Ünlü deprem uzmanı 'Siyasilerden istemek çok mu zor?' dedi ve uyardı: 7 ve üstü bir depreme dayanamaz!
Bir süre önce deprem tehdidine dikkat çekmek için 'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör, bu kez de vatandaşlara seslendi. Bazı bölgeler için uyarılarını sürdüren Prof Dr Naci Görür, vatandaşlara da seslendi ve yerel seçimleri hatırlattı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Ünlü Yer Bilimci Prof Dr Naci Görür, bir süre önce 7 ve üzerinde deprem oluşturma kapasitesi olan illeri sıralamıştı. Görür, bu illler arasında Kayseri'yi de saymıştı. Kayseri'nin de bulunduğu 18 ili uyaran Görür, 'Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir' diyerek, dikkatleri üzerine çekmişti.
'Bağırıyorum Tunceli'ye dikkat edin diye' ifadesiyle de düşündüren Prof Dr Naci Görür, 'Biz biliyoruz ki Kuzey Anadolu Fayı 250 senede deprem üretir 1784+250 koyarsan bu zamanlara geliyoruz. Periyodu dolmuş' şeklinde konuştu.
Hem fayın üzerinde hem de kötü bir zemin üzerinde
Görür, yine açıklama yaptı ve uyardı. Bu kez de Gemlik hakkında soru soranlara seslenen Görür, 'Gemlik hakkında sürekli görüş almak istiyorlar. Gemliğin konumu iyi değil. Gemlik Fayı üzerinde. Bu fay İznik ve Geyve Fayının devamı. Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolunu oluşturuyor. Yapılan bazı çalışmalara göre 1999 depremlerinden sonra güney kolun enerjisi belirli bir miktar boşaltıldı. Ama buna rağmen Gemlik kesinlikle 7 ve üstü bir depreme dayanamaz. Hem fayın üzerinde hem de kötü bir zemin üzerinde. Gemlik'te yeni imar ve iskan verilmemeli ve yapılar çevresindeki yüksek alanlara kaydırılarak özel inşaat ve mimari tekniklerle yapılmalıdır' dedi.
Seçimi hatırlattı: Siyasilerden kentinizi, köyünüzü deprem dirençli yapmalarını istemek çok mu zor?
Vatandaşlara da seslenen Görür, şu ifadeleri kullandı: Halen daha günlük çözümler peşindeyiz. Asıl çözüm için gereğini yapmıyoruz. Deprem ne zaman, nerede diye vakit geçiriyoruz. Anlıyorum, insanız ve korkuyoruz ama bu şekilde çözüme gidemeyiz. Bütün gücümüzü ve ısrarımızı deprem dirençli kentlere sahip olmak için kullanmalıyız. Bizi yönetenlerden bunu istemeliyiz. İsteğimizde ne kadar kararlı olduğumuzu hiç bir parti farkı gözetmeden seçim sandıklarında göstermeliyiz. Siyasilerden kentinizi, köyünüzü deprem dirençli yapmalarını istemek çok mu zor? Bunu başarmazsak hep korkar her büyük depremde çok sayıda kayıp veririz. Millet sizsiniz, mülkün sahibi sizsiniz, çözüm sizin elinizde.
Bu iş MTA'sız olmaz
Yer Bilimci Naci Görür, depremle ilgili olarak imzalanan bir prorokole de dikkat çekerek, 'Milli Savunma Bakanlığı, Harita Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Başkanlığı arasında diri fayların ayrıntılı çalışılması için protokol imzalanmış. Bu benim hep savunduğum bir çalışmaydı. Bu yolla kentlerimizi tehdit eden tehlikeleri tüm yönleriyle ortaya koyabiliriz ama bu iş MTA'sız olmaz. İlgilileri tebrik ederim. Sevgiyle' ifadelerini de kullandı.