YOZGAT KADIŞEHRİ'NE KAYSERİ ELİ DEĞDİ
Yozgat Kadışehri Kaymakamı Kayseri Yahyalı'lı Ali Doğan öncülüğünde gerçekleştirilen ekolojik oyuncak projesiyle hem çocuklar kanserojen madde içeren oyuncaklardan korunuyor hem de kadın istihdamı ile kadınların aile bütçesine katkıda bulunması sağlanıyor. İşte bütün bunlar Yozgat'a Kayseri'li eli değince böyle olur dedirtiyor.
Yozgat Kadışehri Kaymakamı Ali Doğan aslen Kayseri ile Yahyalı doğumlu.Uzun süredir emek verdikleri projeyi kabul ettirmek ilk başka o kadar da kolay olmamış ama o vazgeçmemiş,daha sonra Kaymakamlık Proje Ofisince hazırlanan ve 2013 Ekim ayında proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kabul edildi. Projenin temel amacı ilçede çocuk sağlığına zararlı olmayan (ekolojik), yani kanserojen madde içermeyen ahşap oyuncak ve eğitim materyali üretmek. Bu proje sadece çocukların kanser olmasını engellemiyor bunun da ötesinde kadın işçileri istihdam ederek onların da aile bütçesine katkı koymasına vesile oluyor.
Hal böyle olunca Yozgat'ın Kadışehri Kayseri'li eli değince daha da güzelleşiyor demeden geçilmiyor. Proje hakkında bilgi aldığımız Kaymakam Ali Doğan “ Bu proje konusu ilimiz ve ilçemiz için yeni bir saha olacak. 250 bin TL'lik bütçesi olan proje kapsamında 25 kadınımızı İŞ-KUR desteğiyle 4 ay boyunca eğittik. Bu kadınlardan 10'u kursu başarıyla tamamlayarak Ekolojik Oyuncak Atölyesinde çalışmaya hak kazandı. Projenin koordinatörlüğünü oyuncak işine yıllarını vermiş ahşap ustası Şeref ŞİMŞEK. Kurulan atölye, ahşap pek çok ürün üretme kapasitesine sahip. Ekolojik oyuncak, eğitim materyali, hediyelik eşya, Yozgat'ımıza ait yöresel ürünler, kısacası her tür küçük ahşap ürünü üretebiliyor. Bu ürünlerle hem istihdama hem ilimiz ve ilçemizin tanıtımına hem de çocuk sağlığına katkıda bulunuyor. Projemiz bazı aşamalardan oluşuyor. Öncelikle bir proje ekibi oluşturuldu. Daha sonra bir uygulama atölyesi kurup makine ve ekipman alımını gerçekleştirildi. Şu an Türkiye'nin en büyük ekolojik oyuncak atölyesine sahibiz. Daha sonra içerisinde engelli bireylerimizin ve kadınlarımızın olduğu kursiyerlere eğitim verilmesi düşünüldü. Ancak hiçbir engelli vatandaşımız müracaat etmediği için sadece kadınlar kursa alındı. Bu süre zarfında piyasa araştırması yapıp ilimizin, çevre il ve ilçelerimizin ahşapla ilgili ihtiyaçları tespit edilerek buna yönelik bir üretime başlandı. Proje Koordinatörü Şeref ŞİMŞEK'in de deneyimli olması pazarlama sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Yaklaşık 15 aydır faaliyette bulunan atölye pek çok fuara da katılarak misafirlerin beğenisine sunuldu. Artık Kadışehri denince ilk akla gelen konulardan birisi ekolojik oyuncaklar. Pek çok şehir ve kurumdan sipariş alıyoruz. Mevcut atölyemiz ve personelimiz siparişlere yetersiz kalmaya başladı. O yüzden Kaymakamlık ile Kadışehri Belediyesi işbirliğinde yeni bir atölye inşa edilmesi gündemde. Ayrıca yeni işçiler almak için İŞ-KUR desteğiyle yeni bir istihdam kursu açılması düşünülüyor.”diye konuştu.
Proje İlçe kadınlarının ev ekonomisine katkı koyması açısından da oldukça başarılı zira Son olarak Kadışehri Ekolojik Oyuncak Atölyesinde çalışan kadınlar kendi aralarında Kadışehri Kadın Oyuncakçılar Derneğini kurmuşlar. Kaymakam Doğan Oyuncak atölyesi Projesinin uygulama aşaması bittiğinde atölye tüm bina ve ekipmanı ile birlikte kadınlara devredileceğini, daha sonra markalaşacak olan oyuncakların piyasaya profesyonel anlamda kendi adıyla gireceğini. Bu sayede hem yerel istihdam hem de ilçenin tanıtımı gerçekleşmiş olacağını söyledi.
HABER: Güler Ruhsar Aktaş Hatip