler için araştırdık? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Zilhicce ayının 10. günü olan 28 Haziran Çarşamba günü tüm yurtta olduğu gibi Kayseri’de de vatandaşların kurban ibadetinin yerine getirileceği ilk gün olacak. Zilhicce ayının 9. günü ise 27 Haziran Salı günü yarın Kurban Bayramının Arefe günü olacak. Kayserili vatandaşlar da internet üzerinden ‘Arefe günü oruç tutulur mu tutulmaz mı’ ve ‘Arefe günü oruç tutmanın fazileti nelerdir’ sorularını araştırıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun internet sitesinde ‘Zilhicce ayında ve Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir?’ sorusunun cevabı ise şu şekilde cevaplanmıştır: “Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).”
Arife mi Arefe mi? Hangi yazım doğru?
Bayrama yakın zamanlarda ağızlardan düşmeyen arefe (arife) kelimesinin doğru yazımı nasıl? TDK’ya göre ‘arefe’nin doğru yazımını ‘arife’ olarak belirterek şu açıklamayı yapıyor: Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün
Diyanet İşleri Başkanlığı göre ise ‘arife’ kelimesinin doğru yazımını ‘arefe’ olarak şu şekilde açıklıyor; ‘Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).
Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.’