YAKUT, ÇİN KOMÜNİST HEYETİNİ KABUL ETTİ

TAKİP ET >>

Türkiye Büyük MİLLET Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve aynı zamanda AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, Çin Komünist Partisi Merkezi Daimi Üyesi ve Merkezi Akademisi Başkan Yardımcısı He Yiting ve beraberindeki heyeti kabul etti.

TBMM Başkanvekili Yakut, kabulde yaptığı konuşmada Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda karşılıklı siyasi güven temelinde kaydettiği çok yönlü gelişmeden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Karşılıklı üst düzey ziyaretlerin işbirliğini geliştirme ve ilişkileri yeni bir düzeye taşıma yönündeki karşılıklı iradenin ifadesi olduğunu kaydeden Yakut, siyasi ilişkilerin gelişimine paralel olarak ekonomik ve ticari ilişkilerin de hızla ilerlediğini söyledi.

Türkiye Çin ikili ticaret hacminin potansiyelin altında olduğunu savunan Yakut, ikili ticaretin daha dengeli bir hale gelmesinin her iki ülkenin de yararına olacağını söyledi. Yakut şöyle konuştu: 'Türkiye olarak ikili ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar, 2020 yılında ise 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması için çalışmaktayız. Çinli büyük firmaların ülkemizdeki mega altyapı projelerine daha fazla katılım göstermesini arzu ediyoruz. İpek Yolu Ekonomik Kuşağı projeniz ve ülkemizin Eski İpek Yolu'nun canlandırılması projesi, ekonomik, ticari ve kültürel temasların güçlendirilmesi bakımından, bölgede refah ve barışın sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Ortak Demiryolu ve Altyapı projelerinin de İpek Yolu'nun yeniden hayata geçirilmesinde önemli rol oynayacağına inanıyoruz.'

Askeri işbirliğine ilişkin bazı anlaşmalar üzerinde karşılıklı çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Yakut, sanayi, teknoloji ve Ar-Ge alanlarında işbirliği için önemli bir potansiyelin mevcut olduğunu söyledi. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda enerji sektöründe büyük yatırımlar yapacağı bilgisini paylaşan Yakut, bu durumun Çinli şirketlerin Türkiye'deki yatırımlarını arttırmaları için önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi. Turizm alanındaki ilişkilere de değinen Yakut, Türkiye'yi ziyaret eden Çinli turist sayısının artmasının beklendiğini kaydetti. Yakut, 'Vize konusundaki kolaylıklar turizmi teşvik etmektedir. Ülkemiz tek taraflı olarak Çinli işadamları ve turistlere vize kolaylığı getiren e-vize uygulamasını 15 Mayıs 2013 tarihinde başlatmış bulunmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti tarafından da benzer kolaylıklar sağlanmasına önem atfetmekteyiz' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyük önem verdiği 2015-2016 dönemi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu geçici üyeliği adaylığı konusunda Çin'in müspet yaklaşımından memnuniyet duyulduğunu belirten Yakut, Uygur Özerk Bölgesi ile ilgili de şunları söyledi: 'Türk halkı ile Uygurlar arasında etnik, dini ve kültürel bağlar mevcut olup, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Uygurlara ilişkin gelişmeler Türk kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir. Bu bağlamda, Çin toplumunun özellikleri ışığında ve Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası'nın teminatı altında, Uygurların kendi benliklerini koruyarak, uyum içinde temel hak ve özgürlüklerden eşit şekilde faydalanmalarına, güvenlik, istikrar, refah ve huzur içinde yaşamalarına ve yaşam düzeylerinin yükseltilmesine önem atfediyoruz. Türkiye'de yaşayan yüz binlerce Uygur asıllı vatandaş ve soydaşın Uygur Özerk Bölgesi'nde akrabaları bulunmaktadır. Dolayısıyla bölgede yaşananlar Türk kamuoyu tarafından yakından izlenmektedir. Urumçi'de açılacak konsolosluk bölgeden doğrudan haber alınması ve bölgedeki gelişmelerle ilgili abartılı ve yanlış bilgilerin önüne geçilmesi bakımından önem taşıyacaktır. Ayrıca ticari ilişkilerin daha da gelişmesine ve bölgenin kalkınmasına da katkı sağlayacaktır.'

Çin Komünist Partisi Merkezi Daimi Üyesi ve Merkezi Akademisi Başkan Yardımcısı He Yiting de Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek henüz kısa bir zaman kalmış olmasında rağmen Türkiye'nin uzun tarihi, medeniyeti ve sıcak insanlarının kendisinde çok derin bir iz bıraktığını, Türkiye çekici bir ülke olduğu için hep gelmek istediğini, bu sebeple Türkiye'de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Bakmadan Geçme