YAŞASIN ÖZGÜR KALEMLER!

TAKİP ET >>

Türk basını 24 Temmuz 1908'de Meşrutiyetin ilanıyla basınından ilk kez sansürün kaldırılmasının nedeniyle her yıl kutlanan ‘Basın Bayramı'nı bir kez daha buruk bir şekilde kutluyor. Her ne kadar bundan tam 106 yıl önce sansür kaldırılmış olsa da basın günümüzde farklı sansür şekilleriyle mücadele etmek zorunda. Tüm olumsuzluklara rağmen halkın haber alma özgürlüğü için mücadele eden basın emekçilerinin bu önemli günü nedeniyle Vali Orhan Düzgün bir mesaj yayımladı. Vali Düzgün mesajında; 'Basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğünün en önemli biçimidir. Günümüzde hızla gelişen ve etkinliği her geçen gün artan yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bizleri bilgilendirerek, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları da üstlenmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın; sorunları özgürce tartışma fırsatı veren, toplumsal bilinci güçlendiren, kamu adına gerçekleri araştırarak doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatan ve demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Bu çerçevede basınımızın ve basın çalışanlarının her türlü baskı ve tehditten uzak çalışmalarını sağlamak, demokrasimiz için vazgeçilmez bir görevdir' ifadelerini kullandı.

Düzgün açıklamasını şöyle sürdürdü: 'İlimizdeki basın mensupları da toplumu aydınlatmak, kamuoyu oluşturmak ve bu yolla ilimizin gelişip kalkınmasına katkıda bulunmak, bölgemizde yaşanan olaylardan vatandaşlarımızı haberdar etmek için zor, meşakkatli ve duyarlı çalışmalarını mesleki sorumluluk bilinci ve anlayışı içinde yerine getirmektedirler. İlimizdeki basın mensuplarının çalışma şartlarının kolaylaştırılması, kamu kuruluşları ile sağlıklı bir bilgi ve haber akışının sağlanması, basın mensuplarıyla iyi bir diyalog içinde olunması da önem verdiğimiz hususlardandır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere bizlerle sürekli beraber olan, destek veren ve çalışma arkadaşlarım olarak gördüğüm değerli basın çalışanlarının bu önemli gününü kutluyor, sağlık ve başarılar diliyorum'

“İletişim özgürlüğü' şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır”

Kayseri Gazeteciler Cemiyet Başkanı Metin Kösedağ ise Basın Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı ‘İletişim özgürlüğü' şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır. Basın, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Yurttaşla devlet arasındaki iletişimin sağlanması, kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir. Öte yandan, basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgudur. Bu doğrultuda, halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin rol oynayan meslektaşlarımızın, görevlerini yerine getirirken; meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi de son derece önemlidir. Her türlü şartta zorlu bir görev üstlenen ve her zaman büyük bir özveri ve toplumsal duyarlılık içinde görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarımızın “Basın Bayramı”nı kutluyor, sağlık, başarı ve esenlikler diliyorum.”

“İletişim ile dünya küçüldü”

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayarak, basın emekçilerinin bayramını kutladı. Büyükkılıç mesajında şu görüşleri gündeme getirdi: “Her mevsim ve doğa şartlarında mekân ve zaman kavramı olmadan, mevcut şartlar içerisinde, gerektiğinde kendi yaşamları pahasına, kamuoyuna doğru, tarafsız, seviyeli ve ilkeli haber vermek için çalışan görsel ve yazılı basın çalışanların 24 Temmuz Gazeteciler Bayramlarını kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim” Büyükkılıç, “Kamuoyunu aydınlatmada gösterdiğiniz hassasiyete teşekkür ediyoruz” dedi.

“BASININ OLMAZSA OLMAZI ÖZGÜRLÜKTÜR”

24 Temmuz 1908 yılında basında sansürün kaldırılması ile başlayan sürecin Türk Basınını önemli noktalara taşıdığını belirten Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Mehmet Uğurlu da bir mesaj yayımladı. Uğurlu açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Demokrasilerin olmazsa olmazı basındır. Basının olmazsa olmazı ise özgürlüktür. Basın özgürlüğünün ilk temel taşı 24 Temmuz 1908'de alınan bir kararla atılmıştır. Daha sonra Cumhuriyet Döneminde, 1952'de 5953 sayılı yasayla, basın bir aşama daha kaydetmiş ve 1961 yılında çıkan 212 sayılı yasa ile de çok önemli kazanımlar elde etmiştir. Dünyada ve ülkemizde kitle iletişim araçlarında yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte, yazılı basına, görsel ve işitsel basın da eklenince kavram daha genişleyerek” medya” ismini almıştır. Türk medyası, darbe dönemlerinde yaşanan dolaylı sansürleri de kısa sürede bertaraf edebilmiş ve bugünkü noktaya gelmiştir. Gelinen noktada, Kamuoyuna geceli gündüzlü sağlıklı ve tarafsız haberler ulaştırmakla görevli medya çalışanlarımız büyük fedakarlıklarla, bu görevlerini icra etmektedirler. Bu vesileyle tüm medya çalışanlarımızın basın bayramı olarak bilinen 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının yıldönümünü kutlar başarılar dilerim. Ayrıca tüm medya mensuplarının mübarek Kadir gecelerini ve yaklaşan Ramazan Bayramlarını kutlar ülkemiz ve tüm İslam Alemi için hayırlara vesile olmasını dilerim'

“BASIN HALKIN GÖZÜ, KULAĞI VE SESİDİR”

Basın mensuplarını bu önemli günde hatırlayan bir diğer isim ise Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz oldu. Basının, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma gibi çok önemli görevleri olduğunu belirten Hiçyılmaz, “Basın halkın gözü, kulağı ve sesidir. Halkın gerçekleri öğrenmesinde ve düşüncelerini ifade etmesinde basın organları etkili bir araçtır” diye konuştu. Yerelde basınının nasıl ağır ve güç koşullar altında bulunduğunu ve ne tür zorluklarla mücadele ederek ayakta kalabilme başarısı gösterdiğini herkesin bildiğini ifade eden Hiçyılmaz, yerel basının güçlü olmasının, görevini rahat bir ortamda ve güven verici biçimde yerine getirecek imkanlara kavuşmasının, tüm basının kazancı olacağını vurguladı. Hiçyılmaz; “Kayseri basını da, kamu yararını gözeterek, tarafsız ve doğru habercilik anlayışını benimsemiştir. Basın kuruluşlarımız kamuoyunu bilgilendirme görevini etik ilkelerden ödün vermeden yerine getirmektedir. Gece-gündüz demeden, günün her saatinde, mesai kavramı gözetmeksizin büyük bir özveriyle çalışan tüm basın mensuplarının basın bayramını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Görevi başında hayatını kaybeden basın mensuplarımızı da saygı ve rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Haber : Güler Ruhsar Aktaş Hatip

Bakmadan Geçme