VALİ ORHAN DÜZGÜN'DEN KAYSERİ OLAY'A ÖZEL RÖPORTAJ
Uzun zamandır peşinde olduğum bir röportajdı bu. Sık sık dile getirmeme rağmen Vali Bey Müsait olsa ben olmuyorum. Ben müsait olsam o çoğunlukla müsait olamıyordu. Ama sonunda benden önce yapılan bir birkaç röportajda olsa bu röportajın daha farklı bir şeyler yaptığıma inanıyorum. Valilik Makamına girer girmez röportaja başlama heyecanımı fark ettiğinden olsa gerek yine o en güleç halleriyle karşıladı bizi Vali Orhan Düzgün ve heyecanımızı yenmemize sağ olsun vesile oldu. Onunla Kayseri'deki en sevdiği yerden Kayseri için projelere kadar her şeyi konuştuk. Sizleri daha fazla meraklandırmadan Valimiz Orhan Düzgün ile röportajımla baş başa bırakıyorum Ey Okur….
Güler Ruhsar Aktaş Hatip : Kayseri'ye geleli 1,5 yıl gibi bir zaman oldu sizi kapalı çarşıda da görmek mümkün, yeraltı çarşısında da, İstasyon Caddesi'nde de görmek mümkün esnafla vatandaşla bir aradasınız nasıl karşılıyor vatandaşlar bu ziyaretlerinizi.
Vali Orhan Düzgün : Karşılıklı olumlu iletişimimiz var iyi bir frekans tutturduk Kayserili vatandaşlarımızla. Vatandaşlarla, Yer altı yer üstü çarşılarındaki esnafları ziyaret ediyorum zaman zaman. Onların isteklerini, dilek ve sorunlarını yerinde görmek, dinlemek daha doğru ve yerinde onlarda beni ziyaret edip burada dilek ve isteklerini iletebiliyorlar. Yerinde görmemiz çok daha doğru ve akılda kalıcı ben de fırsat buldukça ilde ve ilçede köylerde vatandaşlarla bir araya geliyorum.
Lojistik köyde son durum nedir?
Kayseri Ticaret ve Sanayi kenti, dolayısıyla ilimizde üretilen gerek Organize Sanayi, gerekse Serbest bölgedeki ürünlerin taşıma limanlarına, yurtdışı ihraç limanlarına kolay ulaşımı oldukça önemli. Lojistik köyde Boğazköprü mevkiinde hem Serbest Bölge hem de Organize Sanayi Bölgesinde ürünlerin kolaylıkla ulaşımına nakliye sağlayacak bir proje. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan ve Ulaştırma Bakanımızın ilimize ziyareti sırasında konuyu kendilerine aktardık. Kendileri de olumlu bakıyorlar. Bölgede Boğazköprü merkezli Demiryolu ile nakliye için bir bölge kurulacak Lojistik merkez. Yıllık taşıma kapasitesi şu anda 70 bin ton civarında bu 1 Milyon 782 bin tona çıkacak. Projesi hazırlanıyor tamamlanması akabinde uygulamaya geçirilmesini takip ediyoruz.
Lojistik köyden bahsettik ama sizin önem verdiğiniz başka bir projede kabak çiçeği yetiştiriciliği bu çalışma aşamasına geçti kabak çekirdeği de pastırma sucuk gibi ün yapacak mı bunda gelinen nokta nedir bahseder misiniz biraz…
Kayseri hem sanayi hem ticaret bakımından önemli bir şehir. Ama bilinmeyen özellikleri var bunlardan biri de tarımla ilgili durumu. Tarımda da fena durumda değiliz. Sizin de bahsettiğiniz gibi kabak çekirdeği üretiminde Türkiye birincisiyiz, Türkiye'de üretilen Kabak çekirdeğinin yüzde 42'si Kayseri'de üretiliyor. Tomarza ilçesinde kurulan bir tesis vardı il özel idaresi tarafından Özel İdarelerin yeni yasa ile kapatılmasından sonra bunu oradaki üreticilerin kendilerinin oluşturduğu birliğe kooperatife devrettik. Vatandaşların ürününün değerlendirilmesi adına, bunların doğru şekilde pazarlanması, paketlenmesi son derece önemli diye düşünüyorum. Kabak çekirdeğinden diğer alternatif ürünlere göre çok daha iyi gelir elde ediyorlar biz de üretimi destekliyoruz. Bunun ötesinde Develi ve başka ilçe bölgelerimizde sulama projemiz var. Sulama yapılan alanlar arttıkça üretecimizin çalışma yapabileceği alan da artacak buna bağlı olarak gelir de artacak.
Kabak çekirdeğinden başka proje var mı aklınızda oluşan ya da projelendirmeyi başlatmayı düşündüğünüz bizim şimdilik bilmediğimiz..
Özellikle Pınarbaşı ve bazı ilçelerde Bal Ormanları oluşturacağız “Orman Gülü” isimli bir projemiz var. Arıcılığı artırmayı planlıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü ile bir proje yürütüyoruz. Orman alanlarına ceviz badem dikimi gibi meyveli ürünleri yaygınlaştırma konusunda çalışmalarımız var. Bir de balıkçılık konusunda ciddi söz sahibi. Alabalık çiftliklerinde üretilen balıklar yurtdışına gönderiliyor.
Asayiş olayları Kayseri'de son haftalarda arttı. Kadın Cinayetleri'nde ciddi bir artış söz konusu. Mesela bizim şehrimizde 3 haftadır cinayet oluyor en sonuncusu yaralama ile sonuçlandı. Bunun ötesinde geçtiğimiz günlerde trafikte kavga çıkıyor yine sonucu yaralama. Bu cinayetlerin önlenmesi için mutlaka çalışmalar vardır ama başka bir çözüm düşünüyor musunuz?
Bu her şeyden önce eğitim sorunu kadın cinayeti aşamasına gelmiş kişilere kökten bir çözüm bulmak zor. Bu saldırıların azaltılmasına yönelik takipler gerçekleştiriliyor. Tehdit edildiğini söyleyen kadınlar Aile ve Sosyal Politikalar müdürlüğümüz ve emniyetten gereken desteği alıyorlar. Ne zaman başına ne geleceği belli olmuyor ama bu şekilde saldırıdan korunan kadınların sayısı da çok oldu. Mahkeme kararlarında da eve yaklaşmama cezası veriliyor. Bu şekilde olumsuz olayların yaşanmasına engel olunmuştur. Bazıları çağrı üzerine destek oluyorlar. Emniyet güvenliği ile Saldırıdan korunan kadınlar da oldu.
Ama çocukları, gençleri yetiştirirken, bu konunun üzerinde iyi durulması lazım. Her sene eğitim ve öğretim yılı denir bunun eski adı talim ve terbiyedir, talimle beraber terbiye kısmını da çocuklara bilinçaltına yerleştirmek gerek. Eşine komşusuna işyeri arkadaşına nasıl davranacağı konusunda yetiştirirsek geleceği şekillendiririz. Geleceği de karı koca olarak meslek icra ederek onlar oluşturacak. Bu da hem aile hem de öğretmenler vasıtası ile terbiye ile mümkün olacak. Kocası tarafından tehdit edilen kadını geçici süreyle koruyabilirsiniz. Ama gerekli koruma önlemini vermeye çalışıyoruz. Kötü olayları engelleyebiliyoruz. Koruma istemeyen, başvurusu olmayan kadınlar da oluyor. Maalesef acı olaylar yaşayabiliyoruz. Ama biz devlet olarak elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz.
Sanki son zamanlar da daha kolay silahlanılabiliyor. Yani eline silah alan birbirini vuruyor, yaralıyor gibi bir manzara var, arttı mı silahlanma, kolay mı alınıyor bu silahlar?
Öldürme ve yaralama olaylarının önemli bir kısmı bıçakla meydana geliyor. Bıçak taşınmasının önlenmesi için bir karar aldık. Bunun taşındığının tespit edilmesi halinde cezai muamele uyguluyoruz.
Silah ruhsatı için mümkün olduğu kadar sınırlayıcı davranıyoruz, Benim yılbaşından beri önüme gelen dosyaların Yüzde 70'ini olumsuz olarak geri yolladım. Cinayetlerde , yaralamalarda kullanılan silahlar ruhsatsız ve yasa dışı yollarla temin edilen silahlar,av silahları. Ruhsatlı silahlarla işlenen olaylar yüzde on civarında. Yüzde doksanı yasadışı yolla ele geçirilmiş silahlar maalesef.
Kayseri'nin en sevdiğiniz yeri neresi?
Cumhuriyet Meydanı tabi ki… ( Gülüyor )
Kayserinin kültürel kimliğini, tarihini ön planda tutan kalesiyle, medresesiyle, tarihi saat kulesiyle valilikte bu meydanda Kayseri'yi sembolize eden en önemli yer.
Tabii Erciyes'te kayserinin vazgeçilmez sembollerinden birisi Cumhuriyet Meydanı'ndan da görülebiliyor.
Sevgi Evleri ve Umut Evlerindeki çocuklarla da ayrıca yakınsınız. Vatandaşlara bu çocuklar konusunda neler söylemek istersiniz.
Ebeveynleri tarafından terk edilmiş bakılmayan bakılamayacak çocuklara biz devlet olarak sahip çıkıyoruz. Çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında kalıyorlardı. Son yıllarda geliştirilen politikalarla aile ortamında apartman ya da mahalle ortamında büyümeleri için bir proje geliştirildi. Bunlar çocuk evleri. 18 çocuk evimiz 2 de engelli çocukların kaldığı umut evleri var. İnşallah sevgi evleri ile ilgili 2015 yılında 6 tane sevgi evi inşaatı başlayacak önümüzdeki aylarda. Biz aile içinde ne tür ihtiyaç oluyorsa onların karşılandığı evde büyüyorlar. Ve daha güzel bir ortamda sevgi ortamında büyüyorlar. Bundan 10 yıl 20 yıl önceki yetiştirme yurdunda büyüyen çocuğun okul başarısı ve size bakış açısında olumlu bir gelişme var. Hem ben hem eşim onlarla ilgilenmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde 6-7 çocuğu vali konağında misafir ettik. Zaman zaman biz onların evine gidiyoruz. Yetimler bizim dinimiz ve kültürümüzde önemsenmesi kol kanat gerilmesi gereken çocuklar. Atatürk'ünde dediği gibi kimsesizlerin kimsesi olmaya çalışıyoruz.
Eşiniz Gül Düzgün Hanımefendi de sosyal projeler de oldukça etkin gördüğüm kadarıyla.
Kendisini kimi zaman şehit ailesinin evinde, kimi zaman sevgi evinde, diş çıkaran çocukların yanında, kimi zaman kundakta bir bebeği kucağına almış severken görüyorum. Siz belki bunu yapmak durumundasınız ama onun bu yaklaşımını ayrıca değerlendirirseniz…
Bu aslında yaptırım değil görevin ötesinde kimse hukuki bir sorumluluk yüklemez ama bunu gönülden yapıyoruz eşim ve ben… Kendi arkadaşınızın yakınınızın çocuğunuzun doğum gününü kutluyorsunuz. Ama oradaki çocuğunda doğum günü olduğu bir gerçek biz her ay doğan 7-8 çocuğun doğum gününü kutluyoruz. Bu o çocukları da mutlu ediyor. Zaten o çocukların sevgi dolu bakışları her şeye yetiyor bence.
Çok teşekkür ediyorum benim için gerçekten keyifli bir röportajdı.
Sizi eklemek istediğiniz şeyler var mı …
Ben teşekkür ediyorum sizlere de çalışmalarınızda başarılar diliyorum…
RUHSARIN NOTU: Her seferinde söylüyorum bir daha söylemekte sıkıntı görmüyorum.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün içimizden biri bizim derdimizle dertlenip, sevincimizle mutlu olan bir insan. Eşi Gül Düzgün hanımefendi öylesine yardımsever ve merhametli. Her ikisinin de Kayseri için şans olduklarını düşünüyorum. Işıklarını ve pozitif enerjilerini gittikleri her yere ve her insana bulaştırmaları ve bundan sonraki röportajı ikisi ile beraber yapmak temennisi ile…