'ŞİZOFRENİ HASTALARI DAMGALANIYOR'

TAKİP ET >>

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Dr. Yunus Hacımusalar, Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin şizofreni hastası olduğunu belirterek, bu hastaların en önemli sorunlarının toplum tarafından ötekileştirme yani damgalanmak, şiddete maruz kalmaları ve işsizlik olduğunu söyledi. Diğer yandan 10 Ekim Dünya Sağlık Günü nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikte şizofren hastaları fıkra anlatıp, türkü söyledi.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından Geriatri Merkezi'nde bu yılın teması olan 'Şizofreniyle yaşamak' konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ün eşi Gül Düzgün, Melikgazi İlçe Kaymakamı Erkaya Yırık, Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan, İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ ile hastalar ve aileleri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Psikiyatri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Dr. Yunus Hacımusalar, Türkiye genelinde 500 bin şizofreni hastası olduğunu belirterek, şizofreni hastasının tedavi edilmediği takdirde bazı sorunları da beraberinde getireceğini söyledi. Hacımusalar, “Hasta tedavi edilmediği takdirde rahatsızlık kişiler, aile ve çevre için ciddi toplumsak sıkıntılara yol açmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde süreklilik olursa birçok hastalık gibi şizofreni belirtileri de ortadan kaldırılabilir ve başarı sağlanabilir. Her geçen gün bu alanda ortaya çıkan yeniliklerde tedavi süreçlerini katkı sağlıyor. Şizofreninin süreğenlik göstermesi ve bir beyin hastalığı olması, tedavi edilemediği anlamına gelmez. Süreğenlik gösteren pek çok bedensel hastalıkta olduğu gibi, şizofrenide de hastadan hastaya farklı düzeyler göstermekle birlikte iyileşme mümkün” dedi.

Şizofreni hastalarının en önemli sorunları arasında toplum tarafından ötekileştirme yani damgalanma ve işsizlik olduğunu dile getiren Hacımusalar, “Damgalanmış bireyin benlik saygısına ciddi bir tehdittir. Damgalanmış insanlara karşı gösterilen ayrımcılık, onların hastane, eğitim ve iş edinme gibi olanaklara ulaşmasındaki zorluklar damgalamanın en olumsuz sonuçlarıdır. Tedaviyle tam ya da büyük ölçüde iyileşen hastalar da damgalama nedeniyle toplumun dışına itilmektedir. Bunun yanında hastaların en büyük sorunlarından birisi de işsizliktir. Toplum bu hastalara önyargı ile bakmamalı ve dışlamamalıdır”

Şizofren hastalarının şiddet uygulamadıklarını aksine toplumda daha fazla şiddete onların maruz kaldığını ifade eden Hacımusalar, toplumda ruh sağlığı bilincinin arttırılması gerektiğini kaydetti. Hacımusalar'ın yaptığı konuşmanın ardından Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı Sorumlu Hekimi Canan Gül Kılıç, katılımcılara Kayseri'de bu alanda yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Daha sonra Uzman Doktor Cem Turanoğlu da “Toplum Temelli Ruh Sağlığı” konulu sunum yaptı.

HASTALAR FIKRA ANLATIP, TÜRKÜ SÖYLEDİ

10 Ekim Dünya Sağlık Günü etkinliğinde hastaların yaptığı el sanatı ürünler de sinevizyon eşliğinde gösterilirken aynı zamanda tedavi gören hastalar, anlattıkları fıkralar ve söyledikleri şarkılarla büyük alkış aldı. Özellikle hastalardan Kemal Şenaltun, söylediği “Çırpınırdı Karadeniz” türküsüyle alkış aldı.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme