Yerli Otomobil için 'Birleşin' çağrısı
Ekonomist Zeki Karahüseyin, yerli otomobilin Kayseri için bir fırsat olabileceğini belirterek, bu konuda tüm STK'ların da bire araya gelip, kentte çalıştay düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Ekonomist Zeki Karahüseyin, yerli otomobilin Kayseri için bir fırsat olacağını söyledi.
Kayseri'nin orta düşük teknoloji tuzağına düşürüldüğünü ve mobilyaya bağımlı bir sektör yapısının da bunun en önemli sebepleri arasında yer aldığını kaydeden Karahüseyin, bu nedenle yerli otomobil konusunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çalıştay çağrısı yapan Karahüseyin, Kayseri'deki siyasiler, sivil toplum örgütleri, sanayicileri ve iş adamlarının yerli otomobil konusunu masaya yatırıp, bir araya gelmeleri gerektiğini dile getirdi.
Karahüseyin, şunları söyledi: “Şimdi bu sektörden bir yüksek sektöre çıkmak için, elimde bulunan bir fırsat vardır. O da Türkiye'yi ve Kayseri ilgilendiren otomobil sektörü. Şimdi yerli otomobil üretim tesisinde, yatırımcılar belli olduktan sonra yer arayışına başlamıştır. Şimdi bu yer arayışı, bilmeden araştırmadan bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Şimdi otomobil sektörü yüksek teknolojili bir sektördür. Diğer sektörlere göre yer seçimi ağır ve kapsamlı kriterler ve ölçütler bulunmaktadır. Otomobil üretim de çok fazla ölçüt bulunmaktadır. Bu ölçütler 50 ana ölçüt altında 60 yakında alt ölçüt olmak üzere 110 yakın bir ölçüt vardır. Yani biz bir milyon metre kare yer verme ile kimse gelip buraya yatırım yapmaz. Şimdi sıralayacağım ölçütlerin ve kapsamlı paydaşların tam sağlanması, kopuklara ve yanlış anlamalara giderilmesi, sorun çözüm öneriler sorun çözme, uygula yapılması ve yer secim ekibi oluşturulması gerekir. Yer seçimi ekibinde Kayseri çalıştay düzenlemelidir. Kayseri de yerli otomobil çalıştayı düzenlendiği zaman buranın katılımcıları kimler olacak diyecekseniz. Kayserinin seçilmişleri siyasetçiler, atanmış bürokratlar adaylar, sivil toplum örgütleri, yönetim üyeleri, sanayi meslek odaları, ticaret odaları, alanında uzlaşmış yönetici ve araştırmacılar, Kayseri kamuoyunu oluşturmak için medya, bunların bir araya gelip bir yer seçim ekibi oluşturulduğu zaman, ölçütler uzun olduğu için kısaca bir kaçından vermek istiyorum. Tesisin kurulacak yerin düzgünlüğü, enerji kullanabilir maliyeti, alt yapılar, atık su arıtma tesisi, tesisin elektriğini kaldıracak sistemler, fiber optik ve benzeri karayolu kolay ulaşım yolu, demir yolu ve ulaşımlar, limanlar, havalimanı gibi yakınlıklar, işçi maliyeti gibi her şey raporumuz da yer almaktadır. Yerli otomobil üretimi belli olmasından sonra yatırımcılar yer arayış olmuştur. Üreteceği belli olduktan sonra iki faz halinde değerlendirilmektedir. İlk faz otomobilin tasarlanması ve ilk örneklenmesi. Otomobilin ilk önemli tasarımı bittikten sonra yatırımcı yer arayışına başlayacaktır. Şimdi yerli otomobilin kendilerine kurulmasını isteyen Konya, Bursa ve Kayseri gibi 20 il daha istemiştir”
“24 AY ÇOK ÖNEMLİ, ‘LİMANA YAKIN OLMALI' EFSANESİ DOĞRU DEĞİL”
Yerli otomobilin Kayseri'ye kurulabilmesi için önünde 24 ay gibi kısa bir süre olduğunu dile getiren Karahüseyin, fizibilite çalışmalarının başlaması gerektiğini anlattı.
Karahüseyin, “Yerli otomobilin Kayseri'ye kurulması için önümüzdeki ilk 24 ay çok önemlidir. Bu iş için Kayseri'de ki siyasetçiler, üniversiteden herkesin çok iyi bir organize olması gerekmektedir. Birde otomobil firmasının fizibilitesi iyi olması için yılda 150 bin araç üretmesi gerekir. Bu 150 bin aracın maliyet fiyatı ise 2.2 milyar dolardır. Şimdi otomobil üretimi orta ileri teknoloji olduğu için, diğer sektörlere kaldıraç görevi yapmaktadır. Yani 1 dolarlık yatırım yapmak diğer sektörlere 3 dolarlık katkı sermaye sunmaktır. Otomobil 1 kişiye istihdam edilmesi 5 kişinin istihdamıdır. Kayseri de otomobil başına iki buçuk metre kare 0.84 açık olmak üzere 975 bin metre kare yer gerekmektedir. Tam kapasiteli bir üretime geçtiği zaman yaklaşık 2 bin 850 kişiye istihdam sağlayacak, direk 12 bin 500 kişiye de yan tedarikçilere istihdam sağlayacak. Şimdi Kayseri'nin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kamuoyunda şimdi şöyle bir algı vardır. Yerli otomobil üretim fabrikası kurulması için limana yakın olması yani liman şehrine kurulması, gerekir diye bir şehir efsanesi dolanmaktadır. Bunu gibi bizim gibi araştırmacılar iyi bilir. Örneğin Opel markasının Avrupa'da 11 tesisi bulunmaktadır. 11 tesisin 2 tanesi İngiltere'de, 5 tanesi Almanya'da, Polonya'da, Macaristan'da bulunmaktadır. 11 tesisin sadece bir tanesi İngiltere'de liman şehrin de bulunmaktadır. Macaristan ve Almanya'da liman şehri yoktur. Şimdi Kayserinin dezavantaja geldiğimiz zaman otomotiv sanayisinin güçlü olmadığını görmekteyiz. Bursa ve Konya bizden önde bir plan öne çıkmaktadır. Otomobil sektörünün Marmara bölgesin de olduğunu görmekteyiz. Ama stratejik bir yatırım yaparken sadece bir yere odaklanması yanlıştır. Mesela Marmara bölgesine otomobil tesisi kurulduğu zaman oranın fay hattı durumundan ileride bir savaş çıktığı zaman oranın korunamaması durumun da, bide iller arası gelişmiş düzeni bozacağından dolayı, Kayseri buraya gelmesi hizmetin avantajlıdır. Yani Konya'da kurulan bir tesisin yan sanayi tedarikçisi fazlasıyla bulunmaktadır. Biz bu gelecek 2 yıl içerisin de çok iyi bir hazırlık yapıp sadece otomobil tesisin değil yan sanayi tesisin de kurulması önemlidir. Bunu bir bütün olarak görmektedir. Buda uzun boylu bir çalışmadır” diye konuştu.