'0,70 SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİR'
Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, Olay Türk TV'de konuştu. Yüz Yüze programında inşaat sektöründe yaşanan sorunları anlatan Kılınç, konut alımları içi faiz oranlarının yüzde 0, 70 seviyelerine düşürülmesi gerektiğini belirtti. Kılınç, tapu harçları konusunda da dert yandı ve harçların yüksek olduğunu dile getirdi.
Olay Türk TV'de Yüz Yüze programına katılan ve Televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ile Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, “Geçen sene ağustos ayındaki dalgalanmalarla birlikte zor, iniş çıkışları takip edebilen buna göre pozisyon alabilen firmalar bu dönemde krizden fırsat çıkarma dediğimiz olayı gerçekleştirdiler. Biz de bu noktada bu zor dönemde büyüme ile bu zor dönemi aştık, yüzde 20 civarında bir büyüme gerçekleştirdik. Ülke ekonomisi nerdeyse ivmenin durduğu bu dönemde bu bizim şirket özelinde başarılı bir grafik oldu. inşaat sektörü, 300'e yakın kalemi etkileyen, 300'e yakın imalat yapısını destekleyen bir sektör. İnşaat sektörü lokomotif oluyor. Şehrimize özel olarak baktığımızda, sadece istihdam açısından, diğer ekonomik veriler açısından değil, şehrimizin sanayisini de destekleyen bir yönü var. İnşaat sektörü hareketlendiğinde diğer sektörler de hareketleniyor. Organize Sanayimizin veya şehrimizin sanayisinin büyük bir çoğunluğunda mobilya imalatı gibi, çelik kapı imalatı gibi büyük bir çoğunluğunda, bu ürünler var. Bu ürünler inşaat sektörü ile alakalı, inşaat sektörü hareketlendiğinde, bu ürünleri imal edenlerde büyüyor” diye konuştu.
“FAİZ ORANLARININ 0,70'LERE DÜŞMESİ GEREKİR”
Konut faizlerin yüksek olduğunu ifade eden ve bu konunun yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çeken Kılınç, oranların 0,70'lere düşmesi gerektiğini belirtti. Kılınç, şu ifadeleri kullandı, “Son bir yıllık süreçte ve daha öncesinde biz şunu söyledik; faizler yüksek, şu noktada dahi yüzde 16,5'e düştü. Merkez Bankası'nın politika faizi yüzde 16,5'lik ve faizde şu anda dünyada ilk üçteyiz. Avrupa'da da lideriz. En yüksek faize sahip olduğumuz için. Bu rakamlar dahi ekonominin büyümesi için veya sektörle ilgili yatırımların başlaması için yeterli değil. Geçen seneye nazaran faiz oranları ile şuan ki faiz oranları tabiî ki avantajlı. Biz sık sık bu taleplerimizi dillendiriyoruz. Devlet bankalarımızın yaptığı bir olay yakın zamanda 0,99 faiz oranı ile 180 ay vade imkanına kavuştu sektör. Bunun tabiî ki etkileri oldu ama yeterli değil. Bizim sektörün zirve yaptığı yıllara baktığımızda, 2012,2013'lü yıllarda, konut kredisi faizleri 0,70'in altına düşmüştü. Biz o dönemde neyi konuşuyorduk 0,70'de fazla idi. Aylık 0,70 faiz oranı o dönemde, yüksek diyorduk Avrupa'da yılık 1-2 seviyesinde”
“EKONOMİ 0,70'LE HAREKETLENİR”
Faizlerin 0,70 seviyesine çekilmesiyle sektörde ciddi bir ivme yaşanacağına dikkat çeken Kılınç, “Tabiki biz Avrupa seviyesinde bir oran beklemiyoruz. Konut kredisi faiz oranları 0,70'li oranlara düştüğü takdirde ekonominin tekrar hareketleneceğini düşünüyoruz. Sistem aslında bir nevi karşılıklı bir anlaşma neticesinde yapılan ortaya çıkan bir durum. Bunlar yapılabiliyor, ama inşaat firmalarının bunu finanse edebileceği bir durum ortaya çıkıyor. Bu noktada inşaat firmaları bunu finanse edebileceği reel bir olgu değil. Biz reel bir destek bekliyoruz. Faiz oranlarının 0,70 seviyelerine düşürülmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE STOK FAZLASI VAR”
“Şu anda sektörde bulunan en büyük sıkıntılardan biri de stok fazlası” diyen Kılınç, “Kayseri'nin elinde lüks dediğimiz 1 milyon ve üzeri dairelerde, biraz stok fazlası var. Ekonomik olarak baktığımızda orta seviyede fazla stok fazlası yok, ama mevcut stoklar var. Ankara, İstanbul, İzmir'e baktığımızda, İstanbul'da çok ciddi derecede konut stoku var. Bunların erimesi lazım. İstanbul'da birçok kurumsal inşaat firması zorlanıyor. Sebebi ise stok fazlası, çok ciddi anlamda bir üretime girmiş stok oluşmuş. Bunu finanse etmiş veya finanse ederken bankalardan destek almış ve geçtiğimiz yıllarda da bu faiz oranları çok ciddi oranda yükselince tabiî ki satmakta, stokları eritmekte zorlanıyorlar.” şeklinde konuştu.
“TAPU HARÇLARININ DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”
Tapu harçlarının yüksek olmasından yana da dert yanan Kılınç, bunun sektör için bir başka sorun olduğunu dile getirdi. “İnşaat sektörünün hareke geçebilmesi için, faiz oranların düşmesi ve tapu harçlarının düşürülmesi gerekir” diyen Kılınç, “Tapu harçları da çok yüksek ve şu anda yüzde 3'e düşürüldü. Bundan sonra yüzde 1'lere düşürülmesi lazım. Biz daha önce birçok noktada tavsiyelerimiz olmuştur. Bugün bunların birkaçı hayata geçirildi. Müteahhitlik sınıflandırması gibi, on yıl önceden bunları anlattık. Bunun olması gerektiğini söylemiştik. Bugünde şunu söylüyoruz; araç satışlarında hepimiz hatırlarız, noter harçları çok yüksek olduğu için alım satımlar düşüktü. Bunlar düşürüldü, herkes alım satım yaptığında, alıcı satıcı direkt satışı yapıyor, kimse şüphede kalmıyor. Burada Devletimizde ciddi bir oranda gelir elde ediyor. Bizim sektörümüzde, yüzde 4'ten, 3'e çekildi. Olumlu bir adım fakat yeterli değil. Yüzde 1'in üzerinde olmaması lazım. Düşünün bir imalatçı inşaat firması şu anki süreçte bir çok konuda zorluk ekiyor. İnşaat yıllara yaygın bir olgu olduğu için, bir inşaat başlangıcında ruhsat aldıktan sonra satış yapmaya başlayabilir. İnşaat bitimine kadar son bir yılda 35-40 maliyetler arttı. İlk başta yapmış olduğunuz maliyet hesabında, sektörün karlılığı yüzde 10-15'lerde ise , yüzde 20-25 zarar etmiş oldu. Bu süreçte Devletimizin tapu harcı, konut kredisi noktasında vereceği destekler sektörün bu süreci atlatmasında katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ