VALi DÜZGÜN'ÜN REHBER İSYANI

TAKİP ET >>

Vali Orhan Düzgün, kentin büyük turizm potansiyeline sahip olduğunu ancak bazı eksiklikler nedeniyle bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini ifade etti. Bu yönde eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali Düzgün, “Kayseri'nin en dikkat çeken eksiklerinden biri profesyonel rehber yok. 2 tane bu alanda çalışan rehber var. Başka illerden gelen rehberlerde Kayseri yerine daha iyi bildikleri yerlere turistleri götürüyor. Bu sorunu çözmemiz lazım” dedi.

Turizm Haftası nedeniyle Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ile bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Vali Orhan Düzgün'ü ziyaret ederek, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan Turizm Haftası konusunda bilgi verdi.

“TURİZMDE ÖZLENEN PAYI ALACAĞIMIZA ÜMİT EDİYORUM”

Vali Düzgün ve beraberindekiler ziyaretin ardından ise Mimar Sinan Parkı içerisinde bulunan Gevher Nesibe Medresesi'nde gerçekleştirilen Turizm Haftası etkinliklerinin açılışına katıldı. Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, “Turizmde özlenen payı alacağımıza ümit ediyorum. Kayseri sıfır noktasından buralara geldi. İki tane oteli vardı. 22 tane Kültür ve Bakanlığı'na belgeli vasıflı otele sahip şehir. 2 tane tek yıldızlı otelden 2 tane 5 yıldızlı otele sahip. 250 yataktan 3 bin yatağa çıkmış. Bir tanesi seyahat acentesi vardı. Şimdi 75 seyahat acentesine ulaşmış. Kayseri'de gerçekten büyük bir turizm hareketliliği yaşanmaya başlandı. Erciyes projesi de büyük lokomotifi oluşturuyor” şeklinde konuştu.

“ETKİNLİKLERİ KAPALI SALONLARDAN ÇIKARTMALIYIZ”

Vali Düzgün, burada yaptığı konuşmada hafta etkinliklerini kapalı alanlardan çıkartıp, tarihi mekânlarla özdeşleştirmek istediklerini söyledi. Bu amaçla etkinlikleri kapalı alanlardan çıkarttıklarını ve bu yıl ki etkinlikleri tarihteki ilk tıp medresesi olarak bilinen Gevher Nesibe Medresesi'nde yaptıklarını ifade eden Düzgün, Türkiye'nin turizmdeki pay konusunda dünyada ilk 10 içerisinde yer aldığını belirtti. Düzgün, “Türkiye, turizm alanında en çok paya sahip 10 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Ancak Kayseri bu alanda yeterli düzeyde değil. Örneği 1 milyon turistin geldiği Peri bacaları Kayseri'nin yanı başında ve oraya giden turistler Kayseri'den geçerek, bölgeye gidiyorlar. Kayseri'nin de turizm açısından büyük bir potansiyeli var. Ancak çok az turist geliyor. İşte bunu hep birlikte sorgulamamız gerekiyor. Neden bölgeden geçen turistlerin çok az kısmı Kayseri'ye geliyor. Hepimizin bu konuda üzerine düşen görevler var. Bu konuda ulaşım ve konaklama konusunda Kayseri'de ilk etapta sıkıntı yok. Erciyes'in de tamamlanması ile birlikte bu imkânlar daha da artacak” dedi.

KAYSERİ'DE PROFESYONEL REHBER EKSİKLİĞİ VAR”

Kentin turizm alanında en önemli sorunlarının başında profesyonel rehber eksikliğinin de yer aldığını kaydeden Kayseri Valisi Orhan Düzgün, bu eksikliğin giderilmesi için de kurumlarla iş birliği yapacaklarını dile getirdi. Kayseri'ye dışarıdan rehberlerin geldiğini ve bu rehberlerin de Kayseri'yi bilmedikleri için daha iyi bildikleri bölgelere turistleri götürdüklerini anlatan Vali Düzgün, şöyle konuştu: “Ne yazık ki kentte profesyonel rehber yok. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde 2 kişi ile sınırlı. Bu sayıyı arttırmamız lazım. Bu önemli bir eksiklik. Bu işi hakkıyla yapabilecek kişilere ihtiyacımız var. İşte sorunu çözmek için de donanımlı rehberler yetiştirmeliyiz. Çünkü donanımlı rehber olmayınca dışarıdan rehber geliyor. Onlar da Kayseri'yi iyi bilmedikleri için turistleri daha iyi bildikleri yerlere götürüyor ve oraları gezdiriyorlar. İyi rehberler yetiştirmek için bu alanda eğitim veren okullar, sivil toplum kuruluşları ile iletişime geçeceğiz ve bu sorunu gidermek için çalışmalar yapacağız” Eğer Kayseri'ye yılda 1 milyon turist çekebilirsek, 1000'e fabrikanın ihracatına eş değer bir rakamı ekonomimize kazandırabiliriz” Vali Düzgün'ün yaptığı konuşmanın ardından Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

KAYSERİ VALİSİ STANT ARKASINDA KARINLARINI DOYURAN MİNİKLERLE YAKINDAN İLGİLENDİ

Vali ve beraberindekiler daha sonra hafta nedeniyle gerçekleştirilen el sanatları sergisini gezdi. Vali Düzgün, burada özel bir kreşte eğitim gören çocukların stantların arkasında karınlarını doyuran çocukları görünce, onlarla yakından ilgilendi. Minikler daha sonra Vali Düzgün'e hünerlerini sergiledi ve İstiklal Marşı'nı ezbere okuyarak, alkış aldı.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN

KAYSERİ'NİN TURİZM DEĞERLERİNİ SERAMİKLE PANO YAPTILAR

Mustafa ve Zekiye Ünal çiftinin Turizm Haftası'na özel olarak 50 günde hazırladıkları seramik ve çini tekniği ile yapılan Kayseri rölyef pano yoğun ilgi gördü.

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan Parkı içerisinde bulunan Gevher Nesibe Medresesi önündeki kurulu stantta, seramik ve çiniden yaptıkları panoyu vatandaşların beğenisine sunan Ünal çifti, gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını ifade etti. Erciyes Dağı, Mimar Sinan, Aşık Seyrani, Hacı Kılıç Camii, Kabuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı, Hunat Külliyesi, Bünyan halısı gibi Kayseri'nin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini rölyef panoda bir araya getirdiklerini ifade eden Mustafa Ünal, “Eşim Zekiye Akçakaya Ünal ile birlikte bu panoyu 50 günde tamamladık. Seramik ve çini teknikleri ile yaptığımız bu çalışma ile Kayseri'yi her yönüyle anlatmak istedik” dedi.

Diğer yandan 2,6 metrekare büyüklüğünde olan panonun değerinin ise 5 bin TL olduğu ifade edildi.

Bakmadan Geçme