VALİLİKTEN DEPREM AÇIKLAMASI

TAKİP ET >>

Kayseri Valiliği, Kocasinan ilçesinde Richter Ölçeğine göre, 3,9 ile 3,8 büyüklüğünde meydana gelen iki depremde can ve mal kaybı yaşanmadığını açıkladı.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, saat 04.14'te merkez üssü Kocasinan ilçesine bağlı Saraycık Mahallesinde 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk depremden 9 dakika sonra 04.23'te merkez üssü yine Saraycık Mahallesi olan 3,8 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
Açıklamada, İlk deprem haberinin 04.14'te alınması üzerine Kayseri Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne bağlı 2 arama - kurtarma ekibinin bölgeye hareket ettiği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:
“Arama kurtarma ekipleri Saraycık, Güneşli, Gömeç, Doruklu, Kale, Kızık, Buğdaylı, Argıncık, Erkilet, Oymaağaç, İldem, TOKİ, Beyazşehir Mahalleleri ile Talas ilçesinde inceleme ve araştırma yapmışlardır. Kontroller sonucu herhangi bir olumsuz olay tespit edilmemiş, can ve mal kaybı yaşanmamıştır.'
Öte yandan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk Kayseri'de yaşanan deprem konusunda bir açıklama yaparak şunları söyledi ; Şehrimizde aletsel dönemden önceki yıllarda meydana gelen 240 yılı, 1205 ve 1717 yılı Kayseri merkezli, 1835 yılında ise Develi merkezli depremler ile son yıllarda meydana gelen depremlerde göstermektedir ki şehrimiz; bir deprem kentidir. “Güneşli Depremi” Kayseri kentinin 1940 yılındaki Erciyes ve Yeşilhisar depremlerinden sonra son aletsel dönemin en büyük depremidir. MTA tarafından 2012 yılında yayımlanmış olan 'Türkiye Diri Fay Haritası' na göre; Kayseri'yi etkisi altına alacak olan “Ecemiş Fayı” nın dışında ve “Sarız Fayı” da aktif bir fay olarak güncellenmiştir. Unutmayalım ki depremden korunmanın ilk adımı, güvenli binalar yapmaktır. Bu da proje aşamasından başlayıp, inşaat tamamlanana kadar geçen sürecin etkili bir kontrol sürecinde bulundurulması ile mümkündür. Özellikle Kayserimiz gibi zemin hususunda sıkıntılı olan yerleşim yerlerinde, zemin bina ilişkisinin iyi kurulması gerekmektedir. Çünkü Binayı ne kadar sağlam yaparsanız yapın, zemin ile binayı iyi ilişkilendiremezseniz deprem anında binanın zarar görmesini engelleyemezsiniz. Bunun örneklerini, depremde görevli olarak gittiğim, Sakarya kentinde gördüm. (resim-1, 2, 3)

Etkin ve bütünlüklü bir yapı denetim sistemi, arsanın imar parseline dönüştüğü aşamadan başlamak üzere “parametreleri iyi belirlenmiş zemin ile bu zemin üzerine yapılmış afete karşı güvenli yapı” süreçlerini denetleyecek bir sistematiğin oluşturulması ile mümkün olabilmektedir. Yapı Denetim Sistemi “bina inşasının denetimine” indirgenerek işletilmiş, temel ve zemin etütleri kapsamında yapılan “jeolojik-jeoteknik araştırmalar” denetim süreçlerinin dışında bırakılmıştır. Bu durumun acilen çözülmesi gerekmektedir. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu bilinci anlayışında, unutmadan ve rehavete kapılmadan devlet ve birey olarak asgari sorumluluklarımızı yerine getirmek durumundayız.

Bakmadan Geçme