Ünlü isme Kayseri çağrısı: Varsa eksiğimiz buyurun gelin
Son günlerde Kayseri ve çevre illerde art arda yasanan depremler vatandasi tedirgin ederken uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar geliyor. Bu kapsamda açıklamalar ile dikkat çeken Deprem Uzmani Prof. Dr. Naci Görür'ü Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen Kayseri'ye davet etti. Davet sebebini ise bakın nasıl açıkladı? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derledigimiz Kayseri haber bülteninde.
Kayseri geçtiğimiz hafta merkezüssü Sarız'ın Kırkısrak Mahallesi olarak açıklanan 4.7 büyüklüğünde bir deprem ile sarsıldı. Bu depremin ardından Sarız'da tam 18 tane artçı deprem meydana geldi. Yaşanan depremin ardından uzmanlar tarafından önemli değerlendirmeler yapıldı.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri açıklamasıyla yine dikkatleri üzerine çekti. Ünlü Gazeteci Fatih Altaylı'nın, YouTube'daki 'Pazar Sohbeti' programına konuk olan Görür, Türkiye' ye yönelik deprem beklentisinin değiştiğini söyledi.
Kayseri açıklaması: Canlı bir fayın üzerinde oturuyor
Bazı bilim insanlarının yanlış açıklamalarda bulunduğunu savunan Prof. Dr. Naci Görür, "Kayseri'de deprem oldu. İki tane deprem oldu. Birileri çıkıyor yanlış cümleler kuruyor. Diyorlar ki mesela 'Kayseri'de 7 büyüklügünün üzerinde deprem olmaz.' Kayseri halbuki can bir fayın üzerinde oturuyor.
Üzerinde oturduğu o fayın uzunluğu da 700 kilometre. Neye göre olmaz? Bu tehlikeli. Bilmiyorsan konuşmayacaksan. Olmaz demek doğru degil. Bir fay depremi tekerrür periodu dolarsa deprem olusturur... Koca koca adamlar, kitap yazmış makale yazmış, adına da depremci diyor, bunun farkında değil." dedi
'Varsa bir eksiğimiz revize etme noktasında her zaman hazırız'
Prof. Dr. Görür'ün açıklamalarının ardından Jeoloji Mühendisi Adan Evsen'den yanıt gecikmedi.
Even, "Sayın Hocam: Birbirinden bağımsız fayları birbiri ile birleştirmek suretiyle 700 km uzunluğunda hatta daha fazla uzunlukta faydan bahsedilebilir. Ecemiş fayı, İncesu fayı ve Deliler fayı gibi. Bu alt segment fayların deprem üretme potansiyelleri birbirinden farklıdır. Bahse konu alt segment farların deprem üretebilme potansiyelleri ile tekrarlanma koşulları mutlak olarak bilinmelidir. Tarihsel dönem kayitlarinda (1205, 1717 ve 1835) ve aletsel dönem kayıtlarında (1940) depremin yayılma alanınız yok.
Çalışmanız varsa sizi dinlemeye hazırız." ifadelerini kullandı.
Evsen, Görür'e çağrıda bulunarak, "Sizi dinlemek elde edilen bilimsel gerçekleri tekrar öğrenmek ve varsa bir eksiğimiz revize etme noktasında her zaman hazırız buyurun gelin Kayseri'ye" diye konustu