'4 Yıl cezası olan bir kişi birkaç gün yatıp çıkabilir'

TAKİP ET >>

Adalet Bakanı Bozdağ'ın kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceği açıklaması Mahkum yakınlarında bayram havası estirdi. Bu düzenlemeyle, hükümlüler cezaevlerinde değil de dışarıda aileleriyle yaşayarak kalan cezalarını çekebilecek. Konuya ilişkin haber merkezimize bir açıklama yapan Avukat Niyazi Ünalmış: Yeni düzenlemede, belirlenmiş suçların haricinde, 4 yıl cezası olan bir kişi ise birkaç gün cezaevinde yatarak cezasını tamamlamış olacak.”dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceği yönündeki açıklaması ve bu konuda uygulamaya geçilmesi bazı mahkum yakınları arasında sevinçle karşılandı. Bozdağ konuya ilişkin olarak: 'Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir' ifadesini kullandı. Cezaevlerinden ise tahliyeler başladı. Koşullu salıvermenin kimleri kapsadığı kimlerin serbest kalamayacağı ise merak konusu. Bu konuda haber merkezimize bilgi veren Avukat Niyazi Ünalmış 17/08/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 01.07.2016 tarihine kadar işlenen olan suçları kapsayan ve Türkiye'de yaklaşık 38 bin hükümlüye tahliye yolunu açan kanun hükmünde kararnameye ilişkin şu bilgileri verdi: Halk arasında “şartlı tahliye” olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 107/2. Maddesindeki koşullu salıvermedeki “üçte ikisini (2/3)” ibaresi “yarısı (1/2)” olarak değiştirilmiştir. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 107/2. Maddesi şu şeklini almıştır. CGTİHK 107/2: “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının YARISINI infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. ”Yine halk arasında “denetim serbestlikle tahliye” olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 105/A. Maddesindeki “1 yıl” ibaresi de “2 yıl” olarak değiştirilmiştir. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 105/A. Maddesi şu şeklini almıştır. CGTİHK 105/A: “(1) Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla; Açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren,çocuk eğitim evinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan, koşullu salıverilmesine İKİ YIL veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, ceza infaz kurumu idaresince hükümlü hakkında hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, infaz hâkimi tarafından karar verilebilir.”

“TAHLİYE HER HÜKÜMLÜYÜ KAPSAMAZ”

Ancak bu hükümler her suç işleyen hükümlü açısından uygulanmayacaktır. Yine 671 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile bazı suçlar bu infaz rejiminin dışında tutulmuştur. Kimler bu uygulamanın dışında kalacak dersek : 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun aşağıdaki suçlarından hükümlü bulunan kişiler bu infaz rejiminden yani tahliye imkanlarından yararlanamayacaktır. Kasten Öldürme Suçları (madde 81, 82), Üstsoya, Altsoya, Eşe Veya Kardeşe Ya Da Beden Veya Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda Bulunan Kişiye Karşı İşlenen Kasten Yaralama Ve Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama Suçları, Cinsel Dokunulmazlığa Karşı İşlenen Suçlar (102, 103, 104, 105), Özel Hayata Ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar (Madde 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138), Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde İmal Ve Ticareti Suçu (Md.188) Devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar

Öte yandan bu uygulama ile birkaç gün cezaevinde yatıp çıkanlarda olacak. Örneğin 48 ay (4 YIL) hapis cezası almış ve cezası kesinleşmiş bir hükümlü, önceki dönemde 48 ay x 2/3 = 32 ay – 12 ay (denetimli serbestlik ile infaz) è 20 ay ceza evinde kalıp tahliye olacakken, 671 sayılı KHK ile 48 ay x 1/2 = 24 ay – 24 ay (denetimli serbestlik ile infaz) è ceza evinden tahliye işlemleri yapılana kadar ceza evinde (bir kaç gün) kalacak sonra tahliye olacaktır.

HABER: Güler Ruhsar AKTAŞ

Bakmadan Geçme