Araştırmacı Yazar Ötegen'den o ilçe için dikkat çeken teklif!
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen kaleme aldığı araştırma yazısında, Kayseri'nin Develi İlçesinin hayvancılıkta rol model olabileceğinin altını çizerken ilçede hayvancılık konseyinin kurulmasının da önemine değindi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen Kayseri'nin Develi İlçesinde hayvancılığın son yıllardaki gelişimiyle ilçede Hayvancılık Konseyi'nin kurulmasının bölgeye ve Kayseri'ye büyük bir katkı sağlayacağını açıkladı.
İlçedeki mevcut hayvan varlığı sayısı ve hayvancılı sektörü hakkında bilgiler verdiği açıklamasında Ötegen, sektörün ihtiyacı olan sürü yöneticisi, hayvan bakımcısı, kesimci, sakadatçı, nalbant gibi ana elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün arttığını vurguladı.
Kırsal kalkınmada kilometre taşı olarak tarım ve hayvancılık olduğunun altını çizen Ötegen, "Develi için birinci derece önemli olan tarım ve hayvancılık konularında sektörlerin birliğini sağlayarak ihtiyaçların tespit edilip ve problemleri çözüme ulaştırmak için Hayvancılık Konseyinin kurulması gerekiyor" dedi.
127 bin hayvan 350 - 400 ton günlük süt üretimi
Ötegen'in kaleme aldığı Develi İlçesindeki hayvancılık ve tarım sektörünün değerlendirdiği yazısı şu şekilde;
"65 bin büyükbaş, 60 bin küçükbaş, 2 bin manda, 36 bin arı kovanı ve 350 - 400 ton günlük süt üretimi. 3 bin besi işletmesi, 350 koyun sürüsü, 25 veteriner hekim, 20 veteriner kliniği, 10 veteriner teknikeri.
İç Anadolu’nun en büyük, Türkiyenin 3. büyük kesimhanesinin 40 bin metrekare kapalı 16 bin metrekare açık alanına sahip işletmenin ilçede olup günde 500 büyükbaş 1500 Küçükbaş hayvanın kesilerek sakadatları ayrıştıran sistemlerin hizmet vermesi.
İlçede en büyük ekonomik yatırımın hayvancılığa yapılması, kaba yem ve slaj borsasının ilçede oluşması. Zamantı Tüneli suyu ile tarımsal sulama alanlarının genişlemesi, verimliliğin artması ve iki ürün alınmaya başlanması ilçede Hayvancılığa her geçen gün yönelişin arttığını göstermektedir.
İlçede birinci ve ikinci ürün olarak hayvancılığın temel besin maddesi olan ve en önemli girdilerinden olan mısır slajı 200 bin ton ile önemli bir yer tutmaktadır.
İlçedeki yaklaşık 3 bin besi işletmesinin ihtiyacı olan bazı kaba ve kesif yemin de ilçe ve il dışından karşılanmaktadır.
Sektörün ihtiyacı olan sürü yöneticisi, hayvan bakımcısı, kesimci, sakadatçı, nalbant gibi ana elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Gençlerimiz ise bu mesleklere maalesef rağbet göstermediği için yurdun çeşitli bölgelerinden elemanlar getirilerek talepler karşılanıyor.
İşte tam bu noktada İlçemizdeki KAYÜ-Develi Seyrani Kampüsünda kurulması planlanan Tarım Hayvancılık MYO'ya, Muammer Kocatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümüne, Mesleki Eğitim Merkezinde ara eleman yetiştiriciliğine, Halk Egitimde Kasaplık ve Sakadatcılık kurslarına olan ihtiyaç daha da artıyor.
Meslek Yüksek okulunun öğrenci potansiyeli ve köylerde hayvancılık yaparak ülke hayvancılığına katkı sağlamak isteyen üreticilerimize de destek sağlanmış olacaktır.
Ayrıca; hayvansal tedavi için gerekli olan ilaçlar için de Develi Pazarı Türkiye’de önemli pazarlardan birisi olarak önemini korumaktadır.
Bu ve benzeri gelişmeler göz önüne alındığında ilçemizin geleceği, ilçemizde hayvancılığın gelişmesi ülke ve bölge hayvancılığının beklentilerine cevap verilecek hale gelinmesi için Develi için birinci derece önemli olan tarım ve hayvancılık konularında sektörlerin birliğini sağlayarak ihtiyaçların tespit edilip ve problemleri çözüme ulaştırmak için Hayvancılık Konseyinin kurulması gerekiyor. Hem de Şehidimiz Veteriner Teknikeri Mikail Bozlağan adına kurulmalıdır.
Paydaşların birlikte hareket etmesi ile hayvancılık ve tarım faaliyetlerinde kalite de artacaktır. Farklı bakış açılarının bir araya getirilmesi sonucu ortak akılın sahaya yansıması daha kolay olacaktır.
Develi deyince akla son yıllarda hep ilk olarak tarım ve hayvancılık gelmeye başladı. Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada hayvancılık vazgeçilmez bir sektördür. İlçemiz nüfusunun büyük bir çoğunluğu hayvancılıkla iştigal ederek geçimini sağlamaktadır. Kırsal kalkınmanın yolunun kilometre taşı da hayvancılıktır." dedi.