Ünlü Deprem Uzmanından Kayseri, Adana ve Malatya için özel açıklamalar
Ünlü Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt, Sarız fay zonu, orta Anadolu fay sistemi ve bölgesel deprem riskleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Adana, Kayseri ve Malatya'nın deprem potansiyeli üzerine önemli bilgiler verdi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri Haberinde...
Ünlü Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt'ten Kayseri, Adana ve Malatya için önemli açıklamalarda bulundu.
Öğüt, özellikle Adana'da son günlerde yaşanan depremleri değerlendirerek, bölgedeki fay hatları ve risk faktörleri üzerine dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Adana'da Aladağ bloğu içerisinde yaşanan depremlere odaklanan Öğüt, Adana - Osmaniye - Maraş bloğu ve Kayseri bloğu arasındaki baskıyı vurgulayarak, Aladağ bloğunda bulunan D-B doğrultulu fayların 4,0 ilâ 4,9 büyüklüğündeki depremleri tetiklediğini ifade etti. Öğüt, Kozan - Savrun fayı, orta Anadolu fay sistemi ve Sarız fay zonu üzerinde büyük deprem oluşturmanın zor olduğunu belirtti.
Sarız fay zonu ve orta Anadolu fay sisteminin düşük kayma hızına sahip olduğunu vurgulayan Öğüt, özellikle Şarkışla ve Erkilet arasındaki fay parçalarında oluşan sürünme hareketinin büyük depremlere neden olmadığını açıkladı. Malatya'da 6 Şubat'taki 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek fay parçalarının kalmadığını belirten Öğüt, bölgedeki 4,0 ila 5,0 büyüklüğündeki depremlerin normal olduğunu söyledi.
Bu bölgedeki depremlerin gerilim transferi sonucu meydana geldiğini ve genellikle artçı depremler olduğunu ifade eden Öğüt, ‘Sevgili Adanalı, Kayserili ve Malatyalılar. Adana'da son günlerde Aladağ bloğu içerisinde bir takım depremler olmaktadır, Adana – Osmaniye - Maraş bloğu ve Kayseri bloğu saat yönünde dönme davranışı gerçekleştirirken kuzeyden ve güneyden bu bloğa baskı uygulanmaktadır, bu iki blok arasında kalan Aladağ bloğunda bulunan D-B doğrultulu normal düşey ve ters bindirme kısa parçalarda 4,0 ilâ 4,9 arasında depremleri oluşturmaktadır. Bu Bloğu kesen blok sınır fayı Kozan - Savrun, orta Anadolu fay sisteminin Ecemiş segmenti ve Sarız fay zonu genel anlamda çok büyük deprem üretemez. Kayseri bloğunu çevreleyen Sarız fay zonu ve orta Anadolu fay sisteminin kayma hızı çok düşük ve birçok parçadan oluşmaktadır. Özellikle Şarkışla ve Erkilet arasındaki fay parçalarında creep(sürünme) devam ederek büyük deprem üretecek yamulma deformasyonu oluşmamaktadır. Bu fay sisteminde bulunan fayları komple tek seferde kıracak baskı yani basınç oluşmamaktadır. Malatya'da 6 şubat 7,6'lık deprem sonrası 7 ve üzeri deprem üretebilecek fay parçası kalmadı. Yeşilyurt, Doğanyol, Akçadağ, Doğanşehir ve Yeşilyurt Çelikhan arasında 4,0 ila 5,0 arası depremlerin olması anormal bir durum değildir, çünkü; bölgelere uygulanmış 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu yanı basınç (baskı) uygulanmıştı. Çelikhan, Pütürge yöresinde depremlerin bir diğer ana nedeni alttan kuzey yönlü 25mm yıl üstten 16mm yıl hız ile bu bölgeye hem Arabistan hem Malatya – Elazığ'ı – Tunceli - Bingöl bloğu baskı yani (basınç) uygulamakta bu basınca ek olarak Adana – Osmaniye - Maraş bloğunun dönme davranışı sonucunda baskı uygulamaktadır. Bu bölgede 4,0 ila 5,1 arası depremlerin çoğu gerilim transferi sonucunda olmaktadır ve artçı depremlerdir. Saygı ve sevgiyle. Bilimle kalın.' ifadelerini kullandı.
Sevgili Adanalı, Kayserili ve Malatyalılar.
Adanada son günlerde Aladağ bloğu içerisinde bir takım depremler olmaktadır, Adana-Osmaniye-Maraş bloğu ve Kayseri bloğu saat yönünde dönme davranışı gerçekleştirirken kuzeyden ve güneyden bu bloğa baskı uygulanmaktadır, bu iki blok… pic.twitter.com/hynBurEOci
— Baturhan Öğüt®️⛏???? (@QuakeResearche) January 19, 2024