Şerefiye Patlama Noktasında!
Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Ali Aydın, Kayseri'de inşaat sektöründe tartışılan “şerefiye parası” ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şerefiye parası konusunda müteahhitlerin muzdarip olduğunu kaydeden Aydın, “Bunu bir türlü belediyemizde çözemiyoruz. Her konuda konuşuyorlar, düşünülüyor ama asla uygulama da yok ve çok büyük eşitsizlikler, adaletsizlikler var. Bu konu patlama noktasında. Çünkü ülkede aynı zamanda ekonomik daralmada var. Banka faizleri de yüksek” dedi.
Kayseri'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Feyzullah Keskin'in bir süre önce 'Adı şerefiye ama şerefsizlik parası” diyerek gündeme taşıdığı konu tartışılmaya devam ediliyor. Bu konuda müteahhitlerin çoğunun belediyelerle sıkıntı yaşadığı ifade edilirken, bir tepki de Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Ali Aydın'dan geldi.
38 Kent TV'de Kentsel Dönüşümün masaya yatırıldığı ve Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci'nin sunduğu Sansürsüz programında da konuyu gündeme taşıyan Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin sektörde “Yürümeyen tarafları düzelteceğiz” açıklamasını hatırlattı.
“BAKAN ÖZHASEKİ BİR NOKTADA İTİRAF EDİYOR”
Aydın, “Bakan Özhaseki, bu konuları en iyi bilen kişi. Yani bir noktada itiraf ediyor. Ne diyor şu anda yürümüyor sebebi var. Bakın birinci sebebi bizce, Kayseri de ifade ettiğimiz gibi, bina yıkıp bina yapmak sadece bir parseli, bir adayı, bir bölgeyi değil; bir şehri bütünlük içinde konuşmak lazım. Bunu kim konuşacak? Biz yasalara göre hareket edeceğiz. Şimdi bizim 16.05.2012 de çıkan beş buçuk yıldır yürürlükte olan ve değişeceği söylenen hangi maddeler değişecek? Bunu kamuoyu da takip etsin bizim meslektaşlarımız da takip etsin, bizde yakından takip ediyoruz. Kentsel dönüşüm nasıl bir değişikliğe uğrayacak? Bize neler getirecek?” diye sordu.
“MÜTEAHHİTLER OLARAK BUNU BİR TÜRLÜ BELEDİYEMİZDE ÇÖZEMİYORUZ”
Açıklamasında “Sadece bir firma sahibi olarak değil, sadece meslek yapan kişi olarak değil, bu toplumda bir sorumluluk alıp gerçekten ülkeye hizmet etmek istiyoruz” diyen Aydın, “Kendi özel işlerimiz olmasına rağmen bu konuda gerçekten irade ortaya koyuyoruz. Bu da ilgili kanun maddesinde 9'uzncu madde ile 1o'uncu maddenin çeliştiğini görüyorum. O da şu, 9 ‘uncu
maddenin nüshasındaki ‘kentsel dönüşüme giren yerlerde ki alanlarda hiçbir şekilde tapu, noter ve belediyelerde harç alınamaz, hatta banka muamelesinde bile harç alınamaz' deniyor.
Amaç, bu alanların sağlıksız yapıların bir an önce, burada oturan insanların lehine çözümlensin istiyorlar. Çünkü maliyetin düşürülmesini istiyorlar. Kanun koyucu bunu hedefliyor. 10'uncu maddeye geliyoruz, madde diyor ki; ‘bu binalarda oturan kullanılan binalarda bir artış oldu ise söz konusu ise kullanım yönünden de konut ise iş yerine dönüyor ise veya 0-90 emsal yapılmış ise iki ye çıkıyor ise bura da diyor daha önceden alınmış harçlar ve ücret. Biz Kayseri'de biliyoruz ki bunun adı şerefiye ve bu konuda çok muzdarip bizim Kayserimiz. Müteahhitler olarak bunu bir türlü belediyemizde çözemiyoruz. Her konuda konuşuyorlar, düşünülüyor ama asla uygulama da yok ve çok büyük eşitsizlikler, adaletsizlikler var. Bu konu patlama noktasında. Bunu buradan kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Çünkü artık Türkiye'de bir ekonomik ve iktisadi anlamda daralma var. Parada yok, mali anlamda dışarıda ise banka faizi yüksek. Getirilen mantık da doğru değil. Kentsel dönüşümde insanlar tapularını, emeklerini, binalarını bırakıp gidiyorlar ve en az iki yıl komşularını, her şeylerini bırakıyorlar. Bu nedenle yöneticilerin bu sıkıntıları göz önünde bulundurup, acil çözüm getirmelerini istiyoruz”