SEVGİLİLER GÜNÜ'NDE KIRIK KALP SENDROMUNA DİKKAT

TAKİP ET >>

ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, Sevgililer Günü'nde hediye alacak çiftleri uyardı. İnsan ilişkilerinin mutlaka sevgi ve hoş görüye dayalı olması gerektiğini belirten Oğuzhan, “Sevgi ve hoşgörüye dayalı ilişkiler insanlar arasındaki kaynaşmanın yanında kalp ve damar sağlığı korunması açısında da önemlidir. Bu nedenle maddiyata değil, sevgiye dayalı ilişkiler kalbe iyi gelir” şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, sevginin merkezinde kalbin yer aldığını belirterek, kalp sağlığının önemine değindi. 'Kalbimizle sever, kalbimizle üzülürüz. Bu nedenle kalbimizi çok iyi korumalıyız. Sigaradan, aşırı kilolardan kurtulmalı, dengeli beslenmeli ve egzersiz yapmalıyız' diyen Oğuzhan, yaklaşan Sevgililer Günü nedeniyle de vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirlerine hediye alacak sevgililere seslenen Oğuzhan, kırmızı rengin önemine de değindi. Kırmızının dünyada her zaman 'Pozitif bir renk' olarak bilindiğini ve 'Aşkın rengi' olarak da anıldığını belirten Oğuzhan, Sevgililer Günü'nde hediye alacak çiftlere, yine kırmızı rengi tercih etmelerini önerdi.
“İLLA HEDİYE ALACAKSANIZ KIRMIZI RENGİ TERCİH EDİN”
Kırmızının pozitifliğin yanında sakinliği ve mutluluğu da simgelediğine dikkat çeken Oğuzhan, önceki yıllarda Kardiyoloji Derneği'nin, 'Kırmızı giy kalbini sev' kampanyası başlattığını da hatırlattı. Oğuzhan, “Ne yazık ki günümüzde maddiyata dayalı ilişkiler ön plana çıkıyor. Hatta hangi hediyeyi alsam diye düşünen insanlar hediye stresi yaşıyor. Bu basit bir olay gibi görünse de sosyal hayatı olumsuz etkileyebiliyoruz. Çünkü stres kalp, damar rahatsızlıklarını tetikliyor. Mide rahatsızlıklarına bile yol açabiliyor. Bu nedenle insanlar arasında maddiyattan çok sevgi ve hoş görüye dayalı ilişkilerin yangınlaşması çok önemli. Bu sevgiye dayalı ilişkiler de sağlıklı bir kalbi beraberinde getirir. Bu nedenle kalbimizi öncelikle sevgi ile beslemeliyiz. Bunun yanında illa sevgisini bir eşya ile ifade etmek isteyen vatandaşlarımız olursa da yani eş, sevgililerine hediye alacak çiftlere de kırmızı rengin hakim olduğu hediyeler almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
KIRIK KALP SENDROMUNA DİKKAT
'Sevgililer Günü'nün aynı zamanda bazı olumsuzlukları da ortaya çıkartabileceğini anlatan Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, 'Kırık Kalp Sendromu konusunda da uyarıda bulundu Duygusal ya da fiziksel stres sonucu şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile ortaya çıkan hastalığın genellikle kadınlar üzerinde büyük etki yarattığını vurgulayan Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, şunları söyledi: 'Son yıllarda 'Kırık Kalp Sendromu' karşımıza çıkan önemli rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Kişilerde aniden ortaya çıkabiliyor. Genellikle üzüntü sonrası ortaya çıkan ve kadınlarda ağırlıklı olarak görülen bir durum. Eşlerin terk etmesi ya da kız veya erkek arkadaştan ayrılma, sevilen birinin ani ölümü bu hastalığı tetikleyebilir. Yani depresyon, üzüntü, hayal kırıklıkları bu hastalığın en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Kalp sevgiden mahrum kalınca bazı rahatsızlıklar da ne yazık ki karşımıza çıkabiliyor. Kalp krizini adeta taklit ediyor. Kalpte kasılma oluyor. Kanı pompalama konusunda geçici bozulmalar ortaya çıkıyor. Bunun yanında şiddetli göğüs ağrısı da belirtiler arasında. Kanı pompalama yeteneği azalıyor ama zaman içinde yeniden kalp toparlanıyor. Üzüntü sonrası bu gibi durumlarda yaşanıyor”

Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme