ZAFER BULUŞMASI!

TAKİP ET >>

Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ile Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) Zafer Bayramını nedeniyle ortak kutlama yaptı.

30 Ağustos Zafer Bayramının 97. Yıl dönümü, KİGDER ile Hacı Bektaşi Veli Derneği tarafından ortak olarak Cemevinde kutlandı. Programda konuşan Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, 30 Ağustos Zaferinin önemine değinerek, bağımsızlık vurgusu yaptı.

KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu, ise konuşmasında “Bu bayram o kadar önemli bir bayramdır ki dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir millete, tarihin hiçbir döneminde böyle muazzam, böyle şanlı, insanı ferahlatan bir zafer nasip olmamıştır” dedi.

Karaoğlu, “Bizim milletimize nasip oldu, bayramımız kutlu olsun. 30 Ağustos Zafer Bayramı, 26 Ağustos Anadolu zaferi, Başkumandanlık meydan muhaberesi... Sakarya meydan muharebesinde 40 bin düşmanı öldürmüş, 26 bin şehit vermiş büyük bir zafer kazanmıştık. Kurtuluş savaşı yolunda umutlarımız yeşermişti. Ordumuz şahlandı. Düşmanı ne olursa olsun atacaktık topraklarımızdan. ...TBMM Mustafa Kemal Atatürk'e 4. Kez başkumandanlık görevi vermişti. Mustafa Kemal Haziran 1922 de Büyük Taarruzla ilgili tüm planları yaptı. Ancak bu çok gizli bir karardı ve gizli kalması gerekiyordu. Düşmanı gafil avlamak zorundaydık. Çünkü karşımızda Avrupalı diğer devletler tarafından da desteklenen donanımlı, güçlü bir ordu vardı. Atatürk kararı verdikten sonra birkaç kumandanla gizli planlarını paylaştı. 24 Ağustos 1922 de Yunan ordusu üst düzey subaylarının da yer aldığı, Afyon orduevinde bir balo verdi. Çünkü 21 Ağustos 1922 de Mustafa Kemal'in Ankara'da şehrin ileri gelenlerine çay partisi vereceğini sanıyorlardı. Gazeteler öyle yazıyordu. Mustafa Kemal öyle yazılmasını sağlıyordu. Bu sebeple 24 Ağustosta rahatlık içinde balo düzenlemişlerdi. Evet, 21 Ağustos günü Atatürk Çankaya'da idi ama çay ziyafeti için değil Büyük Taarruz'un planlarını son kez gözden geçirmek için oradaydı.26 Ağustos günü sabahın 4'nde, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi paşa ellerinde fenerlerle atlarını Patika yola Kocatepe'ye sürdüler. Kocatepe'ye gözetleme kulesine geldiklerinde Fevzi Paşa Kuran-ı Kerim okuyordu. Mustafa Kemal'de taarruz planını kontrol ediyordu. Sabah 4.30'da top atışlarıyla Büyük Taarruz başladı. Düşman gafil avlanmıştı, uyuyordu. Süvari kolordumuz coşkun bir sel gibi düşmanın üzerine akıyordu. Yunan ordusu kaçmaya başladı. Ordumuz arkalarından kovalıyordu. En son 30 Ağustos günü Kütahya Dumlupınar'da düşmanı köşeye sıkıştırdık ve taarruz orda tamamlandı. İşte 30 Ağustos, düşman işgalinden kurtuluşumuzun günüdür, vatan topraklarının yeniden vatan toprağı yapıldığı gündür, bağımsızlığımızı dünyaya haykırdığımız gündür.” şeklinde konuştu. Yapılan bu konuşmaların ardından KİGDER'li kadınlar ve görme engelli vatandaşlardan oluşan koro, türkü ve marşlarla katılımcılara coşkulu bir konser verdi. Haber Merkezi

Bakmadan Geçme