Talas Süleymanlı'da santral tepkisi

TAKİP ET >>

Talas Belediyesi ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) işbirliği ile Süleymanlı Mahallesi`nde 20 dönümlük araziye yapılacağı ifade edinen güneş enerji santrali çalışmaları sürüyor. Ancak çalışmalara çevredeki bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Belediyenin, daha önce Rifat Yıldırım döneminde yeşil alan olarak belirlediği ve ağaç diktiği alandaki ağaçları söktüğünü belirten Süleymanlı sakinleri, “Yeşili katledip, betondan, demirden santraller kuruyorlar. Bu santralleri de çevre dostu olarak gösteriyorlar. Yeşile zarar verilerek yapılan bir çalışmanın neresi çevrecilik? Vatandaşa ve çevreye zarar verecek santraller istemiyoruz. Hem okul önüne santral mi olur?” şeklinde görüş belirtti. Bazı vatandaşlar da sağlıklarından endişe duyduklarını belirterek, belediyeden açıklama beklediklerini söyledi.

Talas Belediyesi geçtiğimiz yıl Süleymanlı Mahallesi`nde 20 dönümlük araziye iki kısımdan oluşacak güneş enerjisi santralinin 500 kW`lık bölümüne destek için ORAN işe masaya oturdu ve işbirliği yaptı.

Hazırlanan projeyle Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (ORAN), 1 Megavat gücündeki güneş enerjisi santralinin 500 kW`lık bölümünün kurulumuna yüzde 34 hibe desteği vereceği açıklandı. O dönem açıklama yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas`a 32 km uzaklıktaki Süleymanlı Mahallesi`nde 20 dönümlük araziye güneş enerjisi tarlası kuracaklarını açıkladı.

Böylelikle belediyenin yıllık 400 bin TL civarındaki enerji giderini karşılamış olacakları vurgusu yapan Palancıoğlu, toplam yatırım miktarının 1,8 milyon TL olan projenin 637 bin TL`sini ORAN'ın destekleyeceğini kaydetti.

Bu kapsamda 2 bin 200 adet güneş panelinin kullanılacağı santralle yıllık 930 bin kWh elektrik enerjisi üretileceği ifade edildi.

“ÇEVRE DOSTU BELEDİYECİLİK BU MU? YEŞİL TALAS DİYE BİR ŞEY KALMADI”

İşte bu santralin çalışmalarına başlandı. Süleymanlı'da iş makineleri çalışırken, çevre halkı ise bu konuda tedirgin. Santral konusunda çekincelerinin olduğunu dile getiren ve Kayseri Olay Haber Merkezine konuşan bazı Süleymanlı sakinleri, çevreye verilen zararın kabul edilemez olduğunu ifade etti. Talas Belediyesi eski Başkanı Rifat Yıldırım döneminde yeşillenen, ağaç dikilen alanın şimdiki Talas Belediye yönetimi tarafından santral alanına dönüştürüldüğünü belirten vatandaşlar, “Burası yeşil alandı. Ağaçlar vardı ama mevcut Belediye yönetimi tarafından ağaçlar söküldü, yeşil alan şimdi iş makineleri ile kazılıyor, betonlaştırılıyor, demirleştiriliyor. Bu nasıl iş? Oysa eski Belediye Başkanı Yıldırım ise burayı yeşillendirmeye çalışıyordu. Şimdi çevre dostu santral kurulacak deniyor. Bu mu çevre dostu çalışma? Ağaçların kesilmesi çevrecilik mi? Yazık değil mi? Zaten yeşil Talas diye bir şey kalmadı. Merkez bitti şimdi de köyleri betonlaştırıyorlar, demirleştiriyorlar. Yeşile zarar vererek çevrecilik yapılmaz. Okulun önüne santral mi yapılır.?” şeklinde görüş belirtti.

SAĞLIK AÇISINDAN TEHDİT DEĞİL Mİ?

Diğer yandan bazı vatandaşlarda binlerce panelin alana kurulacak olmasının sağlık açısından bir sakıncasının olup olmadığını da merak ettiklerini belirterek, “Bu santralde kanser riski var mı? Bu santral vatandaşın sağlığı açısından olumsuzlukları da beraberinde getirecek mi? Bu kadar yakın bir yere hatta bir lisenin önüne bu işin yapılması doğru mu? Buradan yetkilileri uyarıyoruz. Çünkü yaşanacak herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu onlardır. Vebali onların üzerinedir.” diye konuştu.

Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme