'Vatandaş Gelecek 15 Yılını Borçlanmış'
Ekonomist Zeki Karahüseyin, Kayseri'nin ekonomik durumunu 38 Kent TV'ye değerlendirdi. Kayseri'de kredi çekme oranlarında yüzde yüz bir artış yaşandığını dile getiren Karahüseyin, Kayseri'de ayrıca 2016 yılında 11 bin 263 adet karşılıksız çek işlemi yapıldığını söyledi. Vatandaşın borç altında kaldığını ifade eden Karahüseyin, “Kayserililer geleceğini yani 15 yılını borçlanmak zorunda kaldı” dedi.
Kayseri ekonomisi nereye gidiyor? Ekonomist Zeki Karahüseyin, kentin ekonomik durumuna yönelik olarak haber merkezimize dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Karahüseyin, Kayseri'de çekilen kredi tutarlarında yüzde yüz artış yaşandığını dile getirdi.
Vatandaşın borç altında kaldığını ifade eden Karahüseyin, “Kayserililer geleceğini yani 15 yılını borçlanmak zorunda kaldı” dedi.
“BU ORAN KAYSERİ İÇİN ÇOK YÜKSEK BİR ORAN”
Karahüseyin, “2010 yılında toplam mevduat hesabı incelendiğinde kişi başı mevduatımız4 bin 786 TL iken 2016 yılında ki mevduat hesabımız, 9 bin 799 TL yükselmiştir. Yani 100 de 100 artış göstermiştir. Kredi hesapları incelendiği zaman aynı dönem içerisin de, kişi başı 2006 yılında kullanılan kredi hesabı 5 bin 029 iken 2016 yılında kişi başı kullanılan kredi hesabı 17 bin TL ye yükselmiştir. Mevduat hesabı son 6 yılda 100'de 100 yükselmiş iken, kullanılan kredi hesaplarında da yüzde 300 lük artış görülmektedir. Mevduat hesaplarından artıştan çok kredi hesabının artışı incelediğimiz zaman bunun içinde konut kredisi, taşıt kredisi, bireysel krediler, sermeye işletme için kullanılan krediler ve ticari krediler gelmektedir. Bu oran Kayseri için çok yüksek bir orandır. Haklımız ticari krediler hariç geriye kalan ev ve taşıt kredisini refahı borçlanarak aldığın görüyorum. Kayserili vatandaşımız ne yapıyor ev alırken, araba alırken önünde bulunan 15 seneyi borçlanarak alıyorlar” şeklinde konuştu.
“BU RAKAMLAR TİCARETİN VE EKONOMİNİN DURUMUNU GÖSTERİYOR”
Kayseri'de 2016 yılında 11 bin 263 adet karşılıksız çek işlemi yapıldığına da dikkat çeken
Karahüseyin, 2016 yılında 16 bin 600 senedin protesto edildiğine vurgu yaptı.
Karahüseyin, şöyle konuştu: “Bu borçlanmalar da bunlar olarak yansımaktadır. Diğer bir ekonomik olarak çekler halinde gösterdiğimiz zaman Kayseri'de 2016 yılında 11 bin 263 karşılıksız çek işlem yapmıştır. Toplam tutar ise 357 bin 10 TL'dir. Aynı tarihte ise 16 bin 600 senet protesto edilmiş olup, 204 bin 774 TL'dir. Yani bu bakımdan baktığın zaman Kayseri'de ticaretin ve ekonomisin de bir yerlere gitmediğini göstermektedir. Kayseri'de Valilik rakamlarına göre devlet destekli sosal yardımı maalesef nüfusun yüzde 18-19'nun aldığı görülmektedir. Bu yardımı alan kişilerin de tek kişi olduğunu düşünürsek, yani çocuksuz biri olarak. Kayseri'de yaklaşık 300 -400 bin kişi yardım alıyor” dedi.
“KAYSERİMİZİN DE DÜŞÜK SEKTÖR VE TEKNOLOJİ TUZAĞINA DÜŞMÜŞTÜR”
Kayseri'de sektörel bağımlılığında ortaya çıktığını ifade eden Karahüseyin, “Mobilya sektörü, bir bağımlılık yaratmıştır. Kayserimiz de düşük sektör tuzağına düşmüştür” ifadelerini kullandı.
Karahüseyin, “Yaptığım araştırmalara göre Kayseri imalat sanayisinin teknoloji yapısını araştırma raporunda hazırlanırken şunlar ile karşılaştım. Bizde orada ileri teknoloji yüksek üretim yok. Orta düşük teknoloji tuzağına düşürülmüştür. Buda bir bağımlı sektöründen kaynaklıdır. Mobilya sektörü, bir bağımlılık yaratmıştır. Bunun için bir tık yukarı gidememekteyiz. Ülkemiz orta gelir düzeyine düştüğü gibi Kayserimizin de düşük sektör tuzağına düşmüştür“ diye konuştu.