SP Genel Başkan Yardımcısı Arıkan, 'Ülke külliyedeki kabine tarafından yönetiliyor'
Olay Türk TV'de yayınlanan Yüz Yüze Programının bu haftaki konuğu Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan oldu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın hazırlayıp sunduğu Olay Türk TV'de yayınlanan Yüz Yüze Programının bu haftaki konuğu oldu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, “Sistem yürümüyor” dedi.
Türkiye'nin iki tane kabinesi olduğuna da değinen Milletvekili Arıkan, “Maalesef ülke meclisteki kabine tarafından değil, külliyedeki kabine tarafından yönetiliyor” dedi.
Milletvekili Arıkan şöyle devam etti; “598 milletvekilin dışında bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bu değerlendirmede de 2017'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçme referandumu yapılmıştı. Bugünkü Cumhur ittifakının ortakları ve muhalefetten de bazı partiler yeni sisteme ‘evet' oyu kullanacağız demişlerdi. Cumhuriyet Halk Partisi ve Saadet Partisi de ‘hayır' oyu kullanacağız demişti.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'na ‘niçin hayır oyu kullanacaksınız?' denildiğinde ‘düşünmeden cevap verirsem evet derim. Ama biraz düşünürsem hayır derim demişti.' Ve yeni sistemin denetlemeden uzak şeffaflıktan uzak bir sistem olduğunu, başkanlık sistemine Saadet Partisi'nin karşı olmadığını bu eksik yönlerine karşı olduğunu ifade etmişti.
2017 referandumunda yüzde 52'lik bir çoğunlukla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildi. 2018 - 2023 arasında ilk dönem icra edildikten sonra ikinci döneme girilirken yapılan kamuoyu araştırmalarının hepsinde toplumun yeni sistemle alakalı serzenişleri net bir şekilde görebildik. Bu net bir şekilde görmenin tezahürü 1 Ekim 2023 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İkinci Yasama Yılının Açılış Toplantısında Sayın Cumhurbaşkanı çıktı dedi ki “20218 - 2023 arasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Birinci Dönemi geçti. Burada eksiklikleri gördük, bazı eksiklikler var. Bu eksiklikleri yeni dönemde geçireceğiz” demişti. Birkaç hafta sonra da hatırlarsınız yüzde 51'i, yüzde 40 getirmekle alakalı taleplerin olduğunu ifade etmişti. Bu kadar detayı niye verdim, alt alta topladığımızda yeni sistem yürümüyor” dedi.
Arıkan, ‘Külliyede de bir hükümet var'
Milletvekili Arıkan, “Şu anda Türkiye'nin iki tane kabinesi var. Bunlardan bir tanesi bildiğimiz İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı. İkincisi de saray deyince arkadaşlar kızıyor. Külliyede de bir hükümet var. Ve maalesef Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelen yasa önerileri AK Partili vekillerle, Saadet Partili vekiller aynı anda öğreniyorlar. Normalde olması gereken nedir? Meclise AK Parti tarafından bir yasa teklifi geliyorsa 260 tane AK Partili vekilin 50 tane MHP'li vekilin gelen yasadan haberdar olması gerekir. Maalesef ülke meclisteki kabine tarafından değil, külliyedeki kabine tarafından yönetiliyor. Oradaki başkanlar, yöneticilerin tarafından yasalar getiriliyor. AK Partili arkadaşlar, diğer MHP'li arkadaşları bizimle beraber öğreniyor” dedi.
Arıkan, ‘Virgülüne dahi bütçeni müdahale ettirmedi'
Milletvekili Arıkan, “Çok enteresan bir örnek vereceğim. On altı gün bütçe görüşmelerini yaptık. Çok sert tartışmalar oldu ki meclisin özeti aslında o on beş, on altı günlük bütçe görüşmelerine sığdırılıyor. Bir yıllık meclis formatı. Biz bunu öğrenmiş olduk. Sert tartışmalar oldu, yerinde tartışmalar oldu. İktidarın çok kıymetli bizlerle paylaştığı bilgiler oldu. Muhalefetin kamuoyuyla paylaştığı çok kıymetli bilgiler oldu. Ama ne hikmetse iktidar noktasına, virgülüne dahi bütçeni müdahale ettirmedi. Diyor ki ya bu önemli, bu atlanmış, bunun düzeltilmesi gerekir, meclisteki vekil bunu söylüyor ama külliyedeki temsilciler buna onay vermediği için hiçbir şekilde bir düzeltme yapılmıyor” dedi.
Arıkan, ‘İki gün içerisinde biz 86 tane maddeyi geçirdik'
Pazartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri bitti. Ertesi gün salı meclise gittik. İktidar tarafından torba yasa getirildi. Ya Allah Allah diyorsunuz, şimdi torba yasanın hepsi ekonomik hususlarla alakalı 86 tane maddeden bahsediyoruz. AK Partili Grup Başkan Vekilleri geliyor diyor ki ya “İşte meclis tatile girecek, yılbaşı tatiline girecek, gelin bu süreci uzatmayalım.” muhalefet partilerine söylüyor. Apar topar geçirelim. Ya 86 maddeyi okuyayım desen bir hafta on gün sürer bizim mecliste iki gün içerisinde biz 86 tane maddeyi geçirdik. Böyle bir uygulama yok. Hazır geldi, masanın üzerine kondu. İktidara ben hodri meydan diyorum. İktidar partisindeki arkadaşlarla beraber çıksınlar burada 86 maddeyi tartışalım. Ben de tartışamam, niye? Benim okumam için bir zaman da bırakılmadı. Çoğunluk AK Parti ve MHP'de olduğu için nezaketen zaten muhalefete geliyorlar” dedi.