'Kıvırmaya gerek yok' diyen Yer Bilimci Prof Dr Naci Görür: 500 tane fay varsa, 510 oldu! Bu illerde deprem olursa bana sürpriz olmaz!

Yer Bilimci Prof Dr Naci Görür, bazı illerde depremlerin yaşanabileceğini belirterek, o illeri sıraladı. Görür, '500 tane fay varsa, 510 oldu! Bu illerde deprem olursa beni şaşırtmaz' ifadelerini kullandı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

TAKİP ET >>

Kayseri'de de vatandaşların yaptığı açıklamaları takip ettiği ünlü Yer Bilimci Prof Dr Naci Görür, bazı illeri sıralayarak, 'Bu illerde deprem olursa beni şaşırtmaz' dedi. Görür, 'Kıvırmaya gerek yok, deprme geliyor' sözleriyle de dikkat çekti. Fay sonları üzerine kurulu olan şehirlere de dikakt çeken Görür, 'Söyleye söyleye bıktık artık' ifadelerini kullandı.

İlleri sıraladı! Deprem olursa sürpriz olmaz dedi

Yer Bilimci Prof Dr Görür, şu ifadeleri kullandı: 6 Şubat'ta Doğu Anadolu Fay zonu deprem üretti. Bingöl-Karlıova'dan Hatay'a kadar giden hat. Doğu Anadolu Fayı ve Ölü Deniz Fayı dediğimiz kesimler, büyük ölçüde Doğu Anadolu'nun devamı niteliğinde kırıldılar. Ve orada artık büyük boyutlu bir depremin oluşmayacağı ortada. Çünkü enerjinin büyük bir kısmı boşaltıldı. Artçı depremler olabilir. Fakat Adıyaman'ın özel bir durumu var. Doğu Anadolu Fayı, Adıyaman'a kadar geliyor. Tam Adıyaman yakınlarında Bitlis-Zagros bindirme kuşağıyla kesişiyor. Aslında o da bir tektonik zondur. Bu DAF, 6 Şubat depremlerini ürettiği zaman bir kısım enerjiyi-muhtemelen yüzde 20 kadarını- bu Bitlis-Zagros bindirme kuşağına transfer etmiş olabilir. Bu demektir ki özellikle Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentler de Bitlis-Zagros kuşağının harekete geçmesiyle yeni depremler olabilir. O hatta büyük depremler üretebilecek potansiyeldedir. Adıyaman- Hakkari arasında Arap platformu üzerinde yani Bitlis, Urfa, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin, Batman vs. gibi kentlerde depremler olursa benim için büyük bir sürpriz olmaz. Boyutu ve zamanını bilemiyorum.

En az 25 tane fay zonlarında kurulmuş kent var! Söyleye söyleye bıktık artık

"500 tane fay varsa 510 oldu. Bunlar çözüm değil, akıllı olmak lazım" diyen Görür, 'En az 25 tane fay zonlarında kurulmuş, fay zonlarında oturan bir anlamda dinamit fıçılarının üzerinde oturan kentler var. Belki de bunlar artar. Bu kentleri biran önce deprem dirençli hale getirmek lazım. Sadece deprem zonlarına yakın diye değil fay zonunun içinde oturuyor. Belediye başkanı kenti yönetiyor. O kentin fayın üzerinde oturduğundan bir haber… Böyle yönetim şekli olamaz. Belediye başkanları, bir kentte işe başladığı zaman önce kenti tehdit eden tehlikenin yani fayın nerede olduğunu enini, boyunu, derinliğini tekerrür periyodunu, özelliğini, kapasitesini bilecek. Tehlikeyi bilecek ki önlem alsın. Bildikten sonra tehlike gerçekleşirse; kentime nasıl zarar verir, kentimi oluşturan bileşenlere nasıl zarar verir onu araştıracak. Sonra deprem gelmeden önce zararı azaltma çalışmalarını yapacak ki kent deprem dirençli olsun. Bilimi doğru kullanmak lazım, gereğini yapmak lazım. Söyleye söyleye bıktık artık' dedi.

Kıvırmaya, ona buna laflar etmeye gerek yok! Deprem geliyor

'İstanbul'da kıvırmaya, ona buna laflar etmeye gerek yok Deprem geliyor' sözleriyle de dikkat çeken Pro Dr Naci Görür, 'Ama ne zaman geleceğini bilmiyoruz, çok uzak da olduğunu zannetmiyorum. Marmara Bölgesi'ne deprem gelirse bizi çok kötü eder. Bu artık belli. Diyelim ki en güçlü 2 aday biri İmamoğlu şu an başkan, diğeri Murat Kurum. İkisi de diyor ki deprem birinci derecede önceliğimiz. Biz bu kenti depreme hazırlayacağız. Millet olarak şimdi bu destekle, bakışla, bu gözetim ve denetimle İstanbul'u kurtarmaya yönelelim. Yoksa ona, buna görüş sorma geçtik artık. Sevgiyle' diye konuştu.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme