Şeker Fabrikası'nda Milyonluk Zarar!

Kayseri'de Çevre ve Şehircilik  Bakanlığınca, Cami Kebir esnafının TOKİ'den satın aldığı Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski arsasındaki  inşaat yoğunluğunun  bir anda iki katına çıkarılması tartışmaları sürüyor. 300'e yakın üyesi bulunan Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi üyelerine,  bu yolla 'kıyak' yapıldığı ifade edilirken,  söz konusu arazi ile ilgili ihalenin 15 Temmuz darbe girişiminden  hemen 3 gün sonra yapılmasının ve ihaleye daha sonra Şeker Fabrikası'nın girmeyip, tek kişilik ihaleyle sonuçlanması konusu da konuşuluyor.

TAKİP ET >>

Kayseri'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Cami Kebir esnafının TOKİ'den satın aldığı Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski arsasındaki inşaat yoğunluğunun bir anda iki katına çıkarılması tartışmaları sürüyor. 300'e yakın üyesi bulunan Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi üyelerine, bu yolla “kıyak” yapıldığı ifade edilirken, söz konusu arazi ile ilgili ihalenin 15 Temmuz darbe girişiminden hemen 3 gün sonra yapılmasının ve ihaleye daha sonra Şeker Fabrikası'nın girmeyip, tek kişilik ihaleyle sonuçlanması konusu da konuşuluyor.

Diğer yandan inşat yoğunluğunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı bir kararla 0,8'den 1,6'ya yani 3 kattan, 6 kata çıkarılması kimlerden oluştuğu merak edilen Camii Kebir kooperatifi üyelerini sevindirdiği ama Kayseri Şeker'in de bu kararla “milyonluk zarara” uğratıldığı kentte konuşuluyor.

Zira arazinin ilk ihale sürecinde Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'ın, “Şimdi bunu başkaları aldığı taktirde Kayseri Şeker Fabrikasının Şeker ambarları ve şeker çıkışı tarafındaki faaliyeti tamamen duracak demektir. Buda Kayseri Şeker Fabrikasının kapanması demektir” açıklaması yeniden gündeme geldi.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDEN 3 GÜN SONRA İHALE YAPILMIŞTI

Kayseri Şeker Fabrikası'ndan TOKİ'ye geçen 250 bin metrekare arazi, 2015 yılında sancılı bir süreçten sonra S.S. Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'ne satılmıştı. 2006 yılında Kayseri Şeker Fabrikası arazisi üzerinde yapılan imar planına bağlı olarak arsa anlaşması çerçevesinde önce Büyükşehir Belediyesi'ne daha sonra ise hastane yeri olması koşulu ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredilen 250 dönümlük bu arazi, son olarak bölgede yapılan 18 uygulaması çerçevesinde TOKİ'ye geçmişti.

TOKİ tarafından 2015 yılında 50 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılan arazinin ihalesine Kayseri Şeker Fabrikası da girmiş, ancak ihale Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin girişimleri sonucu iptal edilmişti. Kayseri'nin ileri gelenlerinin üye olduğu bu kooperatif için yapılan girişimler sonuç vermiş ve bu arazi söz konusu kooperatife ihale yolu ile satılmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminde 3 gün sonra yapılan ihale de akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. İhaleye Şeker Fabrikası girmeyince, “Tek kişilik ihale yapıldı” yönünde de o günlerde konu kamuoyunda sıkça konuşulmuştu. Yaşanan son gelişme ile de Şeker Fabrikası'nın ihalede saf dışı kalması, kamuoyunda “Fabrikayı milyonluk zarara uğramış” yorumlarını da beraberinde getirdi.

BÜYÜK KAZANÇ ELDE EDECEKLER!

Kayseri Anadolu Haber Gazetesi de bir süre önce “Cami Kebir esnafına büyük kıyak” başlığıyla tartışmaları araziyi gündeme taşıdı.

Haberde, şu ifadeler yer aldı: TOKİ'den kooperatife geçen bu araziyle ilgili S.S. Cami Kebir Toplu Yapı Kooperatifi tarafından “Tekstilkent” adı altında konfeksiyoncular sitesi kurulması için çalışma başlatıldı. Birkaç yıldır proje çalışmaları devam eden arazinin inşaat yoğunluğu 0,8 olduğu için 3'er katlı binaların yapılması planlanıyordu. Ancak 24 Haziran seçimlerinden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı bir kararla arazinin KAKS'ı 0,8'den 1,6'ya çıkarıldı. Bir anda inşaat yoğunluğu iki katına çıkan arazinin değeri de ikiye katlanmış oldu. 6 kat inşaat çıkma müsaadesi alan esnafların da, alınan bir kararla elde ettikleri kazanç sonrasında sevinç yaşadıkları ifade edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk kez Kayseri'de bir arazi için bu yetkisini kullandığı belirtilirken, bu kooperatife üye olan 300 esnafın kimlerden oluştuğu merak ediliyor.

KAYSERİ ŞEKER FABRİKASININ KAPANMASI DEMEKTİR

Yaşanan bu yöndeki gelişmelerin ardından Kayseri Şeker Fabrikası yönetiminin süreç içerisindeki sessizliği de dikkat çekti. Ancak arşivden çıkan haber ise konunun Şeker Fabrikası için ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. 19.03.2015 tarihli olan ve halen bazı internet sitelerinde de yer alan haberde Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'ın, 250 dönümlük tartışmaları arsa ve süreci ile ilgili olarak, “Şimdi bunu başkaları aldığı taktirde Kayseri Şeker Fabrikasının Şeker ambarları ve şeker çıkışı tarafındaki faaliyeti tamamen duracak demektir. Buda Kayseri Şeker Fabrikasının kapanması demektir” şeklinde açıklama yapmış.

ŞEKER'DE YÖNETİCİLER, ÇALIŞANLAR VE ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ

Haberde, ayrıca “2007 yılında Büyükşehir Belediyesine hastane yapılmak şartlı tahsis yapılan ve daha sonra da Milli Emlak'a devredilen Kayseri Kocasinan İlçe sınırları içerisinde kalan Kayseri Şeker'e ait 249 bin 950 metrekare arsanın akıbetinin belirsizliği yöneticileri, çalışanları ve çiftçileri de endişelendirmeye başladı” ifadeleri de yer alıyor.

İŞTE O HABERDE YER ALAN AKAY'IN AÇIKLAMALARI

İşte, İHA kaynaklı ve “Kayseri Şeker'in Kapanmasına Yol Açacak Arsa Satışı İle İlgili Belirsizlik Çalışanları ve Pancar Ekicilerini Endişelendiriyor” başlıklı haberde yer alan Akay'a ait olan ve dikkat çeken bazı ifadeler:

Kayseri Şeker'in arazisi hakkındaki kamuoyundaki dedikodular ve çalışanlar arasında 'Fabrikamız, ekmek kapımız kapanacakmış' endişeleri üzerine bahse konu olan şeker arazisine gidilerek Şeker-İş sendikası yöneticileri ile birlikte, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurlu Başkanı Hüseyin Akay çalışanları bilgilendirdi.

10 GÜNDE SONUÇLANMASI GEREKEN BİR İHALE 45 GÜNE UZATILDIYSA BUNUN DEĞERLENDİRİLMESİNİ KAMU OYUNUN YAPMASI LAZIM

3 Nisan 2007 tarihinde tapudan devir işlemleri yapıldıktan sonra 10 Mayıs 2007 de Büyükşehir Belediyesine arsanın devrinden 37 gün sonra Büyükşehir Belediyesi bu 250 dönümlük araziyi trampa yolu ile Milli Emlak'a hazineye devretmiş. 2007 yılından itibaren bu arazi Milli Emlak'ın arazisi haline gelmiş. Biz de bu arazide halen tarım yapıyoruz. 2014 yılına gelindiğinde Milli Emlak burayı TOKİ' ye devretmiş. 2015 Ocak ayına gelindiğinde biz arazinin TOKİ tarafından satışı ile ilgili ilanla karşılaştık.. Bunun üzerinden 22 Ocak tarihinde yapılan ihaleye yönetim kurulumuzdan arkadaşlarımız girdiler 50 milyon bedeli vardı biz verdik bu bedeli ve aldık. Aldığımızı sandık ama alamamışız, peşinatını yatırdık bütün ihale şartlarını yerine getirdik ancak 45 gün sonra TOKİ den bir yazı geldi. 10 günlük sürede sonuçlanması gereken ihale 45 gün sonra sonuçlanmış ve ihale iptal edildiği bize bildirildi. 10 günde sonuçlanması gereken bir ihale 45 güne uzatıldıysa bunun değerlendirilmesini kamu oyunun yapması lazım. Bu arada basında bir takım yazılar çıktı; özellikle bura ile ilgili konfeksiyoncularla alakalı bir kooperatifin kurulduğu onlara bu arazinin TOKİ tarafından satılacağına dair basında haberler çıktı bizde basından öğreniyoruz. Aslında bu konuyu pek çok kişi biliyormuş ta biz bilmiyormuşuz. Biz basından öğrenmiş olduk. Şimdi gelinen nokta itibari ile bu arazinin bizim açımızdan öneminin hem çalışanlarımız için hem çiftçilerimiz hem de kamu oyu tarafından bilinmesine ihtiyaç var.

BURASI İLE İLGİLİ HESAP YAPANLARIN DA ANLAMASI VE BİLMESİ GEREKİYOR

Bu arazi üzerinde Kayseri Şeker'in Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı'na çıkan nizamiyesi bulunmaktadır. Kayseri Şeker Fabrikasını 3 tane nizamiyesi var birisi pancar giriş, birisi personel giriş nizamiyesi ve biriside şeker çıkış nizamiyesi. Bu şeker çıkış nizamiyesi eğer ortadan kalkacak olursa ki bu 250 dönümlük arazinin içerisinde; eğer burayı başkaları alırda buraya site yapacak olurlarsa bu nizamiye otomatikman kapanır. Aynı alanda bizim şeker ambarlarımız var, buranın da yarısını yıkmak gerekiyor bu arsanın içerisinde kalıyor şeker ambarı. 250 dönümlük arazi arkaya doğru uzayıp gidiyor. Şimdi bunu başkaları aldığı taktirde Kayseri Şeker Fabrikasının Şeker ambarları ve şeker çıkışı tarafındaki faaliyeti tamamen duracak demektir. Buda Kayseri Şeker Fabrikasının kapanması demektir. Biz 4 senedir, batmış bir fabrikayı kurtarmak için gayret veriyoruz çaba gösteriyoruz. Gece gündüz bu insanlar çalışıyorlar ve bu gün gelinen nokta ile başarılı bir noktaya geldi Kayseri Şeker Fabrikası. Şimdi Kayseri Şeker fabrikasını kapatılması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Biz bu can bedende oldukça Allah güç kuvvet verdikçe işimizi başarılı bir şekilde yürüttükçe bu çalışanlarımız ve çiftçimizle beraber bu fabrikayı kapattırmayız. Bunun da kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor, burası ile ilgili hesap yapanların da anlaması ve bilmesi gerekiyor. İnşallah Aklı selim galip gelir" dedi.

Bakmadan Geçme