Araç Şarj Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Şarj sistemi araçtaki elektrik sisteminin önemli bir parçasıdır.

Araç Şarj Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Şarj sistemi araçtaki elektrik sisteminin önemli bir parçasıdır. Radyo, ışıklar, ısıtıcı ve motorun elektrikli sistemleri için gerekli akımı üretmektedir. Yakıt sistemlerini ve emisyonu azaltmak için start-stop sistemi gibi otomatik sistemler kurulmaktadır. Araç markasına bağlı olarak farklı modelleri bulunmaktadır. 

Bundan kaynaklı tek yönlü alternatör kaynağına sahip yüksek verimli alternatörler çalışma için güçlendirilmiş bir yapıya monte edilir. Çalıştırma şarj sisteminin tüm bileşenleri doğru çalışıyorsa otomatik durdurma-başlatma garanti edilebilir. Araç şarj sistemleri ve şarj sistemi bileşenleri hakkında bilinmesi gerekenleri aloparça sitesi kurucusu Ebru Özülkü anlattı.

Emdirilmiş Cam Elyaf (AGM)

Emdirilmiş cam elyaf yani AGM, Absorbed Glass Mat kelimelerinin kısaltmasıdır. Aküden giden ve gelen akımı ölçmektedir. Ayrıca pil voltajını, şarj durumunu ve akünün işlevselliğini yani sağlık durumunu da ölçmektedir. Bazı araçlarda, pilin ısı miktarını da ölçer. AMG aküde, sülfat oluşumu gözlenemediği için, uzun süreli olarak depolarda saklanabilir. Akü sensörü ise özellikle Stop-Start özelliğine sahip olan araçlarda önemlidir, sebebiyse akü yönetim sistemi akünün aracı tekrardan çalıştırmak için şarjının yeterli olup olmadığını doğrulamaktadır.

İkinci Pil Elektrik Sisteminin Desteklenmesini Sağlar

İkinci pil yani diğer adlarıyla tampon, ek besleme sistemi veya yedek pil bir araca takıldığı ya da motor kapatıldığı zaman elektrik sisteminin desteklenmesini sağlamaktadır. Ek besleme sistemi bir batarya, kontrol ünitesi tarafından yönetilir ve bu sayede aynı anda bataryaların birbirini boşaltması engellenmiş olur.

Tek Yönlü Kasnaklı Alternatör Koruma Sağlar

Tek yönlü kasnaklı alternatör, motor çalışırken gücü tüketen kısımlara güç sağlar ve böylelikle akünün şarjını korumuş olur. Maksimum alternatör çıkışı 2000 rpm üzerinde üretilir. Alternatörlere, alternatör şarj ünitesi de denilen bir şarj ünitesi monte edilmektedir. Tek yönlü bir alternatör kasnağı monte edilir ve böylece bir dönüş yönünün kuvveti iletilir, bu durum sürtünme aşınmasını azaltılır. Alternatör rulmanı dönme hareketinden elde ettiği enerjiyi, ilk marş esnasında enerjisini yitiren aküye ve sistemde ihtiyacı olan elektriksel tüketicilere verir.

Motor Kontrol Ünitesi Akıllı Kontrol Sağlar

Motor Kontrol Ünitesi, şarj sistemi motor kontrol sistemi aracılığıyla akıllı bir şekilde kontrol edilir. Ana akü için istenilen şarj voltajı ile ilgili talepleri motor kontrol ünitesine gönderir. Dizel ve benzinli motorların çalıştırılmasında kullanılan motor kontrol ünitesi içerisinde mikro işlemcili bir kart bulunmaktadır. Bu ECU kart hafızasında bütün sistemlerin belli bir düzende çalışmasını sağlayacak yazılıma da sahiptir. Araba bünyesindeki birçok sensörden aldığı bilgileri, yakıt ve hava sistemlerini hafızasındaki yazılım bilgileri ile karşılaştırarak yönetir. Aynı zamanda motor kontrol ünitesi yakıt hava karışımını, rölanti devrini, değiştirilebilir sübap mekanizmasını ve elektronik sübap mekanizması kontrolünü yapar.

Starter Güçlendirme Sağlar

Starter, marş motoru olarak bilinen bu bileşen içten yanmalı motoru çalıştırmak için kullanılır. Marş motorları marş işlemi sırasında çember dişli motor sistemiyle bağlanır ve onu istenen başlangıç hızına getirir. Marş motoru, tek tek bileşenleri güçlendirerek tüm ömrü boyunca daha fazla başlatma döngüsü için tasarlanmıştır. Motorun çalışmasıyla birlikte, kayış kasnak mekanizması ile bağlı olan alternatör elektrik enerjisini üretmeye başlar.

 

Bandırma Haber