Sıcaklıklar rekor kırıyor Dabaz'a dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle Eyyam'ı Bahur sıcakları ve arkasından gelen Basra sıcaklarında Kayserili vatandaşlar da  güneş ışınları, terleme ve yüksek sıcaklığa maruz kalarak cilt hastalıklarına davet çıkarıyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

TAKİP ET >>

Yaz aylarının gelmesiyle Eyyam'ı bahur sıcakları ve arkasından gelen Basra sıcaklarında Kayserili vatandaşlar da güneş ışınları,terleme ve yüksek sıcaklığa maruz kalıyor. Dabazın en çok görülen türlerinden fiziksel dabazı da tetikleyen en önemli unsur yüksek sıcaklıktır. Kayseri de rekor sıcaklıkların kaydedildiği bu günlerde fiziksel dabaza karşı vatandaşlar dikkat etmesi gerekiyor. Meteroloji 7. Bölge Müdürlüğü de sıcak havalara karşı yaptığı açıklamada kronik hastalığı olan yaşlı, çocuk ve vatandaşlarımızın saat 11.00 -16.00 arasında dışarıya çıkmamaları konusunda uyarmıştı.

Halk arasında kurdeşen ya da ürtiker olarak da bilinen bir hastalıktır. Günümüzde en çok görülen cilt hastalığıdır. Vücudun tamamında çıkabildiği gibi sadece bir bölgede, dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik şeklinde de ortaya çıkar. Deride döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Kişinin yiyeceklere, katkı maddelerine, ilaçlara, böcek sokmalarına veya başka bir maddeye vücudun gösterdiği bir tepki olarak ortaya çıkar. Genellikle aniden oluşur ve 24 saat içerisinde kendiliğinden geçer.
Dabazın bir kaç çeşidi vardır. Akut dabazın enfeksiyon sebebi, ilaç ve besin alerjileriyle oluşur ve genellikle 6 haftadan daha az sürede geçer. Fiziksel dabaz aşırı soğuk veya sıcağa maruz kalma, güneş ışınları, terleme ve basınç gibi etkenlerle oluşur. Kronik dabaz 6 haftadan daha uzun sürer. Dermatolojik dabaz ise cildin sert eylemlere maruz kalması sonucunda oluşur. Genetik dabaz ise aileden birinde dabaz rahatsızlığı varsa, diğer aile fertlerinde de görülme olasılığı yüksektir.
Soğuk kompres, maydanoz, karbonat, süpürge tohumu, aloe vera, incir, zencefil, greyfurt, papatya, domuz otu, yulaf ezmesi banyosu, soğan, zerdeçal, elma sirkesi kurdeşene iyi gelir. Dabaz tıbbi açıdan tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tıbbi tedavinin yanı sıra, hastalar iyileşme sürecini hızlandırmak için tıbbi tedavinin yanında bitkisel tedavi yöntemlerinden de yararlanabilir.

Bitkisel tedavi yöntemleri
Kaşıntıya iyi gelen soğuk kompres, aynı zamanda iltihaplanmayı azaltır. Dabazdan etkilenen bölgeye soğuk ve nemli bir bez uygulayarak dabazın etkileri azaltabilirsiniz.
İncir meyvesi dabazın etkilerinin azaltılmasında etkilidir. Kuru ve yaş olarak tüketebilirsiniz.
1 tatlı kaşığı süpürge tohumu havanda ezilerek, sabah akşam tüketebilirsiniz.
1 çay kaşığı karbonat ılık suyla karıştırılır. Krem kıvamına geldikten sonra bölgeye sürülür. Krem kuruduktan sonra ılık su ile temizlenir. Günde 2-3 kez uygulayabilirsiniz.
1 demet maydanozun suyunu kaynatıp ılıyınca içebilirsiniz.
Ayrıca Balık yağı, B12, C ve D vitamini takviyelerini de alabilirsiniz. Bütün bu bitkisel tedavi yöntemlerini doktorunuza danışarak kullanmayı da unutmayın.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme