ARABULUCULUK SİSTEMİ, YARGI SİSTEMİNİ RAHATLATACAK

ARABULUCULUK SİSTEMİ, YARGI SİSTEMİNİ RAHATLATACAK
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurul Üyesi Nihat Şimşek, arabuluculuk sistemi ile beraber yargı sistemininde rahatlayacağını belirterek, "Arabuculuk, Türkiye'de zorunlu hale gelecek." dedi. 
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurul Üyesi Nihat Şimşek, Kayseri Sanayi Odası'nın Mart ayı meclis toplantısında meclis üyelerine, arabulucuğu anlattı. Arabuluculuğun, yargı sistemine rahatlama sağlamak amacıyla getirilen bir çalışma olduğunu kaydeden Şimşek, "Arabuluculukla ilgili 2012 yılında kanun çıkartılmış ve bu kanun 2013 yılında da uygulamaya konulmuş durumdadır. Arabuluculuk sistemi, şuanda Türkiye’de çok hızlı bir şekilde gündeme girmiş ve uygulamalarda başlamış durumdadır. Türkiye’de 5 tane pilot il seçilmişti. Kayseri’de bu pilot illerden bir tanesidir. Şuanda adliyemizde de pilot hakimlerimiz var. İş mahkemesi, aile mahkemesi ve asliye hukuk mahkemesi şeklinde çalışıyor. Kayseri bu çerçevede beklentinin yüksek olduğu illerden bir tanesidir." diye konuştu. 
Kayseri'de 2015 yılı içerisinde sadece iş mahkemelerinde 434 bin dava dosyası olduğunu hatırlatan Avukat Nihat Şimşek, arabuluculukla beraber hakimlerin üzerinde bulunan iş yoğunluğunun azalacağını kaydetti. "Arabuluculuk sadece iş hukuk değil, alacak ve verecek ile ilgili uyuşmazlıklarda, ticari uyuşmazlıklarda ve tüketici davalarında önümüze geliyor." diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hepimizin en büyük sorunu şu anda yargıda verilen kararlarla ilgili özellikle hakimlerimizin üzerindeki iş yoğunluğundan kaynaklanan bir yetersizlik var. Bu sorunu aşmayla ilgili bugüne kadar çok değişik çalışmalar yapıldı ama istenilen sonuca bir türlü ulaşılamadı. Arabuluculuk sadece iş hukuk değil, alacak ve verecek ile ilgili uyuşmazlıklarda, ticari uyuşmazlıklarda ve tüketici davalarında önümüze geliyor ve bundan sonrada gelecektir. 2003 tarihinden sonra Türkiye’de hukuk sisteminde o kadar hızlı bir şekilde değişim dönemi başladı ki halen bu değişim devam ediyor. Bununla birlikte açılan davalarda yoğun bir şekilde artış oldu. O zaman Kayseri’de bir tane iş mahkemesi vardı, şuan 6 tane iş mahkemesi var. Son 10 yılda açılan davalar resmi istatistiklere göre yüzde 400 artmış durumdadır. 2015 yılının ilk yarısında da sadece iş mahkemelerinde dava sayısı 434 bine ulaşmış durumda. Satı arttıkça yargılama süresinin kısalması lazımken, daha önce ortalama 200 günde biten dosyalar şuan 457 güne çıkmış durumda. Yani yoğunluk mahkeme sayısının artmasına rağmen azalmamış ve gittikçe artmıştır."
Arabuluculuğun güncel çözüm olarak girdiğinin altını çizen Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurul Üyesi Nihat Şimşek, "Biz bu sisteme dünyada 161. Ülke olarak girdik. İngiltere’de dava boyutunda 1 yılda 1.5 milyon hukuk uyuşmazlığı oluyor. Bizde ise hukuk davası yılda 2 milyon civarındadır. İngiltere’deki 1.5 milyon uyuşmazlığın 50 bini mahkemeye gidiyor. 1 milyon 450 bini alternatif yollar ile çözülüyor. Yaklaşık olarak 1 milyon 400 bini arabuluculuk ile, 50 binide tahkim, uzlaşma, sulh ve müzakere dediğimiz yollar ile çözülüyor. İngiltere’de ki uyuşmazlıkların yüzde 97.5’i başta arabuluculuk olan sistemlerle ile çözülürken, Almanya’da ise yüzde 87’si çözülüyor. Türkiye’de ise sıfır. Türkiye’de şuan yeni başladık. Türkiye'de arabuluculuk zorunlu hale getirilecek." ifadelerini kullandı.
Şimsek konuşmasının ardından, KAYSO meclis üyelerinin sorularını da cevapladı.