TVSEN Genel Başkanı Kaya: Umarız verilen sözler yerine getirilir!

Türkiye Televizyon Yayıncıları İşverenleri Sendikası (TVSEN) Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya, taleplerinin reddedilmesinin burukluğunu yaşadıklarını açıkladı. Bir süre önce yerel televizyon ve radyolara da resmi ilanların yayımlanmasına yönelik taleplerde bulunduklarını hatırlatarak, 'Türkiye genelinde yayın yapan televizyon kanalları ve radyolar olarak taleplerimizin göz ardı edilmesinin burukluğunu yaşamaktayız' diye konuştu.

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET >>

“Hükümetten radyo ve televizyonların da resmi ilanlar noktasında basın ilan kurumu kapsamına alınmasını, ücretsiz olarak yayınlanan zorunlu yayınların da ücretli hale getirilmesini Türk medyasının ayakta kalması adına bir zaruret olarak talep ediyoruz” diyen Türkiye Televizyon Yayıncıları İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Adalet Komisyonu'ndan geçerek Genel Kurul gündemine gelmiştir. Teklifte internet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasına yönelik gecikmiş ancak yerinde bir değişiklik öngörülmüştür. Bu süreçte, Türkiye Televizyon Yayıncıları İşverenleri Sendikası olarak internet haber sitelerine gelir yaratacak olan resmi ilanların yayınlanması hususunda, yerel televizyon ve radyolara da bu imkânın tanınması gerektiğine yönelik taleplerde bulunduk. Kanun teklifinin gerekçesinde “gazetelerde yayınlatılması zorunlu olan resmi ilanların, etkin ve verimli şekilde daha fazla muhataba ulaştırılması, şeffaflık ve rekabet ortamının sağlanması amacıyla internet haber sitelerinde de yayınlanmasına imkân verilmekte, böylece bu siteler de resmi ilanların yayın mecrası olarak belirlenmektedir.” ibaresi dikkate alındığında, daha fazla muhataba ulaşılması, şeffaflık ve rekabet ortamının sağlanması hususlarında televizyon ve radyolara yönelik de aynı gerekçe ile düzenleme yapılması gerektiği hususunu Sayın Vekillere ilettik. Türkiye genelinde yayın yapan televizyon kanalları ve radyolar olarak taleplerimizin göz ardı edilmesinin burukluğunu yaşamaktayız. Bu konuda düzenleme yapılmamış olması, teknik ve mali sıkıntıları her geçen gün artan yerel medya hizmet sağlayıcıları karamsarlığa itmektedir. Basılı yayın resmi ilanlarla desteklenirken, internet haber siteleri resmi ilanlarla desteklenecek iken yerel televizyon ve radyoların kaderine terk edilmiş olması bizleri derinden üzmektedir. Hem gazeteler hem internet haber siteleri özel olarak reklam ve ilan alabilmekte üstüne üstlük resmi ilanlar yoluyla da desteklenmekte iken, yerel radyo ve televizyonlar özel reklam ve ilanlar noktasında gazete ve internet haber siteleri ile rekabet etmekte, bunun yanı sıra birçok kanunda zorunlu tutulan ve hiçbir ücret ödenmeden yayınlanmak durumunda olunan zorunlu yayınlara ve kamu spotlarına süre vermek durumundadır. Hatta radyo ve televizyonların bu noktada belirli saatlerde yayınlanması şart koşulan yayınlar sebebiyle feragat ettiği süreler bulunmakta iken gazetelerin sayfa sayısını artırmak imkânı, internet haber sitelerinin ise hiçbir maliyete katlanmadan istedikleri kadar ilana ve reklama yer verme imkânları bulunmaktadır. Yerel televizyon ve radyoların ise hem doğal sınırları hem de kanunda zorunlu tutulan saatler arasında yayın yapma mecburiyetleri var iken, bir de hiçbir karşılık almadan bu yayınları yapmak yükümlülükleri bulunmaktadır.


Her ne kadar bu kanun teklifi ile yaralarımız sarılmamış olsa bile, Sayın Vekillerin bu kanamayı durduracaklarına ve rekabet ortamının sağlanmasına yönelik yeni teklifleri olacağına yönelik beyanları olmuştur. Umarız en kısa sürede, bir radyo istasyonumuz daha maddi imkânsızlıklardan dolayı sesini kısmadan, bir televizyon kanalımız daha yayın yapmaya gücü yetmediği için stüdyo karartmadan verilen sözler yerine gelecektir. Medya sektöründeki bu haksızlıkların giderilmesi, daha rekabetçi ve daha şeffaf bir sektörün de güçlenerek yaşamasına vesile olacaktır. Hükümetimizden radyo ve televizyonların da resmi ilanlar noktasında basın ilan kurumu kapsamına alınmasını, ücretsiz olarak yayınlanan zorunlu yayınların da ücretli hale getirilmesini Türk medyasının ayakta kalması adına bir zaruret olarak talep ediyoruz.

Bakmadan Geçme