Sulama Denetimi
Kayseri Valiliği tarafından sulama birlikleri mercek altına alındı. Vali yardımcıları başkanlığında oluşturulan komisyon üyelerinin “İdari ve Mali Denetimi” sonrasında ortaya çıkan tablo akıllarda soru işaretleri bıraktı. Buna göre bazı Sulama Birlikleri deyim yerindeyse adeta “Allah'a emanet” Yöneticilerin mal bildirimde bulunmadıkları, yönetim kurulu toplantılarının düzenli yapılmadığı, hesaplar arasında tutarsızlıkların ortaya çıktığı gibi konu başlıkları denetim yapan komisyon üyelerince tutanak altına alındı.
2016 Yılı Sulama Birlikleri Denetim raporunda, ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Buna göre birlikler yapmaları gereken kanuni sorumlulukları tam anlamıyla yerine getirmiyor.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren yetkililer, sulama birliklerinin genelinde benzer sorunların olduğunu belirtti.
Örneğin Valiliğe de sunulan ve içerisinde değerlendirme ve önerilerin de yer aldığı bazı Sulama birliklerine yönelik komisyon raporlarında, toplantıların yapılmadığı, hesapların tutmadığı, resmi evrakların istenildiği gibi işlenmediği gibi sorunlar gün yüzüne çıktı:
Bu yıl içerisinde birliklere yönelik denetimlerde ortaya çıkan genel sorunlar ise şu şekilde:
“3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun 2. Maddesinin (f) bendi gereği, birlik başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve birlik müdürünün mal bildiriminde bulunması gerektiği halde herhangi bir mal bildiriminde bulunulmadığı, Yönetim kurulunun mal bildiriminin olmadığı, iş sağlığı eğitimi alınmadığı, Yönetim kurulunun kanun ve ana statüde belirtildiği şekilde ayda iki kez toplanması gerekirken bazı aylar hiç toplanmadığı, Boşalan yönetim kurulu yedek üyeleri için seçim yapılmadığı, Başkan vekili tayin edilmediği, İş Sağlığı ve Güvenliği hususlarında yönetim kurulunca karar alınmış olmasına rağmen herhangi bir çalışma yapılmadığı, Mali kayıtlarda çalışan hesapların denkliğinin sağlanmadığı, Harcama belgelerinin (fatura, fiş) arka yüzlerinin harcama yetkilisi tarafından imzalanmadığı, Sulama Birlikleri Kanununda belirtilen personel ve bakım onarım gider oranlarına uyulmadığı, banka hesaplarında tutarsızlıkların olduğu, yönetmelikte belirtilen cetvel ve büyük defterlerin kesin hesap dosyasının çıkartılmadığı, Harcama belgelerinin yönetmelikte belirtildiği gibi harcama yetkilisince onaylanmadığı, hesapların zamanında ve doğru olarak günü birlik çalıştırılmasının sağlanmadığı ve gecikmelerin olduğu belirtildi.” Haber: Cafer ZENGİN