Yahyalı halıları ilgi görüyor...
Kayseri ili Yahyalı ilçesine ait el dokuması halılar emeğin ve özverinin sembolü haline gelmiş eşsiz eserler...Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...
Yahyalı Halısı ülkemizde üretilen el halılarının en ünlüleri arasındadır. Yahyalı Halısı Türkiye'nin her yerinde ve özellikle Avrupa da tanınmakta ve Pazar bulmaktadır. Halıcılık Yahyalı ekonomisinde en önemli unsurlardan birisi olmasına rağmen, ekonomik krizlerin sürekli devam etmesi, ham madde ve işçilik maliyetlerinin artması, makine halılarının çoğalması ve el halılarından ucuz olması üretimde hızlı bir düşüşe neden olmuştur. Bu nedenle ilçemizde hemen her evde en az bir tane var olan hali tezgâhı sayısı %75 oranında azalmıştır.
Yahyalı halıları % 100 yün olması, boyamada tabii boyalar 'kökboyası' kullanılması, ilmik sayısının sıklığı ve modelleri ile tanınmaktadır. Çamur, asma yaprağı, ceviz kabuğu, ceviz yaprağı, cehri ve benzer birçok tabii malzeme hali ipi boyamasında kullanılmaktadır. Bu boyaları başkaca el halılarında bulmak mümkün değildir. Yahyalı halıları kullandıkça ve eskidikçe değeri artan ve rengi solmayan bir özelliğe sahiptir. Maddi olarak enflasyona yenilmeyen bir değerdir Yahyalı Halisi.
Yahyalı halisinin m2 birim fiyatı ilmik sayısının sıklığına, dokumanın düzgünlüğüne göre değişmektedir. Halılar sergi olarak rahat bir kullanıma sahiptir. Divan, Seccade, Yolluk, Mihraplı, Göbekli, Dabazlı gibi değişik ebat ve ölçülere sahip modeller mevcuttur. Halıcılık Yahyalı halkının eskiden gelen kültürlerinden birisidir. Kadınlar yapağı 'işlenmemiş' yünü alıp akarsularda temizleyerek yünlerini çıkrık ve kirmen ile eğirirler. İp haline getirirler. Ve bunları gelep haline getirerek bu yaptıkları ipleri doğada bulunan kökboyaları ile boyarlar. Örneğin Sırçanlı 'Gri' renk iplik yapmak için balçık çamuru kullanılır.
Ger 'Kahverengi' yapmak için cevizin yeşil kabukları, Yeşeni 'Zeytuni' için nane ve narpuz yaprakları, Gara 'Siyah' için sütleğen otu kullanılır. Al 'Kırmızı' renkli iplik yapmak için boya çili denilen bitkinin kökünden faydalanılır. Beyaz iplik için ise hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yünün kendi renginden faydalanılır. Göğ 'Mavi' renk ise işin elmini bilen kişiler tarafından özel boyanır. Ayrıca boya kullanılmadan yünün kendi renklerine göre de halılar dokunmaktadır. Halılar genellikle Kasım ayı ile Mayıs arasında el tezgâhlarında bir veya iki kişi tarafından dokunulmaktadır. Halıların ebadı genellikle 1.20 m eninde 2.10 m boyunda olur. Dokunan halılar tüccarlar tarafından halk pazarında görücüye çıkartılır. Ayrıca halılar çeyiz olarak ta kullanılmaktadır. Evlenme çağına gelmiş genç kızlar çeyizlerine mutlaka bir çift halı dokurlar.