12 yaş altı öğrencilerin çantası 4 kiloyu geçmemeli!
Pandemi sürecinde okulların kademeli olarak açılmasıyla birlikte öğrenciler de okulların yolunu bir bir tutmaya başladı.
Pandemi sürecinde okulların kademeli olarak açılmasıyla birlikte öğrenciler de okulların yolunu bir bir tutmaya başladı.
Bu çerçevede uzmanlardan hem hijyenle hem de ortopedik hususlarla ilgili önemli uyarılar gelmeye devam ediyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Yurdakul, velilere ve öğrencilere sırt çantası kullanımından doğru ayakkabı seçimine, sandalye tercihinden omurga gelişimine kadar çok önemli uyarılarda bulundu. Okul çantasının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerekliliğine dikkat çeken Op. Dr. Emre Yurdakul, 12 yaşından küçük olan çocukların 4; 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşıyabileceğini ancak çantanın uzun süre taşınmamasının da gerekli olduğunu vurguladı.
Op. Dr. Emre Yurdakul: ”Öğrenciler genelde masa üzerine dayanarak ders dinlemeyi alışkanlık haline getirir, en azından ders dinlerken arkalarına yaslanmaları ve dik oturmaları sağlanmalıdır, kullanılan sandalyenin sırt ve bel boşluğunu doldurması önemli, küçük yaşlarda başlayan duruş bozuklukları ileriki dönemde kifoz, skolyoz, fıtık ya da boyun düzleşmesi gibi rahatsızlıklara sebep oluyor.” dedi. Alınacak birkaç basit önlemle bahsi geçen sağlık sorunlarının oluşmayacağını, çocuğun erken yaşta ‘doğru duruşlar' konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini, öğrencinin kullanacağı okul çantasının ve ayakkabısının da dikkatli seçilmesinin önemli olduğunu belirten Dr. Yurdakul, aileler evde basit bazı pozisyonlamalarla çocukların omurgasında bir sorun olup olmadığını anlayabilir. Şayet kifoz varsa, dik durması söylendiğinde çocuk kendisini dik tutmayı beceremez ancak duruş bozukluğundan kaynaklı bir kamburluk varsa kendini düzeltecektir, çocuğa arkadan bakıldığında bir omuz ya da bir kalça daha yukardaysa ya da çocuk belinden aşağı eğildiğinde bir kürek kemiği diğerinden daha yukarıdaysa skolyozdan şüphe edilmesi ve derhal uzmana gidilmesi gerekir. Önemsenmeyen bu eğrilikler ileri yaşlarda kalıcı olabiliyor, elbette ki çocuklarımızın omurga gelişimini destekleyici sportif faaliyetlere yönlendirilmesi de önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.