Türkiye'nin en büyük 3. tesisi Kayseri'de
Türkiye'nin en büyük ve geniş kapasiteli et entegre tesisi Kayseri'de. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen, Develi'de bulunan ve Türkiye'nin en büyük 3. Et Entegre Tesisi olan Develi Et'i ziyaret etti. Ötegen, tesis hakkında bilgiler verdi.
Ötegen, “Tesiste günlük 500 büyükbaş, 1500 küçükbaş hayvan kesiliyor. Tesiste bir hayvanın hattan çıkışı 1,5 dakika sürüyor. Bu süreye her kesimde bıçağın dezenfekte edilmesi dahil ediliyor. Tesisin bir ucundan giren büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar karkas et, parça et, sucuk, pastırma, salam, sosis olarak çıkıyor. Tesiste işlenen etin, sucuğun etinin, yağının, bağırsağının hangi hayvandan geldiği ise kayıt altına alınıyor. Tesis bunun için teknik bir yazılım alt yapısı geliştirmiş.” dedi.
‘Bizden başka sadece Türkiye'de 2 yerde var'
Tesisin sahibi Musa Dulun ile Şaban Çetin de tesis hakkında Araştırmacı-Yazar Ötegen'e röportaj verdi. Çetin, "Bu donanım, kapasite ve hacim özelliklerine sahip tesis bizden başka sadece Türkiye'de 2 yerde dünyada da ABD Nevada'da ve Suudi Arabistan'da var" dedi.
Çetin, “Elbette ticari bir kuruluşuz ama amaçlarımız arasında Develi ilçemizde bu işletmeyi gören ve bilgi sahibi olan yetiştiricilerin ve girişimcilerin, modern hayvancılık yanında et ve et ürünlerini uretme ve pazarlamaya yöneleceğine inanıyoruz. Böylece ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz et ve hayvancılık sektörüne de katkı sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.
'25 yıllık tecrübe'
İşletme sahibi Musa Dulun ise açıklamasında, şöyle konuştu; “Develi ilçesindeki Modern Et Kombinasında hijyen ve gıda güvenliğini önde tutan anlayışla hizmet etmekteyiz. 25 yıllık tecrübe, bilgi birikimi ve deneyimlerini devraldığımız Saray Tarım ve Hayvancılık Et Kombinası ve entegre tesislerinde 3 yıldan beri Develi Et Kombinası olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Gıda üretimi ile ilgili tüm kalite belgelerine sahip tesisimizde, üst düzey hijyen koşulları uygulanmaktadır. Üretimin tüm süreçlerinde, depolamadan paketlemeye, ham maddeden ürünlere kadar üretimin bütün aşamalarında hiçbir şekilde hijyen kurallarından taviz verilmeden, gıda güvenliği yönetim sistemi çerçevesinde kontrol ve denetimler yapılmaktadır. Hijyen, olmazsa olmazımızdır.
‘Doğru teknikler önemli'
Kırmızı etin kalitesi bozulmadan korunması için doğru soğutma ve havalandırma tekniklerinin uygulanması çok önemlidir. Tesisimizde kesilen etin karkas ve parçalanmış halde soğutulması, PH takibi, şoklanması ve muhafazasının kilo kaybına uğratılmadan yapılmasına azami hassasiyet gösterilmektedir. Kesimhanede taze veya donmuş et muhafazası, şoklama ve çözündürme odası tesisleri yanı sıra, ileri işlem şarküteri ürünleri, kaplama ve hazırlama, prosesleri de kısa zaman içerisinde aktif hale getirilecektir.
‘500 kişiye istihdam kapısı'
Tesis, tam kapasite çalışmaya başladığı takdirde en az 500 kişiye istihdam kapısı açılabilir”
Tesisin sorunu
Ötegen, tesisin, en büyük sorununun ise kasap ve ara elaman bulamaması. Olduğunu söyledi. Ötegen, “40 bin metrekare açık, 16 bin metrekare kapalı alana sahip Tesis, ayrıca elektrik ihtiyacını da kendi çatısı üzerine konulan güneş panelleri aracılığı ile karşılanmaktadır.” diye konuştu.